Πονοκέφαλος και γυναίκες: Γιατί υποφέρουν περισσότερο – Αναγνωρίστε τις αιτίες

πονοκέφαλος-και-γυναίκες-γιατί-υποφέ

Έχετε σκεφτεί ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν ή πυροδοτούν πονοκέφαλο; “Οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής που υιοθετούμε στην καθημερινότητά μας ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για την εμφάνιση κεφαλαλγίας τάσης, δηλ. πονοκέφαλου, στερώντας μας χρόνο από τη δουλειά, τη διασκέδαση, την οικογένεια και τους φίλους μας, κάνοντας δύσκολη την καθημερινότητά μας και υποβιβάζοντας το επίπεδο της ζωής μας”, μας λέει ο Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD (www.headaches.gr)

.

Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα, 30% του πληθυσμού και 75% των γυναικών υποφέρει από κεφαλαλγία τάσης. Ευτυχώς όμως ο πονοκέφαλος μπορεί αν αντιμετωπιστεί ή να προληφθεί πιο αποτελεσματικά εάν γνωρίζουμε τι ακριβώς τον προκαλεί.

Εάν λοιπόν σας ταλαιπωρούν συχνοί πονοκέφαλοι τάσης, ίσως οφείλονται σε κάποια από τις παρακάτω αιτίες.

1. Στρες

Είναι η πλέον συνηθισμένη αιτία για την εμφάνιση κεφαλαλγίας τάσης αφού ταλαιπωρεί το 90% των ενηλίκων.

2. Κακή στάση σώματος

Η κακή στάση του σώματος, όταν κάθεστε, το καμπούριασμα των ώμων και ο ύπνος σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) μπορεί να πυροδοτήσουν τον πονοκέφαλο. Συνήθως, ο πόνος «χτυπά» στη βάση του κρανίου και μερικές φορές αντανακλά στο πρόσωπο, κυρίως στο μέτωπο.

3. Άρωμα

Αν νομίζετε ότι οι δουλειές του σπιτιού σας προκαλούν πονοκέφαλο τότε έχετε δίκιο. Τα καθαριστικά σπιτιού, τα αρώματα και τα αρωματικά χώρου, περιέχουν χημικά που μπορεί να προκαλούν πονοκέφαλο.

4. Οι κακές καιρικές συνθήκες

Εάν είστε επιρρεπείς στον πονοκέφαλο, θα έχετε διαπιστώσει ότι η συννεφιά, η υψηλή υγρασία, η άνοδος της θερμοκρασίας και οι καταιγίδες μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση πονοκέφαλου αφού προκαλούν χημικές και ηλεκτρικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Οι αλλαγές αυτές ερεθίζουν τα νεύρα και εμφανίζεται πονοκέφαλος.

5. Το τρίξιμο των δοντιών

Το τρίξιμο των δοντιών όταν κοιμάστε, κάνει τους μυς των γνάθων να σφίγγουν προκαλώντας έναν πονοκέφαλο που μπορεί να διαρκεί όλη την ημέρα.

6. Έντονος φωτισμός

Ο έντονος φωτισμός και οι λάμψεις, ειδικά αν τρεμοπαίζουν, μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία. Αυτό συμβαίνει γιατί ο έντονος και τρεμάμενος φωτισμός ενισχύουν τα επίπεδα ορισμένων χημικών ορμονών στον εγκέφαλο, τα οποία στην συνέχεια ενεργοποιούν το κέντρο της ημικρανίας.

7. Πονοκέφαλος και σεξ

Είναι ένα αστείο «κλισέ» ότι ο πονοκέφαλος χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να αποφύγει κάποιος το σεξ αλλά για ορισμένους (άτυχους) άνδρες και γυναίκες, ο πονοκέφαλος εμφανίζεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση ή εμφανίζεται κατά την διάρκειά της και γίνεται εντονότερος σταδιακά, όσο εντείνεται και η ερωτική διέγερση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πονοκέφαλος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης οφείλεται στην αύξηση της πίεσης στους μυς της κεφαλής και του λαιμού, ωστόσο όταν πρωτοεμφανίζεται ένας τέτοιος πονοκέφαλος, πρέπει πάντα να γίνεται έλεγχος.

8. Αλκοόλ

Ο πονοκέφαλος που εκδηλώνεται μετά την κατανάλωση αλκοόλ είναι αποτέλεσμα της αφυδάτωσης που προκαλεί στον οργανισμό σας το ποτό. Αφενός το αλκοόλ προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, αυξάνοντας την ενδοκρανιακή πίεση, και αφετέρου όταν το συκώτι διασπά το αλκοόλ απελευθερώνει ουσίες που συμβάλλουν στην εκδήλωση του πόνου.

9. Αλλεργίες

Τα άτομα που ταλαιπωρούνται από αλλεργίες έχουν κατά 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν πονοκεφάλους ήκαι ημικρανίες. Η έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο ωθεί τον οργανισμό να απελευθερώσει ισταμίνες. Οι ισταμίνες προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου και η αυξημένη πίεση λόγω της διαστολής είναι αυτή που οδηγεί στον πονοκέφαλο.

Πώς όμως θα αντιμετωπίσετε τον πονοκέφαλο;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κατάλληλο σκεύασμα θα πρέπει να δρα τόσο κεντρικά όσο και περιφερικά, να έχει γρήγορη δράση, να προσφέρει αποτελεσματική αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας και να είναι καλά ανεκτό.

Στην κεφαλαλγία τάσεως, τα αναλγητικά-αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη 400 mg, (Nurofen 400mg) βοηθούν σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση επεισοδίων του απλού πονοκέφαλου. H ιβουπροφαίνη των 400 mg, σε μαλακές κάψουλες, απορροφάται γρήγορα, δρα αποτελεσματικά και διαρκεί έως και 8 ώρες.

Προσοχή όμως. Η λήψη οποιουδήποτε αναλγητικού ή σκευάσματος δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστα. Ο ειδικός θα αξιολογήσει το ιστορικό του κάθε ατόμου και θα δώσει τις σωστές συμβουλές για τη θεραπεία και τη συχνότητα λήψης.

Σχετικά Άρθρα
Το Άσυλο Ανιάτων απέκτησε 162 αναπηρικά αμαξίδια με δωρεά της ιαπωνικής εταιρείας καλλυντικών Shiawasedo
Το Άσυλο Ανιάτων απέκτησε 162 αναπηρικά αμαξίδια με δωρεά της ιαπωνικής εταιρείας καλλυντικών Shiawasedo
Σύνδρομο του Καθηλωμένου Ατόμου (Stiff Person Syndrome): Τι είναι η ανίατη ασθένεια που πάσχει η Σελίν Ντιόν
Σύνδρομο του Καθηλωμένου Ατόμου (Stiff Person Syndrome): Τι είναι η ανίατη ασθένεια που πάσχει η Σελίν Ντιόν
Εφαρμογή ερευνητικής θεραπευτικής στρατηγικής παρουσιάζει σαφή οφέλη σε ασθενείς με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια
Εφαρμογή ερευνητικής θεραπευτικής στρατηγικής παρουσιάζει σαφή οφέλη σε ασθενείς με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια
Πρόγραμμα "Σπύρος Δοξιάδης": Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για 3 μορφές καρκίνου
Πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης”: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για 3 μορφές καρκίνου
Συμβουλές και μυστικά προετοιμασίας για την εξωσωματική γονιμοποίηση
Συμβουλές και μυστικά προετοιμασίας για την εξωσωματική γονιμοποίηση
Ελλ. Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα: Διαχωρίζει την θέση της από την Ενωση Ασθενών Ελλάδας και την Ενωση Σπάνιων Παθήσεων - Όχι σε ασθενείς δύο ταχυτήτων
Ελλ. Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα: Διαχωρίζει την θέση της από την Ενωση Ασθενών Ελλάδας και την Ενωση Σπάνιων Παθήσεων – Όχι σε ασθενείς δύο ταχυτήτων

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του