Σκασμένες φτέρνες – Ποια τα αίτια – Πώς θα τις αντιμετωπίσετε

σκασμένες-φτέρνες-ποια-τα-αίτια-πώ

Το καλοκαίρι είναι μόλις μια ανάσα μακριά μας και εμείς πρέπει να αρχίσουμε να φροντίζουμε τις φτέρνες μας – σημαντικό σημείο του ποδιού μας όχι μόνο για μια ωραία αισθητικά εμφάνιση, αλλά και για καλή υγεία.

Οι σκασμένες φτέρνες είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα. Έρευνες στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι το 20% των ενηλίκων εμφανίζουν τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, με τις γυναίκες να έχουν το προβάδισμα.

Πού οφέιλεται η ξηρότητά τους

Οι σκασμένες φτέρνες, οφείλονται κυρίως στη μεγάλη ξηρότητα του δέρματος. Είναι ένα πρόβλημα, που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το θεωρούν σοβαρό, παρόλο που η δυσφορία που προκαλεί είναι αρκετά έντονη, ειδικά όταν περπατάει κάποιος ξυπόλητος. Επιπλέον, πέρα απο αντιαισθητικό, οι σκασμένες πτέρνες είναι επικίνδυνες για την υγεία των κάτω άκρων, ενώ όταν τα ανοίγματα και οι ρωγμές γίνονται βαθιά μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο.

Σωστή πρόληψη

Πρέπει λοιπόν, πριν χρειαστεί να θεραπεύσουμε, να λειτουργήσουμε προληπτικά ώστε να αποφύγουμε την εμφάνιση ή την επιδείνωση του προβλήματος.

1. Φροντίστε για την ενυδάτωση του οργανισμού σας. Βελτιώστε τη διατροφή σας και ενισχύστε τον οργανισμό σας με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

2. Επιλέξτε σωστά υποδήματα, δερμάτινα και ανατομικά, ώστε να μην πιέζεται το πόδι εσωτερικά και να μπορεί να αναπνέει.

3. Περιποιείστε καθημερινά τα πόδια σας, ώστε να διατηρούνται απαλές οι φτέρνες σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαφρόπετρα στο μπάνιο σας για να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα. Η ελαφρόπετρα της Scholl αφαιρεί απαλά το τραχύ και σκληρό δέρμα αφήνοντας την επιδερμίδα λεία και απαλή.

4. Χρησιμοποιήστε καθημερινά κρέμα ανάπλασης με ουρία, όπως η κρέμα ανάπλασης για σκασμένες φτέρνες Αctive Repair Κ+ της Scholl, κάνοντας απαλό μασάζ σε καθαρό και στεγνό δέρμα. Τα συστατικά της πετυχαίνουν ορατή βελτίωση απο την 3η μέρα χρήσης, με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται απαλό, μαλακό και εύκαμπτο. Μετά την αποκατάσταση προτείνεται να συνεχιστεί η χρήση για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα.

5. Φοράτε στο κρεβάτι κάλτσες από 100% βαμβάκι.

6. Συζητήστε το πρόβλημα με το φαρμακοποιό σας

7. Ζητήστε τη βοήθεια ειδικού, ποδολόγου- ποδιάτρου, όταν το πρόβλημα είναι σοβαρό. Ο ειδικός, συνυπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους, θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες, μεταξύ των οποίων είναι η εφαρμογή ειδικών ορθωτικών πελμάτων, τα οποία θα αποφορτίσουν το σημείο και θα βοηθήσουν στην ταχύτερη επούλωση.

Ποια όμως είναι τα αίτια για τις σκασμένες φτέρνες;

1. Η διατροφή. Παίζει σημαντικό ρόλο αφού η μη ισορροπημένη διατροφή επηρεάζει την επιδερμίδα και την αφυδατώνει με αποτέλεσμα να σκληραίνει το σημείο, να γίνεται τραχύ, να αποκτά ρωγμές και να ανοίγει το δέρμα.

2. Οι παθήσεις, όπως ο διαβήτης, ο θυροειδής, το έκζεμα, η ψωρίαση, οι μύκητες, οι οποίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ρωγμές στο δέρμα.

3. Το αυξημένο βάρος και η ορθοστασία. Τα πόδια είναι αυτά που επιβαρύνονται από την αύξηση του βάρους.

4. Η λάθος επιλογή υποδήματος. Ένα μη ανατομικό παπούτσι, ή ακόμα η χρήση ανοιχτών υποδημάτων κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, τα οποία αφήνουν τα πόδια εκτεθειμένα, είναι παράγοντες που οδηγούν σε αυτό το φαινόμενο.

5. Η κληρονομικότητα

6. Η ηλικία. Οι ηλικιωμένοι τείνουν να έχουν σκληρές και σκασμένες φτέρνες, καθώς η επιδερμίδα, μεγαλώνοντας χάνει την ελαστικότητά της και το λίπος που βρίσκεται στην περιοχή, με αποτέλεσμα να είναι εύκολο να «ανοίξει» το πόδι.

Από τον Ε. Α. ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ

Ποδολόγο-Ποδίατρο

Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Ποδιάτρων-Ποδολόγων

MSc,BSc (Hons) Podiatry MPS.

State reg. Pod.No. 13275

Σχετικά Άρθρα
Έχεις αυξημένη πίεση; Αυτές οι συμβουλές σε ενδιαφέρουν
Έχεις αυξημένη πίεση; Αυτές οι συμβουλές σε ενδιαφέρουν
Αυτή είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου και απειλεί πολλούς νέους
Αυτή είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου και απειλεί πολλούς νέους
Παγκόσμια Ημέρα Κληρονομικού Αγγειοοιδήματος: Δράση για το Κληρονομικό Αγγειοοίδημα - ΑγγίΖουμε τη Ζωή
Παγκόσμια Ημέρα Κληρονομικού Αγγειοοιδήματος: Δράση για το Κληρονομικό Αγγειοοίδημα – ΑγγίΖουμε τη Ζωή
Γεώργιος Παπανικολάου: Ο γιατρός που έσωσε εκατομμύρια γυναίκες με το τεστ Παπ
Γεώργιος Παπανικολάου: Ο γιατρός που έσωσε εκατομμύρια γυναίκες με το τεστ Παπ
Ποιοι ασθενείς που νόσησαν με κορονοϊό κινδυνεύουν να πεθάνουν μέσα στον επόμενο χρόνο!
Ποιοι ασθενείς που νόσησαν με κορονοϊό κινδυνεύουν να πεθάνουν μέσα στον επόμενο χρόνο!
Είκοσι γυναίκες κατηγορούν γνωστό δημοσιογράφο για βιασμό και σεξουαλική επίθεση
Είκοσι γυναίκες κατηγορούν γνωστό δημοσιογράφο για βιασμό και σεξουαλική επίθεση

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του