Δάγκειος πυρετός: Η μετάδοση από κουνούπια «γίγας» – Πώς είναι η κλινική εικόνα του ασθενή

Έντονες ανησυχίες στην ιατρική κοινότητα έχει προκαλέσει δάγκειος πυρετός και η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τη νόσο.

«Δεν είναι κάτι καινούργιο, το γνωρίζουμε χρόνια. Συνήθως η μετάδοση γίνεται από ιδιαίτερα κουνούπια που λέγονται ”γίγας”. Σημασία έχει ότι η κλινική εικόνα ενός ασθενούς είναι πολύ επιβαρυμένη. Εκτός από τον πολύ υψηλό πυρετό, έχει αδυναμία, κεφαλαλγία, μυαλγίες, εξανθήματα αιμορραγικά και λεμφαδενοπάθεια. Γι’ αυτό όταν ακούμε επιδημία, υπάρχει αυτή η αναστάτωση και για τα μικρά παιδιά και για τους μεγάλους σε ηλικία», είπε αρχικά η κα Παγώνη.

«Υπάρχουν δύο εμβόλια που δεν έχουν υπογραφεί σε όλες τις χώρες. Στην Ευρώπη το δεύτερο εμβόλιο έχει υπογραφεί. Η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, έτσι έχουμε περιοδικά κάποιες νόσους. Η μετάδοση του δάγκειου πυρετού γίνεται μέσω από τα κουνούπια – γίγας, συνεπώς θα πρέπει η Περιφέρεια και οι δήμοι να αναλάβουν να κάνουν ειδικούς ψεκασμούς», σημείωσε.

«Δεν χρειάζεται πανικός, είναι κάτι που αντιμετωπίζεται. Έτσι όπως είναι τα δεδομένα, δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει επιδημία», εκτίμησε η κ. Παγώνη.

Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην Ευρώπη

Ειδικοί επιστήμονες που παρακολουθούν την ιογενή νόσο κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια.

Συμμετέχοντας στην ημερίδα του ΕΟΔΥ «Κλιματική Αλλαγή και Δημόσια Υγεία» εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ετοιμότητα των συστημάτων υγείας να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που λόγω κλιματικής αλλαγής μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Η έξαρση των κρουσμάτων στη Βραζιλία φτάνει το 450% με τη χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα ανακουφιστείτε γρήγορα από τον πόνο και τον πυρετό

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Λέμε «όχι» στο κάπνισμα μέσω μιας ευφάνταστης καμπάνιας ενημέρωσης

Σχετικά Άρθρα
Γυαλιά ηλίου: Πώς θα καταλάβετε ότι χρειάζονται αλλαγή;
Γυαλιά ηλίου: Πώς θα καταλάβετε ότι χρειάζονται αλλαγή;
%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%b5%cf%8d%ce%b5%ce%b9-%ce%bf-%ce%ac%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%bf%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%8e%ce%bb%ce%b7-%cf%840
Κινδυνεύει ο άνθρωπος από την πανώλη των αιγοπροβάτων;
%cf%85%cf%80-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b5%ce%af%cf%88%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%ce%b5-%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c0
Υπ. Υγείας για τις ελλείψεις σε Ιατρικό Προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Πελοποννήσου
Φλεβίτιδα: Υπάρχει Θεραπεία;
Φλεβίτιδα: Υπάρχει Θεραπεία;
%ce%ba%ce%b1%cf%8d%cf%83%cf%89%ce%bd%ce%b1%cf%82-%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%86%ce%ad%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%83%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf-%ce%bf%ce%b9-%ce%b3%cf%850
Καύσωνας: Υποφέρουν περισσότερο οι γυναίκες;
Υπερδιέγερση ωοθηκών: ένας κίνδυνος που πλέον εκλείπει
Υπερδιέγερση ωοθηκών: ένας κίνδυνος που πλέον εκλείπει

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του