Infohealth

Αντιμετωπίζεις προβλήματα ύπνου; Νέα έρευνα δείχνει ότι το σαφράν μπορεί να σε βοηθήσει

Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι το σαφράν μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας.

Ο επικεφαλής ερευνητής, Dr Adrian Lopresti, κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα ύστερα από προηγούμενη έρευνα που αποκάλυψε ότι το σαφράν ήταν αποτελεσματικό στη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης, αλλά οδήγησε επίσης στη βελτίωση του ύπνου των συμμετεχόντων.

Στη νέα έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Murdoch της Αυστραλίας, συμμετείχαν 68 ενήλικες που ανέφεραν προβλήματα ύπνου, όμως ήταν υγιείς κατά τ’ άλλα.

«Χρησιμοποιήσαμε εθελοντές που δεν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για κατάθλιψη, ήταν σωματικά υγιείς, δεν είχαν πάρει φάρμακα για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες – εκτός από αντισυλληπτικά χάπια – και είχαν αναφέρει συμπτώματα αϋπνίας. Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα, καθώς η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία και μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά μας.

Προηγούμενη έρευνα μάς έδειξε ότι το σαφράν ήταν ένα αποτελεσματικό πρόσθετο των αντικαταθλιπτικών σε ασθενείς που πάσχουν από ήπια έως μέτρια κατάθλιψη. Επειδή πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους ανέφεραν σημαντική βελτίωση στον ύπνο τους, σε αυτή τη μελέτη επικεντρωθήκαμε σε υγιείς ενήλικες οι οποίοι δεν έκαναν χρήση φαρμάκων, αλλά είχαν κακό ύπνο για περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες».

Ο Dr Lopresti ανέφερε ότι τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Sleep Medicine την περασμένη εβδομάδα, δείχνουν ότι έτο εκχύλισμα σαφράν σε δόση 14mg, δύο φορές ημερησίως για 28 ημέρες, βελτίωσε την ποιότητα του ύπνου σε ενήλικες με αϋπνία, με τις περισσότερες από αυτές τις αλλαγές να συμβαίνουν τις πρώτες επτά ημέρες της θεραπείας.

Ωστόσο, οι ερευνητές ανέφεραν ότι, αν και τα αποτελέσματα ήταν θετικά, απαιτούν επαλήθευση χρησιμοποιώντας μεγαλύτερο μέγεθος δείγματος και διαφορετικούς πληθυσμούς: «Για να επαληθεύσουμε αυτά τα ευρήματα, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες που θα χρησιμοποιήσουν μεγαλύτερα μεγέθη δειγμάτων, μεγαλύτερες περιόδους θεραπείας και εθελοντές με διαφορετικά χαρακτηριστικά».

Μαρία Ιωαννάτου

Recent Posts

Απεβίωσε ο Πάπας Φραγκίσκος – Τελευταία δημόσια εμφάνισή του χθες

Απεβίωσε ο Πάπας Φραγκίσκος σε ηλικία 88 ετών Το πρωί της Δευτέρας, 21 Απριλίου 2025,…

8 ώρες ago

Είναι ασφαλές να φάμε κάτι που έπεσε κάτω;

Ας δούμε αν είναι ασφαλές να φάμε κάτι που έπεσε στο πάτωμα και αν ο…

14 ώρες ago

Πάτρα: Γιατρός τραυματίστηκε σοβαρά επιστρέφοντας από 36ωρη εφημερία

Πέρασε με κλειστή μπάρα και συγκρούστηκε με τον προαστιακό – «Δεν θυμάμαι τίποτα» Σε σοβαρό…

17 ώρες ago

Πεντανόστιμη εναλλακτική μαγειρίτσα για όσους δεν τρώνε κρέας!

Αν δεν είστε λάτρης της παραδοσιακής μαγειρίτσας ή του κρέατος γενικότερα, σας προτείνουμε ένα πιάτο…

2 ημέρες ago

Τι να φορέσετε την Κυριακή του Πάσχα – 5 outfits που συνδυάζουν άνεση και στυλ σε mood καλοκαιρινό

Ο χρόνος για την Κυριακή του Πάσχα μετρά αντίστροφα. Και μπορεί και φέτος να μη…

3 ημέρες ago

H πρώτη Ανάσταση γίνεται νωρίς το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου

Η Ανάσταση του Χριστού εορτάζεται από την Εκκλησία από την στιγμή της καταβάσεώς Του στον…

3 ημέρες ago