Δωρεά φαρμάκων: Πώς διαχειρίζονται οι άνθρωποι τα ληγμένα φάρμακα που έχουν στη διάθεσή τους;

Η νέα έρευνα του GIVMED, που πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική επιμέλεια της διαΝΕΟσις και του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας και με την υποστήριξη της Thenamaris, αποτυπώνει τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός και πιο ειδικά, οι ευπαθείς ομάδες, στη χρήση τόσο των υπηρεσιών υγείας, όσο και στην πρόσβαση στα φάρμακα. Παράλληλα, διερευνά τις συνήθειες του κοινού σχετικά με τη διαχείριση, τη δωρεά και την απόρριψη φαρμάκων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας «Δωρεά και Διαχείριση Φαρμάκων», από την κ. Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις και τον κ. Κυριάκο Σουλιώτη, Καθηγητή Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Πρόεδρο του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας (HPI). Ακολούθησαν δύο συζητήσεις:

Δωρεά Φαρμάκων, με συνομιλητές τις/ τους Κυριάκος Σουλιώτης, Έλενα Μαντζαβίνου, Σπύρος Σαπουνάς και Μάρκος Ολλανδέζος και συντονίστρια την Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου.

Διαχείριση Ληγμένων Φαρμάκων, με συνομιλητές τις/ τους Φίλιππος Κυρκίτσος, Ηλίας Κατσόγιαννης, Χαρίκλεια Τζιουβάρα και Ιωάννα Δημητρακοπούλου Κουταβά και συντονίστρια την Σοφία Νέτα.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους ομιλητές μας, αλλά και τους παρευρισκόμενους και τους φίλους του GIVMED για την στήριξη, το ενδιαφέρον και την συμβολή σε αυτόν τον σημαντικό διάλογο για την πρόσβαση στο φάρμακο.

Η έρευνα απαντά στα παρακάτω ερωτήματα, με σκοπό την ενημέρωση και τον σχεδιασμό δράσεων που μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα για να επιφέρουν θετικές και αποτελεσματικές αλλαγές:

1. Ποια είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα σχετικά με την πρόσβαση στην υγεία και το φάρμακο;

2. Ποιες είναι οι συνήθειες και οι συμπεριφορές των ατόμων στην Ελλάδα σε σχέση με τη χρήση και τη δωρεά των μη ληγμένων φαρμάκων;

3. Πώς διαχειρίζονται οι άνθρωποι τα ληγμένα φάρμακα που έχουν στη διάθεσή τους και πώς αυτό επηρεάζει το περιβάλλον;

Περισσότερες γυναίκες δεν μπόρεσαν να κάνουν χρήση υπηρεσιών υγείας

Πάνω από 40.000.000 κουτιά φαρμάκων λήγουν αχρησιμοποίητα και πετιούνται, ετησίως, από ιδιώτες, ενώ το 16% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αντιμετώπισαν εμπόδια πρόσβασης στο φάρμακο. Παράλληλα, το 22% των ερωτηθέντων δήλωσε πως τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν φορές που, λόγω του κόστους, δεν έκανε χρήση υπηρεσιών υγείας τις οποίες χρειάζονταν.

Οι γυναίκες είχαν κατά 43% μεγαλύτερη πιθανότητα να μην μπορούν να κάνουν χρήση υπηρεσιών υγείας λόγω κόστους, σε σύγκριση με τους άντρες, καταδεικνύοντας την ανισότητα πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη βάσει φύλου.

Το 46% των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως τους περίσσεψαν φάρμακα τους τελευταίους 12 μήνες, αλλά σχεδόν το σχεδόν 50% των συμμετεχόντων δεν γνώριζε την παρούσα, σωστή διαδικασία δωρεάς φαρμάκων.

Κατά μέσο όρο οι ιδιώτες βρήκαν 2,9 ληγμένα κουτιά φαρμάκων και προϊόντων υγείας κοιτάζοντας το οικιακό τους φαρμακείο και το 55% δήλωσε πως πετάει τα ληγμένα φάρμακα στα σκουπίδια, πρακτική η οποία είναι επιβλαβής για το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ.

%ce%b4%cf%89%cf%81%ce%b5%ce%ac-%cf%86%ce%b1%cf%81%ce%bc%ce%ac%ce%ba%cf%89%ce%bd-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%af%ce%b6%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b90Η έρευνα αποτελεί την συνέχεια αντίστοιχης έρευνας που είχε λάβει χώρα το 2017, και προσφέρει μία απτή σύγκριση του πώς εξελίσσεται το κρίσιμο ζήτημα της πρόσβασης στην υγεία, το φάρμακο και τα προϊόντα υγείας, αλλά και το κατά πόσο ο πληθυσμός ενημερώνεται επαρκώς σε θέματα διαχείρισης, δωρεάς και σωστής απόρριψης των φαρμάκων.

Credit φωτογραφιών: Αλέξανδρος Αρτεμίσιος

Σχετικά Άρθρα
Τι να περιμένω μετά από την θεραπεία κιρσών με Laser;
Τι να περιμένω μετά από την θεραπεία κιρσών με Laser;
Από τις συχνότερες αιτίες θανάτου ο καρκίνος του πνεύμονα
Από τις συχνότερες αιτίες θανάτου ο καρκίνος του πνεύμονα
American Space Piraeus - Piraeus Municipal Library
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών: Τα 14 δικαιώματα που πρέπει να ενισχυθούν
«Έχουμε τη δύναμη» Εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό για τον ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV)
«Έχουμε τη δύναμη» Εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό για τον ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV)
Αιμορροφιλία: «Ισότιμη πρόσβαση για όλους: Αναγνώριση όλων των αιμορραγικών διαταραχών»
Αιμορροφιλία: «Ισότιμη πρόσβαση για όλους: Αναγνώριση όλων των αιμορραγικών διαταραχών»
Αναποτελεσματικά τα αντιβιοτικά για τις περισσότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού
Αναποτελεσματικά τα αντιβιοτικά για τις περισσότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του