Χλωροκίνη: Θα δοθεί προφυλακτικά σε υγειονομικούς; – Φάρμακο με παρενέργειες που δεν λαμβάνεται χωρίς οδηγία γιατρού

χλωροκίνη-θα-δοθεί-προφυλακτικά-σε-υγ

Κατά τη σημερινή ενημέρωσή του, ο Σωτήρης Τσιόδρας δήλωσε σχετικά με τη χορήγηση της χλωροκίνης ότι “Στην Ελλάδα οι περισσότεροι ασθενείς έχουν πάρει χλωροκίνη. Η θνητότητα είναι στο 3% και παγκόσμια στο 6%. Αυτό δεν ξέρουμε αν έγινε επειδή πήραν θεραπεία έγκαιρα. Χρειάζεται προσοχή για να πούμε ότι αυτό το φάρμακο δουλεύει περισσότερο από κάποιο άλλο.” Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει βοήθεια από αυτό το φάρμακο αλλά υπάρχουν αντικρουόμενα δεδομένα. Σε 10 μέρες θα έχουμε περισσότερα δεδομένα. Είναι ένα φάρμακο που υιοθετούν στρατηγικά οι περισσότερες χώρες αυτή τη στιγμή», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ τόνισε “υπάρχουν και αντικρουόμενες απόψεις όπως μια μελέτη στην Κίνα, που δεν έδωσε θετικά αποτελέσματα”.

Το φάρμακο έχει χορηγηθεί σε Έλληνες ασθενείς σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Παράλληλα ο λοιμωξιολόγος τόνισε ότι θα συζητηθεί να δοθεί ένα φάρμακο για τις επόμενες 8 με 12 εβδομάδες που θα κυκλοφορεί ο ιός στους υγειονομικούς, γιατρούς και νοσηλευτές. «Ένα φάρμακο ασφαλές που θα μπορεί και να δουλέψει. Θα συζητήσουμε την χορήγηση του φαρμάκου της χλωροκίνης σαν μία μορφή προφύλαξης. Θέλουμε να είναι κάποιο φάρμακο ασφαλές, αλλά να έχει και τη δυνατότητα να δουλέψει», ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες χλωροκίνης.

Ο Didier Raoul για τη χλωροκίνη

Συγχρόνως, ο Γάλλος επιστήμονας Didier Raoul ανακοίνωσε πρόσφατα την αποτελεσματικότητα της χλωροκίνης στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και δημοσίευσε νέα δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν θεραπευτεί με βάση το “πρωτόκολλο της Μασσαλίας”.

Σύμφωνα με μήνυμα που δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter, καθώς και στον ιστότοπο του Ινστιτούτου από τα 1004 άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο Ινστιτούτο, τα 1003 θεραπεύτηκαν και ένας ασθενής πέθανε.

Η αγωγή που αναπτύχθηκε από τον Didier Raoul βασίζεται στην υδροξυχλωροκίνη. Οι ασθενείς το παίρνουν σε συνδυασμό με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη (θεραπευτικός συνδυασμός που χορηγείται επίσης στις ΗΠΑ), το οποίο εμποδίζει την εμφάνιση βακτηριακής επιμόλυνσης.

Ο Didier Raul και οι συνάδελφοί του είχαν προηγουμένως αναφέρει ότι η υδροξυχλωροκίνη με αζιθρομυκίνη παρέχει πλήρη ανακούφιση στη μόλυνση από κοροναϊό σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλήσουν οι επιστήμονες για την αποτελεσματικότητά της. Καμία από τις μελέτες που αναφέρονται στην αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνη δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονική επιθεώρηση.

Στούπη: Τα φάρμακα που δοκιμάζονται έχουν σοβαρές παρενέργειες

Εν τω μεταξύ, στη διάρκεια της πρώτης ψηφιακής ημερίδας “Πανδημίες και παγκόσμια διαχείριση κρίσεων υγείας: Η περίπτωση του κορονοϊού” η παθολόγος-λοιμωξιολόγος, διευθύντρια του Τμήματος Λοιμώξεων και Ταξιδιωτικής Ιατρικής, Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Αθηνά Στούπη, επικεντρώθηκε στις παρενέργειες που έχουν οι υπό διερεύνηση θεραπείες, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αποδεδειγμένη θεραπεία. «Τρέχουν πολλές μελέτες για διάφορα φάρμακα κυριως αντιικά, όπως αυτό που στο παρελθόν κατασκευάστηκε αλλά δεν δούλεψε για τον ιό Έμπολα. Επίσης τρέχουν μελέτες με πλάσμα από ασθενείς που έχουν αναρρώσει. Πολύ συζήτηση τελευταία έχει γίνει για τη χλωροκίνη είτε μόνη είτε σε συνδυασμό με αζυθρομυκίνη. Δίνει ελπίδα, αλλα πολλοί επιστήμονες την έχουν κριτικάρει γιατί έχει γίνει σε μικρό αριθμό ασθενών. Υπάρχει και κινέζικη αντίστοιχη μελέτη και περιμένουμε αποτελέσματα. Δεν έχει αποδειχτεί θεραπευτική δράση».

Η κ. Στούπη τόνισε ότι η χρήση αυτών των φαρμάκων είναι δοκιμαστική και δεν πρέπει να λαμβάνονται χωρίς ιατρικές οδηγίες. Τα φάρμακα έχουν τοξικότητες, παρενέργειες όπως αρρυθμίες, που μπορεί να προκαλέσουν ανακοπή, ψύχωση, θόλωση των σκέψεων, αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα δεν τα παίρνουμε μόνοι μας, αλλά μόνο με οδηγία γιατρού. Ήδη έχουν αδειάσει ράφια φαρμακείων με φάρμακα που χρησιμοποιούνται για σοβαρές παθήσεις και αυτό είναι λάθος».

Σχετικά Άρθρα
Ποιους θα καλέσετε σε βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης λόγω παγετού
Ποιους θα καλέσετε σε βοήθεια σε περίπτωση προβλήματος υγείας λόγω παγετού
%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%bb%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%bf%ce%ba%ce%bf%ce%bc%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b2%ce%ac%cf%81%ce%b40
Προβλήματα στα νοσοκομεία με τις βάρδιες προσωπικού λόγω χιονιά- Εγκλωβισμένοι γιατροί και νοσηλευτές
Αναβάλλονται οι εμβολιασμοί σε Αττική και Εύβοια – Πώς θα προγραμματίσετε εκ νέου το ραντεβού σας
Αναβάλλονται οι εμβολιασμοί σε Αττική και Εύβοια – Πώς θα προγραμματίσετε εκ νέου το ραντεβού σας
Ειδικές οδηγίες εμβολιασμού κατά της COVID σε ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ειδικές οδηγίες εμβολιασμού κατά της COVID σε ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Πρωτοβουλία «Βοήθεια στο Σπίτι» λόγω της κακοκαιρίας
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Πρωτοβουλία «Βοήθεια στο Σπίτι» λόγω της κακοκαιρίας
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: Συστάσεις λόγω ψύχους
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: Συστάσεις λόγω ψύχους

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του