Categories: Infohealth

Αντιμετωπίζεις προβλήματα ύπνου; Νέα έρευνα δείχνει ότι το σαφράν μπορεί να σε βοηθήσει

Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι το σαφράν μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας.

Ο επικεφαλής ερευνητής, Dr Adrian Lopresti, κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα ύστερα από προηγούμενη έρευνα που αποκάλυψε ότι το σαφράν ήταν αποτελεσματικό στη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης, αλλά οδήγησε επίσης στη βελτίωση του ύπνου των συμμετεχόντων.

Στη νέα έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Murdoch της Αυστραλίας, συμμετείχαν 68 ενήλικες που ανέφεραν προβλήματα ύπνου, όμως ήταν υγιείς κατά τ’ άλλα.

«Χρησιμοποιήσαμε εθελοντές που δεν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για κατάθλιψη, ήταν σωματικά υγιείς, δεν είχαν πάρει φάρμακα για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες – εκτός από αντισυλληπτικά χάπια – και είχαν αναφέρει συμπτώματα αϋπνίας. Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα, καθώς η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία και μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά μας.

Προηγούμενη έρευνα μάς έδειξε ότι το σαφράν ήταν ένα αποτελεσματικό πρόσθετο των αντικαταθλιπτικών σε ασθενείς που πάσχουν από ήπια έως μέτρια κατάθλιψη. Επειδή πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους ανέφεραν σημαντική βελτίωση στον ύπνο τους, σε αυτή τη μελέτη επικεντρωθήκαμε σε υγιείς ενήλικες οι οποίοι δεν έκαναν χρήση φαρμάκων, αλλά είχαν κακό ύπνο για περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες».

Ο Dr Lopresti ανέφερε ότι τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Sleep Medicine την περασμένη εβδομάδα, δείχνουν ότι έτο εκχύλισμα σαφράν σε δόση 14mg, δύο φορές ημερησίως για 28 ημέρες, βελτίωσε την ποιότητα του ύπνου σε ενήλικες με αϋπνία, με τις περισσότερες από αυτές τις αλλαγές να συμβαίνουν τις πρώτες επτά ημέρες της θεραπείας.

Ωστόσο, οι ερευνητές ανέφεραν ότι, αν και τα αποτελέσματα ήταν θετικά, απαιτούν επαλήθευση χρησιμοποιώντας μεγαλύτερο μέγεθος δείγματος και διαφορετικούς πληθυσμούς: «Για να επαληθεύσουμε αυτά τα ευρήματα, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες που θα χρησιμοποιήσουν μεγαλύτερα μεγέθη δειγμάτων, μεγαλύτερες περιόδους θεραπείας και εθελοντές με διαφορετικά χαρακτηριστικά».

Μαρία Ιωαννάτου

Recent Posts

Σασμός: Κλάμα στο Twitter για τη Μανταρίνα – Η σπαρακτική σκηνή με τον Πετρή που ήρθε να την πάρει

Ακόμα μία σπαρακτική σκηνή παρακολούθησε το κοινό του Σασμού το βράδυ της Δευτέρας. Η Μανταρίνα…

2 ώρες ago

Γιατί ο Γιάννης Πουλόπουλος εγκαταλείπει την τηλεόραση;

Ο Γιάννης Πουλόπουλος έχει κάτι σαν εξειδίκευση στα θεματα της Eurovision και για το λόγο…

6 ώρες ago

Creamy blush, τι είναι, πώς θα το χρησιμοποιήσεις

Ρουζ, το απαραίτητο. Γιατί, ποια γυναίκα δεν θα απλώσει λίγο ρουζ για να δώσει χρώμα…

7 ώρες ago

Αυτή είναι η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο

Ομόφωνα ένοχος χωρίς ελαφρυντικά κρίθηκε ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, καθ’ ομολογία δολοφόνος της 20χρονης Καρολάιν Κράουτς,…

8 ώρες ago

“Στο Περιθώριο της Ιστορίας: H Μουσική των Ελληνοεβραίων Γυναικών στις αρχές του 20ου αιώνα

Μια ιδιαίτερη τριλογία μουσικών διαλέξεων επιμελημένη από τον πολυβραβευμένο Αμερικανό εθνομουσικολόγο Christopher C. King και…

8 ώρες ago

Δεν χάνεις το λίπος στην κοιλιά όσο κι αν προσπαθείς; Ιδού 5 λόγοι που συμβαίνει αυτό

Το καλοκαίρι έρχεται και ίσως να σας πιάνει ένα άγχος, πως δεν θα προλάβατε να…

8 ώρες ago