«ΔιαβάΖΩντας υπεύθυνα για τον καρκίνο»: Πώς τα βιβλία μπορούν να βγάλουν τον ασθενή από το λαβύρινθο της νόσου

διαβάζωντας-υπεύθυνα-για-τον-καρκίν

Ημερίδα ενημέρωσης του κοινού διοργανώνει η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) την Τετάρτη 17 Απριλίου (ώρες διεξαγωγής 14:00-20:00), στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης», Προπύλαια). Η ημερίδα γίνεται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων και θα αποτελέσει τον προπομπό του 25ου Ελληνικού Συνεδρίου Κλινικής Ογκολογίας, το οποίο θα ξεκινήσει την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019.

Στόχος της ημερίδας

Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της πρώιμης διάγνωσης και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του καρκίνου. Η γνώση, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί δύναμη και η πρόληψη είναι η δύναμη στην έγκαιρη διάγνωση και στην θεραπεία.

Οι ομιλητές θα αναλύσουν το καίριο ζήτημα της καλής επικοινωνίας μεταξύ ιατρού και ασθενή στην εποχή του διαδικτύου και της τεχνολογίας, θα ενημερώσουν το κοινό για το τι είναι η πρωτογενής και τι η δευτερογενής πρόληψη στον καρκίνο, θα καταρρίψουν τους μύθους για την ινδική κάνναβη ενώ, θα εξηγήσουν τα γενετικά μυστικά του καρκίνου και το ρόλο της κληρονομικότητας. Σημείο αναφοράς, θα αποτελέσει επίσης η ομιλία των επιστημόνων για την εμπειρία του καρκίνου υπό το πρίσμα της λογοτεχνίας και της φιλοσοφίας.

Προσκαλώντας το κοινό να παρακολουθήσει την πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα, ο κ. Ιωάννης Μπουκοβίνας, MD, PhD, Παθολόγος-Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος, Ογκολογική Μονάδα, «Βιοκλινική» Θεσσαλονίκης, επισημαίνει ότι: «Τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις στην ογκολογία είναι αλματώδεις και το «Πέρασμα στη Νέα Εποχή» θεωρείται πλέον γεγονός. Στις μέρες μας, συχνά ασθενείς και ογκολόγοι νιώθουμε σαν δρομείς στον αγώνα να αφομοιώσουμε τις ραγδαίες εξελίξεις της επιστήμης και να τις εφαρμόσουμε στην πράξη. Ωστόσο, παράλληλα με τη συνεχή αύξηση των διαθέσιμων επιλογών αντιμετώπισης του καρκίνου πολλαπλασιάζονται τόσο τα διάφορα διλήμματα στην κλινική πράξη όσο και η παραπληροφόρηση του κοινού».

«Να αναδείξουμε τη σημασία της συνεχούς και έγκυρης ενημέρωσης»

Η κα. Ελένη Τιμοθεάδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας-Ογκολογίας, Α.Π.Θ. με αφορμή την ημερίδα δήλωσε: «Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τη σημασία της συνεχούς και έγκυρης ενημέρωσης σχετικά με τις εξελίξεις στην πρόληψη, την πρώιμη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου, καθώς πιστεύουμε ότι η γνώση αποτελεί δύναμη ζωτικής σημασίας».

Ο κ. Νικόλαος Τσουκαλάς, MD, MSc, PhD, Παθολόγος-Ογκολόγος, MSc Βιοπληροφορική, Υπεύθυνος, Ογκολογικό Τμήμα, Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (417 ΝΙΜΤΣ) δίνει το στίγμα της ημερίδας λέγοντας: «Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε την αξία του «ΔιαβάΖΩντας υπεύθυνα για τον καρκίνο…», δεδομένου ότι τα βιβλία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν για κάθε ασθενή μας ως μίτος για την έξοδό του από το λαβύρινθο του καρκίνου».

25ο Ελληνικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας

Με την παρουσία Ελλήνων και ξένων επιστημόνων θα διεξαχθεί το 25ο Ελληνικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας «Ξετυλίγοντας τον μίτο της Αριάδνης… για κάθε ασθενή μας», που διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολογίας Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας, το Εθνικό Σύνδεσμο Νοσηλευτών Ελλάδος και τον Τομέα Νοσηλευτικής Ογκολογίας.

Το Συνέδριο το οποίο, τελεί υπό την αιγίδα της European Society of Medical Oncology (ESMO), ανοίγει τις πύλες του, την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 20 Απριλίου 2019, στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental, στην Αθήνα.

Το φετινό συνέδριο πλαισιώνουν περίπου 250 διακεκριμένοι ομιλητές και πρόεδροι, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε ένα γόνιμο διάλογο αναφορικά με τις εξελίξεις στην ογκολογία στην εποχή της τεχνολογίας. Όπως προαναγγέλλει και ο ευρηματικός τίτλος του συνεδρίου «Ξετυλίγοντας τον μίτο της Αριάδνης… για κάθε ασθενή μας», οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να «ξετυλίξουν» και να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά μονοπάτια της νόσου, αποσκοπώντας στο μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα με στόχο, να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής των ασθενών αλλά και να τους εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής.

Αναφερόμενος στο συνέδριο, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου κ. Νικόλαος Τσουκαλάς, MD, MSc, PhD, Παθολόγος-Ογκολόγος, MSc Βιοπληροφορική, Υπεύθυνος, Ογκολογικό Τμήμα, Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (417 ΝΙΜΤΣ) επεσήμανε ότι: «Κατά τη διάρκεια του 25ου Ελληνικού Συνεδρίου Κλινικής Ογκολογίας (25ο ΕΣΚΟ) «Ξετυλίγοντας τον μίτο της Αριάδνης… για κάθε ασθενή μας», θα περιδιαβούμε τα περίπλοκα και δαιδαλώδη μονοπάτια της σύγχρονης Ογκολογίας, ιχνηλατώντας τις καλύτερες εναλλακτικές διεξόδους από τον λαβύρινθο του καρκίνου. Πυξίδα στο ταξίδι αυτό θα είναι οι αρχές της εξατομικευμένης ιατρικής (personalized medicine), καθώς και της ιατρικής ακριβείας (precision medicine), στις οποίες θα πρέπει να βασίζεται η σύγχρονη Κλινική Ογκολογία».

Σχετικά Άρθρα
Ψωρίαση: Αυτή είναι η επαναστατική θεραπεία που χαρίζει στους ασθενείς μια ζωή χωρίς περιορισμούς
Ψωρίαση: Αυτή είναι η επαναστατική θεραπεία που χαρίζει στους ασθενείς μια ζωή χωρίς περιορισμούς
Καρκίνος μαστού: Τρία βήματα για να προλάβεις την εμφάνισή του
Καρκίνος μαστού: Τρία βήματα για να προλάβεις την εμφάνισή του
Ινομυώματα Μήτρας: Όσα πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα
Ινομυώματα Μήτρας: Όσα πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα
Σε νέες βάσεις η σεξουαλική ζωή - Τα αιμοπετάλια «φραγμός» στη χαλάρωση του κόλπου και τον πόνο
Σε νέες βάσεις η σεξουαλική ζωή – Τα αιμοπετάλια «φραγμός» στη χαλάρωση του κόλπου και στον πόνο
Πώς η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να προκαλέσει ακόμα και κατάθλιψη – Τι έδειξαν σχετικές μελέτες
Πώς η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να προκαλέσει ακόμα και κατάθλιψη – Τι έδειξαν σχετικές μελέτες
Η ημικρανία είναι νόσος και όσο νωρίτερα αναγνωρίσεις τα συμπτώματα τόσο περισσότερο θα μειώσεις το φορτίο της
Η ημικρανία είναι νόσος και όσο νωρίτερα αναγνωρίσεις τα συμπτώματα τόσο περισσότερο θα μειώσεις το φορτίο της

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του