Ανησυχία για νοσηλεύτρια στην Κέρκυρα που εμφάνισε συμπτώματα του συνδρόμου Guillain-Barre μετά τον εμβολιασμό

ανησυχία-για-νοσηλεύτρια-στην-κέρκυρ

Από το πρωί σήμερα αναστάτωση επικρατεί στο νοσοκομείο Κέρκυρας όταν 42χρονη γυναίκα παρουσίασε υψηλό πυρετό, κόπωση και παράλυση στα κάτω άκρα. Οι γιατροί του νοσοκομείου έκριναν ότι πρόκειται για  συμπτώματα του νευρολογικού συνδρόμου Guillain-Barre, ενώ η γυναίκα, που είναι νοσηλεύτρια, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Κέρκυρας και πριν λίγες μέρες έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Η νοσηλεύτρια εμφάνισε πυρετό, γύρω στο 39, πονοκέφαλο, μυαλγίες, και στη συνέχεια παράλυση των κάτω άκρων.

Διαβάστε επίσηςΤι είναι η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή από την οποία πάσχει η Demy και άλλοι 5 διάσημοι ηθοποιοί!

Οι νευρολόγοι του νοσοκομείου Κέρκυρας ολοκλήρωσαν χθες τον έλεγχο του περιστατικού και διέγνωσαν το σύνδρομο Guillain-Barre, το οποίο θα αναφέρουν στον τομέα φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ για περαιτέρω διερεύνηση. Η νοσηλεύτρια υπηρετεί στην πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου 17 χρόνια.

Με βάση τα παγκόσμια δεδομένα δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού και του συνδρόμου Guillain-Barre. Αντιθέτως, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν συμπτ΄ματα του συνδρόμου λόγω της νόσησης από covid-19. Καθημερινά εμβολιάζονται εκατομμύρια άνθρωποι και τα δεδομένα αναλύονται διαρκώς. Μέχρι σήμερα παγκοσμίως δεν έχουν αναφερθεί απρόσμενες, απειλητικές ή πολύ ανεπιθύμητες ενέργειες.

«Η συνάδελφός μου, μετά τη δεύτερη δόση, εμφάνισε αρχικά υψηλό πυρετό και μυαλγίες και μετά συμπτώματα παράλυσης. Την ίδια ημέρα. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται και παρακολουθείται από τον θεράποντα γιατρό της και ακολουθεί συγκεκριμένη αγωγή που της έχει ορίσει» είπε από την πλευρά της, στον Real fm η η πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Ντίνα Ιωάννου.

«Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα είναι πίσω στην εργασία της και την οικογένειά της. Σε τόσο μεγάλο αριθμό υγειονομικών που έχουν εμβολιασθεί, είναι το πρώτο περιστατικό που παρουσιάζεται. Η συνάδελφος θα χρειαστεί αποκατάσταση και θα υπάρχουν σημαντικά έξοδα» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την ίδια «η δεύτερη δόση του εμβολίου έγινε πριν από τέσσερις-πέντε ημέρες. Δεν θα μπω σε ιατρικά θέματα, αλλά τα συμπτώματα μετά τη δεύτερη δόση ήταν αυτά που περιέγραψα. Περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των εξετάσεων».

Θ. Βασιλακόπουλος: «Δεν είναι τόσο εύκολο να συνδέσουμε αιτιολογικά το εμβόλιο με το σύνδρομο”

Ο κ. Βασιλακόπουλος παρουσίασε στοιχεία από έρευνα στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος σύμφωνα με τα οποία ο κίνδυνος να πάθει κανείς Guillain Barre αν νοσήσει από φυσική λοίμωξη με κορωνοϊό είναι 8 -9 περισσότερος από τον κίνδυνο να πάθει το σύνδρομο υπό φυσιολογικές συνθήκες.

«Το σύνδρομο εμφανίζεται συνήθως μετά από ιώσεις, παρά μετά από εμβολιασμούς για ιώσεις», ξεκαθάρισε ο κ. Βασιλακόπουλος. «Δεν είναι τόσο εύκολο να συνδέσουμε αιτιολογικά το εμβόλιο με το σύνδρομο και να τρομοκρατήσουμε τον κόσμο», είπε ο καθηγητής και συμπλήρωσε πως «για να το μάθουμε αυτό, θα πρέπει αυτή η επιπλοκή να εμφανιστεί σε πάρα πολλούς ανθρώπους που έχουν κάνει το εμβόλιο».

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, το συγκεκριμένο σύνδρομο σε μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων και με την κατάλληλη θεραπεία είναι πλήρως αντιστρεπτό. «Αν οφείλεται στο εμβόλιο το σύνδρομο, συνήθως θεραπεύεται πλήρως», εξέφρασε τη βεβαιότητα ο καθηγητής και έκανε έκκληση να μη συνδέονται πράγματα που θα γινόντουσαν ούτως ή άλλως με το εμβόλιο, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το θάνατο κάποιου 85χρονου λίγο καιρό μετά τον εμβολιασμό του, ως ένα προδιαγεγραμμένο γεγονός.

Σχετικά Άρθρα
Χρήσιμες πληροφορίες από τον ειδικό για τη θεραπεία των κιρσών
Χρήσιμες πληροφορίες από τον ειδικό για τη θεραπεία των κιρσών
Δείτε τι προσελκύει τα κουνούπια και πώς να προστατευθείτε από αυτά
Δείτε τι προσελκύει τα κουνούπια και πώς να προστατευθείτε από αυτά
Σαγιονάρες: Γιατί να τις αποφύγετε - Οι SOS ορθοπεδικοί μάς συμβουλεύουν
Σαγιονάρες: Γιατί να τις αποφύγετε – Οι SOS ορθοπεδικοί μάς συμβουλεύουν
Αρτηριακή πίεση: Σε ποιο χέρι είναι σωστό να τη μετράω; Στο δεξί ή το αριστερό;
Αρτηριακή πίεση: Σε ποιο χέρι είναι σωστό να τη μετράω; Στο δεξί ή το αριστερό;
Πολύ αυξημένος ο αριθμός των ατόμων με long COVID - Τα πολλά και διαφορετικά συμπτώματα
Πολύ αυξημένος ο αριθμός των ατόμων με long COVID – Τα πολλά και διαφορετικά συμπτώματα
Ρήξεις πρόσθιου χιαστού: Γιατί είναι πιο συχνές στις γυναίκες
Ρήξεις πρόσθιου χιαστού: Γιατί είναι πιο συχνές στις γυναίκες

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του