Ανησυχία για νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Γαλλία, την «IHU»

ανησυχία-για-νέα-παραλλαγή-που-εντοπί

Ανησυχία και επιστημονικές διαβουλεύσεις επικρατούν αυτήν τη στιγμή στη Γαλλία λόγω μιας νέας παραλλαγής του Covid-19, την «IHU», που ανακαλύφθηκε στη χώρα και έχει περισσότερες μεταλλάξεις από την Omicron.

O Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μικροβιολογίας, και Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αθανάσιος Τσακρής είπε νωρίτερα σήμερα: «Ήδη στη Γαλλία περιγράφεται μια καινούργια παραλλαγή με 30 περίπου μεταλλάξεις και 25 διαγραφές αμινοξέων στο γενετικό του υλικό, που δείχνει την ικανότητα που έχει ο ιός συνεχώς να μεταλλάσσεται, πιστεύουμε προς κατεύθυνση που δε θα είναι τόσο παθογόνος» υπογράμμισε ο κ. Τσακρής.

Η νέα μετάλλαξη, ονομάστηκε προσωρινά IHU, καθώς ανακαλύφθηκε από ακαδημαϊκούς που εδρεύουν στο IHU Mediterranee Infection στις 10 Δεκεμβρίου. Η ανακάλυψη της παραλλαγής, που ονομάστηκε B.1.640.2, ανακοινώθηκε σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο medRxiv.

Δεν έχει εντοπιστεί αλλού

Το B.1.640.2 δεν έχει εντοπιστεί σε άλλες χώρες ούτε έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή υπό έρευνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η εμφάνιση της νέας παραλλαγής, η οποία πιθανώς προέρχεται από το Καμερούν, σύμφωνα με τη μελέτη, φιλοξενεί και τις δύο υποκαταστάσεις N501Y και E484K στην πρωτεΐνη ακίδας. Τουλάχιστον 12 περιπτώσεις της νέας παραλλαγής έχουν αναφερθεί κοντά στη Μασσαλία και έχουν συνδεθεί με ταξίδια στην αφρικανική χώρα Καμερούν.

«Το σύνολο μεταλλάξεων και η φυλογενετική θέση των γονιδιωμάτων που ελήφθησαν εδώ υποδεικνύουν με βάση τον προηγούμενο ορισμό μας μια νέα παραλλαγή που ονομάσαμε IHU», είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Αυτά τα δεδομένα είναι ένα άλλο παράδειγμα του απρόβλεπτου της εμφάνισης των παραλλαγών του SARS-CoV-2 και της εισαγωγής τους σε μια δεδομένη γεωγραφική περιοχή από το εξωτερικό», πρόσθεσαν.

Ο επιδημιολόγος Eric Feigl-Ding έκανε μια δημοσίευση στο Twitter λέγοντας πως νέες παραλλαγές συνεχίζουν να εμφανίζονται, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι πιο επικίνδυνες. «Αυτό που κάνει μια παραλλαγή πιο γνωστή και επικίνδυνη είναι η ικανότητά της να πολλαπλασιάζεται λόγω του αριθμού των μεταλλάξεων που έχει σε σχέση με τον αρχικό ιό», είπε.

“Αυτό συμβαίνει όταν χαρακτηρίσουμε μια παραλλαγή “παραλλαγή ανησυχίας” – όπως συνέβη με την Omicron, η οποία είναι πιο μεταδοτική και διαφεύγει της ανοσίας του παρελθόντος. Μένει να δούμε σε ποια κατηγορία θα ενταχθεί αυτή η νέα παραλλαγή», συνέχισε ο γιατρός.

Συνοπτικά

  • Οι ερευνητές λένε ότι περιέχει 46 μεταλλάξεις — ακόμη περισσότερες από την Όμικρον — γεγονός που την καθιστά πιο ανθεκτική στα εμβόλια.
  • Περίπου 12 κρούσματα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής κοντά στη Μασσαλία, με το πρώτο να συνδέεται με ταξίδια στην αφρικανική χώρα Καμερούν.
  • Οι δοκιμές δείχνουν ότι το στέλεχος φέρει τη μετάλλαξη N501Y —που πρωτοεμφανίστηκε στην παραλλαγή Alpha— που οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να την καταστήσει πιο μεταδοτική.
  • Σύμφωνα με τους επιστήμονες, φέρει επίσης τη μετάλλαξη E484K, που θα μπορούσε να σημαίνει ότι η παραλλαγή IHU θα είναι πιο ανθεκτική σε εμβόλια.
  • Δεν έχει ακόμη εντοπιστεί σε άλλες χώρες ή δεν έχει επισημανθεί ως παραλλαγή υπό έρευνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Διαβάστε επίσης

Ο «Χορός στην Βροχή» επιστρέφει στην Αθήνα και είναι πιο εντυπωσιακός από ποτέ!

Είσαι φαν της Νατάσσας Μποφίλιου; Δες τότε πώς θα δημιουργήσεις εσύ την αφίσα για τις εμφανίσεις της στο VOX!

Φλανδρώ – Το Αγνάντεμα και το Άνθος του γιαλού του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο Θέατρο Φούρνος

Σχετικά Άρθρα
Βελτίωση του ψηφιακού αλφαβητισμού υγείας σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες
Βελτίωση του ψηφιακού αλφαβητισμού υγείας σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες
Εδώ θα βρείτε rapid test σε προνομιακές τιμές για όλη την οικογένεια
Εδώ θα βρείτε rapid test σε προνομιακές τιμές για όλη την οικογένεια
"Έκανα το εμβόλιο. Για πόσες εβδομάδες θα έχω προστασία;" Οι καθηγητές Ιατρικής του ΕΚΠΑ απαντούν
“Έκανα το εμβόλιο. Για πόσες εβδομάδες θα έχω προστασία;” Οι καθηγητές Ιατρικής του ΕΚΠΑ απαντούν
Το tweet του Τσίπρα για την 5ήμερη νόσηση και η απάντηση από το υπ. Υγείας
Το tweet του Τσίπρα για την 5ήμερη καραντίνα και η απάντηση από το υπ. Υγείας
Δείτε πώς και πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν μοριακό τεστ (PCR)
Δείτε πώς και πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid τεστ (PCR)
"Η περίοδός μου έχει αργήσει ασυνήθιστα" - Δείτε για ποιους λόγους μπορεί να συμβεί
“Η περίοδός μου έχει αργήσει ασυνήθιστα” – Δείτε για ποιους λόγους μπορεί να συμβεί

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του