Χρόνιοι Ασθενείς σε καθεστώς συνεχιζόμενης πανδημίας – Μπορούν τα “αγκάθια” να γίνουν εφαλτήρια;

Χρόνιοι Ασθενείς σε καθεστώς συνεχιζόμενης πανδημίας; Οι πρωτοφανείς υγειονομικές προκλήσεις της τελευταίας διετίας και οι οριακές πραγματικότητες τις οποίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα Εθνικά Συστήματα Υγείας στο σύνολό τους, δεν θα πρέπει να αποτελέσουν ένα ακόμα ιστορικά καταγεγραμμένο αγκάθι, αλλά το εφαλτήριο μιας ουσιαστικής και καθολικής μεταρρύθμισης των υπηρεσιών υγείας. Μεταρρύθμισης με αρχή και τέλος τον Έλληνα ασθενή, τον Έλληνα πολίτη.

Από την Βασιλική Ραφαέλα Βακουφτσή, Αν. Γραμματέας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

Η βίαιη ανατροπή της καθημερινότητας στο σύνολο του πληθυσμού το Φεβρουάριο του 2020, δεν ήταν παρά η συνέχεια της ήδη δύσκολης πραγματικότητας στον απόηχο μιας δεκαετούς οικονομικής ύφεσης που όπως ήταν φυσικό, έφερε τα Συστήματα Υγείας πολλές φορές προ ολικής κατάρρευσης.

Η κρίσιμη συγκυρία όμως, αποτελεί συνάμα και ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη Δημόσια Υγεία, καθώς η COVID-19 ανέδειξε βαθύτερες παθογένειες που συσσωρεύονταν επί σειρά ετών και που οξύνθηκαν όπως ήταν φυσικό με τους αλλεπάλληλους εγκλεισμούς και τη ριζική αλλαγή της καθημερινότητας.

Αναβολές που χρονίζουν

Στα υφιστάμενα προβλήματα που επιδεινώθηκαν ραγδαία συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι αναβολές χειρουργείων και οι αναστολές σε τακτικά ιατρεία, τα οποία δημιούργησαν σοβαρά εμπόδια πρόσβασης των χρόνιων ασθενών στο Σύστημα Υγείας, ενώ είναι βέβαιο πως θα επιφέρουν μεγάλο όγκο νέων διαγνώσεων στο εγγύς μέλλον σε σειρά θεραπευτικών κατηγοριών.

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στις ελλείψεις φαρμάκων, ζήτημα που επισκιάζεται από αρνητική δημοσιότητα ακόμα και σήμερα. Με τις ελλείψεις να αφορούν από ορφανά φάρμακα σπανίων παθήσεων μέχρι σκευάσματα ευρείας χρήσης, όπως η παρακεταμόλη, το συνεχιζόμενο πρόβλημα οδηγεί πολλούς ασθενείς να καθυστερούν επικίνδυνα την έναρξη σε θεραπεία ή να αποκόπτονται από εκείνη.

Η ανάγκη μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.) που επικαιροποιήθηκε όσο ποτέ μέσα από την πανδημία, βρίσκεται μέχρι στιγμής προς τη σωστή κατεύθυνση με την καθιέρωση πλέον του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού και με την τεχνική υλοποίηση και φιλοσοφία τόσο αυτού όσο και σειράς προγραμμάτων πρόληψης να βασίζονται στην επιτυχημένη πλατφόρμα του εμβολιασμού.

Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό πως ένας χρόνιος ασθενής ζούσε και ζει ακόμα ένα καθεστώς συνεχιζόμενης πανδημίας, με τις καθημερινές προκλήσεις να επηρεάζουν το σύνολο της καθημερινότητας, αλλά και την ποιότητα ζωής του.

Για το λόγο αυτό, η ανάγκη πλέον τολμηρών και καινοτόμων μεταρρυθμίσεων καθίσταται πιο επίκαιρη από ποτέ. Ένας χρόνιος ασθενής έχει ανάγκη και δικαιούται απρόσκοπτη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ανταποκρινόμενες στις ανάγκες του, μέσα σε ένα σύγχρονο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παράλληλα, ως βασικός λήπτης των υπηρεσιών υγείας, οφείλει να έχει θέση στο τραπέζι του διαλόγου με την Πολιτεία σε ζητήματα που τον αφορούν, πάντα μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη.

Απαριθμώντας πλέον 70 συλλόγους μέλη από κάθε θεραπευτική κατηγορία, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διαχρονικά διεκδικεί την διαρκή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, την εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την πρόσβαση των χρόνιων ασθενών σε πληροφορία και καινοτομία και φυσικά την εγγραματοσύνη υγείας για το σύνολο του πληθυσμού, ώστε κάθε ζήτημα να κωδικοποιείται σε απλή και κατανοητή γλώσσα.

Με τις αρμοδιότητες που απορρέουν από τη θεσμοθέτηση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας τον περασμένο Μάιο στο Άρθρο 60 του Ν. 4931/2022, ως ισάξια συνομιλήτρια της Πολιτείας στη χάραξη πολιτικών υγείας, παραμένουμε σε ανοιχτό δίαυλο με την Πολιτεία, την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να βρεθούν από κοινού λύσεις που θα κάνουν ένα χρόνιο ασθενή ισάξιο μέλος μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

Διαβάστε επίσης

Αυτά είναι τα 10 βασικά χαρακτηριστικά των ψυχικά υγιών ανθρώπων

11 μυστικές “συνταγές” από όλο τον κόσμο για να κοιμάστε καλύτερα

Σχετικά Άρθρα
%cf%84%ce%b9-%ce%ba%cf%81%cf%8d%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%cf%80%cf%8e%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%ac%cf%86%ce%b80
Τι κρύβουν οι επώδυνες στοματικές άφθες: Από τι προκαλούνται – Πώς αντιμετωπίζονται
Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ενέχει κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου; Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;
Υπάρχει κίνδυνος καρκίνου από τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;
%ce%be%ce%b5%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%ac-%ce%bf-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%b1%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%cf%81%ce%af%cf%80%ce%b7%cf%820
Ξεκινά ο εμβολιασμός κατά της γρίπης – Πότε χρειάζεται ιατρική συνταγή
%cf%84%ce%bf-2050-%cf%84%ce%bf-1-3-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%bb%ce%b7%ce%b8%cf%85%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%8d-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1%cf%82-%ce%b8%ce%b1-%ce%b1%ce%bd0
Το 2050 το 1/3 του πληθυσμού της Ελλάδας θα ανήκει στην τρίτη ηλικία
%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af%cf%80%ce%bf%cf%85-530-000-%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%b9%cf%89%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%ce%b9-%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bc%cf%8c%ce%bd%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%820
Περίπου 530.000 ηλικιωμένοι ζουν μόνοι τους στην Ελλάδα
%cf%80%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%84%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%b7%cf%80%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%ce%b5%ce%be%ce%b5%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-%ce%bc%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%8d0
Πακέτα προληπτικών εξετάσεων μαστού σε ειδική τιμή από το Metropolitan General

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του