Ε.Σ.Α.μεΑ.: Έως πότε θα κακοποιούνται άτομα με αναπηρία σε Κέντρα που δεν ελέγχονται;

ε-σ-α-μεα-έως-πότε-θα-κακοποιούνται-άτο

Ανεπαρκείς μηχανισμοί ελέγχου και εποπτείας, ελλείψεις προδιαγραφών, ασαφή πρωτόκολλα εσωτερικής λειτουργίας για την έγκαιρη αντιμετώπιση περιστατικών πλημμελούς υποστήριξης ή και κακοποίησης, ελάχιστα και ελαστικά κριτήρια για την τοποθέτηση προσωπικού, ανεπαρκής εκπαίδευση ή συμβουλευτική καθοδήγηση ανθρώπινου δυναμικού για την αποτελεσματική προστασία των εξυπηρετούμενων με αναπηρία, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν τον μακρύ κατάλογο των προβλημάτων που χαρακτηρίζουν το σύστημα υποστήριξης των παιδιών και ατόμων με αναπηρία στις κοινωνικές δομές της χώρας.

Την έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτηση του αναπηρικού κινήματος εκφράζει η ΕΣΑμεΑ, σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν σε κοινωνικές δομές υποστήριξης ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και τον πλημμελή έλεγχο που γίνεται σε αυτές, αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών και φροντίδας, ασφάλειας κ.α., με αφορμή το περιστατικό στην Καλλιθέα, τόσο στο Κέντρο όσο και στο καλοκαιρινό καμπ.

Να σημειωθεί ότι δεν πέφτουμε από τα σύννεφα: τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους δεν έχουν σταματήσει να μετρούν περιστατικά τέτοιας βαρβαρότητας που έρχονται στη δημοσιότητα, όπως ξυλοδαρμοί αλλά και θάνατοι, απαράδεκτες συνθήκες, μηδαμινή προστασία των εξυπηρετούμενων με αναπηρία, ελλείψεις προδιαγραφών, που φανερώνουν ότι στη χώρα μας η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία βρίσκεται στον πάτο της ατζέντας της Πολιτείας. Η Ελλάδα έχει κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, διαθέτει Εθνική Στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, και όμως, τα περιστατικά κακοποίησης ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε ιδιωτικά και δημόσια κοινωνικά κέντρα δεν έχουν σταματήσει.

Το πόρισμα για την Καλλιθέα

Το πόρισμα σχετικά με την κατάσταση στην Καλλιθέα είναι τρομαχτικό και ταυτόχρονα τρομαχτικά ίδιο με πορίσματα άλλων Κέντρων, στα οποία διενεργήθηκαν έλεγχοι μόνο μετά από την κατακραυγή της κοινωνίας, γονιών, ή μετά από κακοποίηση και θάνατο ατόμου με αναπηρία.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και καταδεικνύει την ανάγκη άμεσης και αποτελεσματικής παρέμβασης, όπως και ο προφανής λόγος για τον οποίο η ΕΣΑμεΑ και η ΠΟΣΓΚΑμεΑ διεκδικούν επιτακτικά εδώ και δεκαετίες τη διασφάλιση ουσιαστικών προϋποθέσεων και προδιαγραφών για την επάρκεια και καταλληλότητα του συνόλου των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών υγείας, για τις σύνθετες ανάγκες των ατόμων με βαριές αναπηρίες και ανεξαρτήτως από το εάν οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται από Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ., κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα.

Η ΕΣΑμεΑ, όπως και η ΠΟΣΓΚΑμεΑ με επιστολή της που επισυνάπτεται, καλούν για πολλοστή φορά σε ενέργειες που θα αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τις άπειρες παθογένειες των κοινωνικών δομών που θα έπρεπε να υπηρετούν την υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Για μια συνολική πολιτική βασισμένη στη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, για ένα κράτος δικαίου που θα είναι υποχρεωμένο να διασφαλίζει ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες υγείας για όλους/ες, συμπεριλαμβανομένων των εξειδικευμένων υπηρεσιών για την αναπηρία.

Η ΕΣΑμεΑ και η ΠΟΣΓΚΑμεΑ θεωρούν προφανές ότι πρέπει ΑΜΕΣΑ να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για έλεγχο και αυστηρότητα στην απόδοση ευθυνών για πλημμελώς ασκούμενο έργο, όπου υπάρχει, και ειδικά όταν τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια έστω και ενός ατόμου με αναπηρία.

Παράλληλα πρέπει να διενεργηθεί έλεγχος και να αποδοθούν ευθύνες στους ελεγκτικούς μηχανισμούς που για μια ακόμη φορά δεν λειτούργησαν και παρενέβησαν « κατόπιν εορτής». Το «σφράγισμα» του Κέντρου από την Περιφέρεια Αττικής ήρθε πολύ αργά.

Διαβάστε επίσης

Τι σκότωσε τον Μπετόβεν; Τούφες από τα μαλλιά του αποκαλύπτουν την αιτία θανάτου του

«Shout It Out Loud»: Οι KISS γίνονται ταινία και οι απανταχού φαν τους ανυπομονούν

Σχετικά Άρθρα
Νέο φάρμακο για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής
Νέο φάρμακο για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής
Διακοπή καπνίσματος: Ποια τα οφέλη στην υγεία μας - Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας μετά από 2 ώρες!
Διακοπή καπνίσματος: Ποια τα οφέλη στην υγεία μας – Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας μετά από 2 ώρες!
Ταλαιπωρείσαι από υπερβολικό ιδρώτα; Δες την πιο αποτελεσματική λύση
Ταλαιπωρείσαι από υπερβολικό ιδρώτα; Δες την πιο αποτελεσματική λύση
Σύλληψη με μία σάλπιγγα: Γίνεται;
Σύλληψη με μία σάλπιγγα: Γίνεται;
«Ανάσα Ζωής»: Παρουσίαση της προτεινόμενης Διαδικασίας Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα στην Ελλάδα
«Ανάσα Ζωής»: Παρουσίαση της προτεινόμενης Διαδικασίας Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα στην Ελλάδα
Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Η προτεινόμενη διαδικασία Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα
Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Η προτεινόμενη διαδικασία Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του