Ευχάριστα νέα: Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές για το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του μαστού

ευχάριστα-νέα-ξεκινούν-οι-κλινικές-δο

Ευχάριστα νέα έρχονται από τον χώρο της επιστήμης και συγκεκριμένα για τον καρκίνο του μαστού, καθώς φαίνεται πως στις ΗΠΑ είναι σε εξέλιξη οι δοκιμές σε ανθρώπους για το εμβόλιο ενάντια στον πιο επιθετικό και επικίνδυνο τύπο καρκίνου του μαστού, τον Τριπλά Αρνητικό Καρκίνο του Μαστού (Triple Negative Breast Cancer). Η πρώτη φάση των δοκιμών θα περιλαμβάνει γυναίκες που νίκησαν τον Τριπλά Αρνητικό Καρκίνο του Μαστού στο πρώιμο στάδιο και ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την επανεμφάνιση του.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το medicalnewstoday.com, το εμβόλιο στοχεύει την πρωτεΐνη α-lactalbumin και ειδοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα να σταματήσει την ανάπτυξη του όγκου. Η πρωτεΐνη αυτή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή γάλακτος, και υπό κανονικές συνθήκες παράγεται από το σώμα μόνο στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης και κατά την περίοδο του θηλασμού.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες, συναντάται υπερέκφραση της πρωτεΐνης αυτής κατά την εμφάνιση όγκων. Δίνοντας τη δυνατότητα στο ανοσοποιητικό σύστημα να στοχεύει την α-lactalbumin, το σώμα θα είναι ικανό πια να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα που παράγουν την πρωτεΐνη στο μέλλον, αφήνοντας παράλληλα τον υγιή ιστό του μαστού άθικτο, περιορίζοντας συνεπώς την βλάβη στο σώμα.

Οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου, αρχικά θα περιλαμβάνουν από 18 έως 24 συμμετέχουσες. Οι γυναίκες που θα συμμετέχουν, έχουν λάβει θεραπεία για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού πρώιμου σταδίου τα τελευταία τρία έτη. Το εμβόλιο θα χορηγείται σε τρεις δόσεις, ενώ οι επιστήμονες που διενεργούν τις δοκιμές θα παρακολουθούν με προσοχή όλα τα συμμετέχοντα άτομα για τυχόν παρενέργειες και ανοσολογική απόκριση. Η μελέτη προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ποιος είναι ο Τριπλά Αρνητικός Καρκίνος του Μαστού

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού (ΤNBC: Triple Negative Breast Cancer) αποτελεί μια ιδιαίτερη κατηγορία του καρκίνου του μαστού, η οποία σχετίζεται με δυσμενή πρόγνωση, απαιτεί ειδική θεραπευτική προσέγγιση και εμφανίζει αυξημένη συσχέτιση με συγκεκριμένες κληρονομούμενες γονιδιακές μεταλλάξεις. Ο όρος αναφέρεται σε εκείνους του όγκους του μαστού που δεν εκφράζουν ορμονικούς υποδοχείς οιστρογόνων και προγεστερόνης αλλά ούτε και την ογκο-πρωτείνη HER2. Συνεπώς, οι όγκοι αυτοί δεν μπορούν να στοχευθούν με ορμονική θεραπεία, αλλά ούτε και με τα σύγχρονα αντι-ΗΕR2 φάρμακα.

Μάλιστα, υπολογίζεται πως περίπου το 10-20% των συνολικών περιπτώσεων του καρκίνου του μαστού είναι τριπλά αρνητικοί. Οι όγκοι αυτοί συνήθως είναι πιο επιθετικοί και παρουσιάζουν χειρότερη πρόγνωση σε σχέση με τους άλλους τύπους καρκίνου του μαστού. Κατά συνέπεια μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών αυτών παρουσιάζει μεταστάσεις και καταλήγει από τη νόσο αυτή. Οι τριπλά αρνητικοί καρκίνοι συνήθως είναι πιο αδιαφοροποίητοι, πολλαπλασιάζονται με ταχύτερο ρυθμό (χαρακτηρίζονται ως grade 3 ή με υψηλό βαθμό πολλαπλασιασμού Ki-67), ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζουν και αυξημένα ποσοστά ανταπόκρισης στην χημειοθεραπεία.

Ο TNBC μπορεί να πλήξει οποιαδήποτε γυναίκα, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι απαντάται πιο συχνά σε πιο νεαρές ηλικίες και σε φορείς κληρονομούμενων μεταλλάξεων, ιδίως του BRCA1 γονιδίου. Συχνά δε, παρατηρείται ιστορικό καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών σε άλλα μέλη της ίδιας οικογένειας αλλά και στην ίδια την γυναίκα φορέα.

Διαβάστε επίσης

Έρευνα Πανεπιστημίου Δ. Αττικής: Πώς επηρέασε η πανδημία ανθρώπινες σχέσεις και ελεύθερο χρόνο

Οι νέοι δείκτες που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας

Μάθε πώς θα επαναφέρεις το δέρμα σου σε υγιή κατάσταση

Σχετικά Άρθρα
Βελτίωση του ψηφιακού αλφαβητισμού υγείας σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες
Βελτίωση του ψηφιακού αλφαβητισμού υγείας σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες
Εδώ θα βρείτε rapid test σε προνομιακές τιμές για όλη την οικογένεια
Εδώ θα βρείτε rapid test σε προνομιακές τιμές για όλη την οικογένεια
"Έκανα το εμβόλιο. Για πόσες εβδομάδες θα έχω προστασία;" Οι καθηγητές Ιατρικής του ΕΚΠΑ απαντούν
“Έκανα το εμβόλιο. Για πόσες εβδομάδες θα έχω προστασία;” Οι καθηγητές Ιατρικής του ΕΚΠΑ απαντούν
Το tweet του Τσίπρα για την 5ήμερη νόσηση και η απάντηση από το υπ. Υγείας
Το tweet του Τσίπρα για την 5ήμερη καραντίνα και η απάντηση από το υπ. Υγείας
Δείτε πώς και πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν μοριακό τεστ (PCR)
Δείτε πώς και πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid τεστ (PCR)
"Η περίοδός μου έχει αργήσει ασυνήθιστα" - Δείτε για ποιους λόγους μπορεί να συμβεί
“Η περίοδός μου έχει αργήσει ασυνήθιστα” – Δείτε για ποιους λόγους μπορεί να συμβεί

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του