Έχεις συνεχώς κρύα χέρια; Το άγχος και άλλες 4 πιθανές αιτίες που δεν γνώριζες

έχεις-συνεχώς-κρύα-χέρια-το-άγχος-και-ά

Ο καιρός δεν είναι ο μόνος που γίνεται πιο κρύος το φθινόπωρο και τον χειμώνα – μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από κρύα χέρια. Αυτό μπορεί να είναι μια φυσιολογική απόκριση στις χαμηλές θερμοκρασίες, εξηγεί ο γενικός ιατρός Chun Tang, MD, από το Pall Mall Medical. Αλλά τα κρύα χέρια θα μπορούσαν επίσης να οφείλονται σε πιο σημαντικά ζητήματα.

Η κακή κυκλοφορία του αίματος

Μία κοινή αιτία είναι η κακή κυκλοφορία του αίματος, δήλωσε ο Nicholas Pantaleo, MD, ασκούμενος ιατρός στο Westmed Medical Group. Αυτό μπορεί να προέρχεται από υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις ή απλώς λόγω DNA. Εξήγησε ότι η κακή κυκλοφορία μπορεί να είναι ανησυχητική, καθώς μπορεί να αποτελεί ένδειξη άλλων ασθενειών, όπως ο διαβήτης ή η παχυσαρκία. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σώμα θα μειώσει επίσης τη ροή του αίματος στα άκρα, όπως τα χέρια, για να επιτρέψει περισσότερη ροή στα πιο σημαντικά όργανα όπως τον εγκέφαλο, την καρδιά και τους πνεύμονες».

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει κρύα χέρια

«Τα κρύα χέρια μπορεί να είναι ένδειξη ότι κάποιος βιώνει έντονο άγχος», πρόσθεσε ο Dr. Tang. Το στρες μπορεί να εκδηλωθεί με φυσικούς τρόπους σε όλο το σώμα όταν προκαλεί απελευθέρωση ορμονών όπως η επινεφρίνη ή η αδρεναλίνη, εξήγησε ο Dr. Pantaleo. Το άγχος μπορεί να διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο προκαλεί τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων προκειμένου να αυξήσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και τα ζωτικά όργανα, εξήγησε η Leann Poston, MD, ιατρός της Invigor Medical.

Το κάπνισμα και το ποτό

Το κάπνισμα μπορεί επίσης να είναι αιτία για τα κρύα χέρια, καθώς επίσης συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. «Η συστολή των αιμοφόρων αγγείων μειώνει τη ροή του αίματος στα χέρια και τα δάχτυλα, γεγονός που μπορεί να τα κάνει κρύα», δήλωσε η Dr. Poston. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει κρύα χέρια, διότι διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία που επιβραδύνουν την κυκλοφορία. «Ένα αρχικό ζεστό συναίσθημα από τα διασταλμένα αιμοφόρα αγγεία αλλάζει σε κρύο, καθώς το αίμα κινείται πιο αργά μέσω του σώματος και επομένως δεν μεταφέρει θερμότητα από τους μυς σε άλλα μέρη του σώματος», είπε.

Η υψηλή χοληστερόλη

Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, όπως κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ακόμη και λάδι καρύδας, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερόλης, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε στεφανιαία νόσο – και ένα σύμπτωμα είναι το μούδιασμα και τα κρύα άκρα.

Η ανεπάρκεια βιταμινών

Ο Dr. Pantaleo πρόσθεσε ότι η ανεπάρκεια βιταμινών μπορεί να προκαλέσει κρύα χέρια. «Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά συμπτώματα, όπως το αίσθημα κρύων χεριών και ποδιών ή το μούδιασμα», πρόσθεσε η ιατρός Nancy Bono. Η αναιμία, ή χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, μπορεί επίσης να είναι ένοχη, οπότε ο Dr. Pantaleo συμβουλεύει να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με τη λήψη βιταμινών, όπως το B12 ή σίδηρο για να βελτιώσετε αυτό το ζήτημα.

Σχετικά Άρθρα
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: Συστάσεις λόγω ψύχους
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: Συστάσεις λόγω ψύχους
Τι είναι αυτό που αυξάνει τον κίνδυνο για απώλεια όσφρησης και γεύσης λόγω COVID-19
Τι είναι αυτό που αυξάνει τον κίνδυνο για απώλεια όσφρησης και γεύσης λόγω COVID-19
Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό; Τι απαντούν από το υπουργείο Υγείας
Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό; Τι απαντούν από το υπουργείο Υγείας
Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την τέταρτη δόση - Για ποιους πολίτες
Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την τέταρτη δόση – Για ποιους πολίτες
Μήπως έχετε παροσμία, το νέο σύμπτωμα της COVID που σχετίζεται με την όσφρηση
Μήπως έχετε παροσμία, το νέο σύμπτωμα της COVID που σχετίζεται με την όσφρηση
Παραμένουν μία εβδομάδα τουλάχιστον ακόμα τα περιοριστικά μέτρα
Παραμένουν μία εβδομάδα τουλάχιστον ακόμα τα περιοριστικά μέτρα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του