Καλοκαιριάζει για τα καλά σιγά σιγά και άρχισαν και πάλι οι συζητήσεις γύρω από τα αντηλιακά. Πώς γίνεται σωστά η εφαρμογή τους, τι ώρες είναι απαραίτητη η χρήση τους, τι να προσέξουμε, πώς να επιλέξουμε το κατάλληλο…
Τo Infowoman μίλησε με τη δερματολόγο Θεώνη Θ. Ματούλα (δερματολόγο- αφροδισιολόγο ενηλίκων και παίδων) και έλαβε κάποιες πολύ διαφωτιστικές απαντήσεις αναφορικά με το θέμα αυτό των ημερών…
Πόσο απαραίτητη είναι η χρήση του αντηλιακού προσώπου στην καθημερινότητά μας;
Η χρήση αντηλιακού προσώπου καθημερινά όλες τις εποχές του χρόνου συνιστά το Α και το Ω όχι μόνο για την υγεία του δέρματός μας αλλά και για την διατήρηση της νεανικής εμφάνισής του. Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία (UV) μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στον άνθρωπο, όταν η έκθεση είναι παρατεταμένη. Η πιο συνηθισμένη επίπτωση είναι το κοκκίνισμα του δέρματος (ήπιο ηλιακό έγκαυμα). Η υπερβολική και επί σειρά ετών έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές βλάβες, όπως π.χ. σε γήρανση του δέρματος, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ακόμη και ορισμένες μορφές καρκίνου του δέρματος.
Το όζον της στρατόσφαιρας απορροφά την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Συνεπώς, αντιλαμβανόμαστε όλοι πως η ελάττωση της περιεκτικότητας της στρατόσφαιρας σε όζον τα τελευταία χρόνια έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στο έδαφος. Γι ΄αυτό και η ηλιακή ακτινοβολία είναι πιο ισχυρή και άρα πιο επικίνδυνη τα τελευταία χρόνια.
Ποιες ώρες πρέπει να το φοράμε;
Συνιστάται η χρήση αντηλιακού κάθε φορά που είμαστε εκτεθειμένοι σε ηλιακή ακτινοβολία και να το ανανεώνουμε κάθε 2 ώρες. Αν κάνουμε σπορ ή ιδρώνουμε πολύ ή βουτάμε στη θάλασσα εννοείται πως κάνουμε συχνές επαλείψεις. Καλό είναι να εφαρμόζουμε το αντηλιακό 30 min πριν την έκθεσή μας, ούτως ώστε να έχει απορροφηθεί και να είναι ικανό να μας προστατεύσει.
Είναι αλήθεια πως πρέπει να φοράμε αντηλιακό και εντός σπιτιού;
Τελευταία, γίνεται πολύς λόγος για το μπλε φως και την επίδρασή του στο δέρμα μας. Σχετίζεται με πρόωρη γήρανση του δέρματος, δυσχρωμίες, αφυδάτωση, θαμπό δέρμα. Αναλογιζόμενοι τις ώρες που κάνουμε χρήση τέτοιων συσκευών – πηγών μπλε φωτός (τηλεόραση, tablet, κινητό, Η/Υ), αντιλαμβανόμαστε ότι οφείλουμε για πιο ολοκληρωμένη προστασία να φοράμε το αντηλιακό μας και τότε, κι ας είμαστε στο σπίτι ή στο γραφείο. Επίσης, είναι γνωστό ότι η μία υπεριώδης ακτινοβολία (UVA) διαπερνά τα τζάμια, επομένως εάν το σπίτι μας ή το δωμάτιό μας έχει πολλά τζάμια η ηλιακή ακτινοβολία μας λούζει. Γι ΄αυτό και ιδανικά πρέπει να φοράμε αντηλιακό και εντός σπιτιού.
Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε ένα αντηλιακό;
Αγοράζοντας αντηλιακό θα πρέπει να προσέξουμε τον δείκτη προστασίας (SPF) να είναι ανάλογος με τον τύπο του δέρματός μας, δηλαδή τα ανοιχτόχρωμα δέρματα χρειάζονται μεγαλύτερο δείκτη, ενώ τα σκουρόχρωμα δέρματα μπορούν και μικρότερο. Ο SPF αναφέρεται στο βαθμό προστασίας μόνο από ένα είδος ακτινοβολίας, την UVB. Για να είμαστε πλήρως καλυμμένοι από το αντηλιακό θα πρέπει αυτό να αναφέρει την ένδειξη Broad Spectrum, δηλαδή να παρέχει προστασία ευρέος φάσματος. Τα αντηλιακά αυτά αναγράφουν στη συσκευασία τους έναν ακόμη δείκτη, τον PPD για την παρεχόμενη προστασία και από την UVA. Επίσης, καλό είναι να αναγράφει το αντηλιακό «χωρίς συντηρητικά και parabens». Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τα έχει ανακηρύξει απαγορευμένα συστατικά, επειδή έχουν ενοχοποιηθεί για ορμονικές διαταραχές και συσχέτιση με ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους, καλό είναι να αποφεύγονται για προληπτικούς λόγους. Τέλος, στην αγορά κυκλοφορούν αντηλιακά σε μορφή spray, gel, κρέμας, λοσιόν, λαδιού. Ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας μας επιλέγουμε και τη μορφή του αντηλιακού. Ο μικτός και λιπαρός τύπος επιδερμίδας ανέχεται καλύτερα ένα spray, gel ή μια λοσιόν, ενώ ο ξηρός τύπος μια κρέμα ή λάδι.
Πώς το εφαρμόζουμε σωστά;
Εφαρμόζουμε πάντα τελευταίο το αντηλιακό στην καθημερινή μας ρουτίνα περιποίησης. Η συνιστώμενη ποσότητα προϊόντος είναι 2 κουταλιές της σούπας για όλο το σώμα και περίπου1/2-1 κουταλάκι του γλυκού ειδικά για πρόσωπο και λαιμό. Δεν ξεχνάμε τα ευαίσθητα σημεία: Αυτιά, Χείλη
Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουμε στη χρήση τους;
Συνήθως εφαρμόζουμε πολύ λιγότερη ποσότητα ανά επιφάνεια, δεν το ανανεώνουμε όσο συχνά πρέπει, καθώς επίσης ξεχνάμε ορισμένα σημεία (όπως αυτιά, χείλη, βλέφαρα). Τέλος, συχνά χρησιμοποιούμε περσινά αντηλιακά, κάτι που είναι λάθος γιατί η σύνθεσή τους αλλοιώνεται, άρα η προστασία του δέρματος μας είναι χαμηλότερη.
Αν φοράμε στον δρόμο μάσκα, πρεπει να φοράμε κ αντηλιακό προσώπου;
Η μάσκα που το τελευταίο διάστημα έγινε μόνιμο αξεσουάρ μας, δεν μπορεί να αντικαταστήσει το αντηλιακό προσώπου. Η υπεριώδης ακτινοβολία διαπερνά και τα υφάσματα – ρούχα, για αυτό το λόγο υπάρχουν και ρούχα με δείκτη προστασίας UPF, όταν θέλουμε αυξημένη αντηλιακή προστασία. Εννοείται πως εφαρμόζουμε αντηλιακό πριν τοποθετήσουμε τη μάσκα μας και το ανανεώνουμε όπως οφείλουμε.
Πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να φορούν αντηλιακό;
Τα παιδιά πρέπει να φορούν αντηλιακό γιατί το δέρμα τους είναι πιο λεπτό και πιο ευαίσθητο. Επομένως, είναι πιο ευάλωτα σε ηλιακά εγκαύματα και ως γνωστόν τα ηλιακά εγκαύματα της παιδικής ηλικίας συνιστούν προδιαθεσικό παράγοντα για εμφάνιση μελανώματος. Συνεπώς, η αντηλιακή προστασία στα παιδιά πρέπει να αρχίζει από την ηλικία των 6 μηνών, γιατί η βλαπτική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας έχει αθροιστική δράση. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, θα πρέπει να επιλέγουμε αυτά που έχουν φυσικά φίλτρα. Μετά την ηλικία των 3 ετών χρησιμοποιούμε κανονικά παιδικά αντηλιακά που είναι συνδυασμός φυσικών και χημικών φίλτρων. Εννοείται πως μέχρι την ηλικία των 6 μηνών δεν επιτρέπεται απευθείας έκθεση στον ήλιο σε ώρες αιχμής (12-5) του βρέφους και επομένως και χρήση αντηλιακού.
Κάθε πότε πρέπει να το ανανεώνουμε και πως θα το ανανεώνουμε τώρα που ειδικά στους εξωτερικούς χώρους απαγορεύεται να πιάνουμε το πρόσωπό σας;
Είπαμε ότι το αντηλιακό – σε συνθήκες πόλης – το ανανεώνουμε κάθε 2 ώρες. Στην περίπτωση που βρισκόμαστε έξω στον δρόμο ή είναι αδύνατον να πλύνουμε τα χέρια μας, ούτως ώστε να κάνουμε επάλειψη υπάρχουν στην αγορά αντηλιακά προϊόντα mist, τα οποία τα ψεκάζουμε από ορισμένη απόσταση χωρίς να χρειάζεται επάλειψη.
Πόσο σημαντικό είναι να ενυδατώνουμε την επιδερμίδα μας μετά την έκθεση στον ήλιο;
Ο ήλιος σε συνδυασμό με τον αέρα και το θαλασσινό νερό συμβάλλουν στην αφυδάτωση του δέρματός μας. Γι’ αυτό το λόγο για να παραμείνει το δέρμα μας υγιές, λαμπερό και με ελαστικότητα είναι καλό να αυξήσουμε τη χρήση ενυδατικών κρεμών στο σώμα μας το καλοκαίρι και ακόμα περισσότερο την ενυδάτωσή του αμέσως μετά την έκθεση στον ήλιο. Επίσης, η ενυδάτωση after sun οδηγεί και σε πιο ομοιόμορφο μαύρισμα.
Τι απαντάτε σε αυτούς που υποστηρίζουν πως μαζί με το αντηλιακό εισχωρούν στην επιδερμίδα μας χημικές ουσίες;
Είναι ένας μύθος αυτή η αντίληψη ότι εισχωρούν χημικές ουσίες στην επιδερμίδα μας. Τα αντηλιακά που διαθέτουν χημικά φίλτρα είναι συνήθως συνδυασμοί οργανικών ενώσεων με βάση τον άνθρακα, ενώ αυτά με τα φυσικά αντηλιακά φίλτρα είναι ανόργανες ενώσεις συστατικών ορυκτής προέλευσης. Η διαφορά τους είναι στον τρόπο αντηλιακής προστασίας. Τα μεν αντηλιακά με τα χημικά φίλτρα απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία και τη μετατρέπουν σε υπέρυθρη, ενώ τα άλλα με τα φυσικά φίλτρα λειτουργούν σαν καθρέφτες και αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία μη επιτρέποντας να εισέλθει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News