Ανησυχεί η συλλοίμωξη κορωνοϊού-γρίπης – 20% πιο θανατηφόρα

ανησυχεί-η-συλλοίμωξη-κορωνοϊού-γρίπ

Μεγάλη η διασπορά του κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες, με τα χθεσινά στοιχεία να καταγράφουν ρεκόρ, καθώς σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα κρούσματα σκαρφάλωσαν στα 4.165. Από αυτά τα 841 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 591 στη Θεσσαλονίκη.

Η συλλοίμωξη κορωνοϊού και γρίπης είναι το στοιχείο που απασχολεί κυρίως τους ειδικούς αυτές τις μέρες, καθώς ο καιρός αρχίζει να κρυώνει και οι δύο ιοί σύντομα θα βρεθούν σε έξαρση. Οι μελέτες φανερώνουν ότι ο συνδυασμός των δύο ιών αυξάνει σημαντικά τη θνητότητα.

Συγκεκριμένα, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε σε μελέτη από τη Μεγάλη Βρετανία για την κοινή αυτή λοίμωξη γρίπης και Covid-19, η οποία αποδεικνύεται πως είναι κατά 20% πιο θανατηφόρα, γεγονός που εντείνει την ανάγκη εμβολιασμού -για εκείνους που δεν το έχουν πράξει- τόσο κατά του κορωνοϊού, όσο και κατά της γρίπης.

Χαμηλά τα εμβολιαστικά νούμερα

“Ο χειμώνας που πλησιάζει θα έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη νοσηρότητα στην κοινότητα.

Πρώτον, το ποσοστό των εμβολιασμένων που υπολείπεται από εκείνο που θα θέλαμε να είναι για Covid – 19 και μάλιστα σε περίοδο με πλήρη επικράτηση της μετάλλαξης Δ.

Δεύτερον, η συμπεριφορά μας. Η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, είναι πιο χαλαρή, ίσως λόγω κόπωσης, απ’ ότι ήταν σε περιόδους πιο νωρίς.

Και τελευταίο- θα έλεγα ότι είναι σημαντικό, αλλά όχι καθοριστικό- οι καιρικές συνθήκες. Ξέρουμε ότι ο κορονοϊός είναι πιο ανθεκτικός στο κρύο και την ξηρασία. Χαρακτηριστικά μπορεί να πει κανείς ότι στους 6 βαθμούς κελσίου ο κορονοϊός διατηρείται στο περιβάλλον 10 φορές μακρότερο χρονικό διάστημα απ’ ότι στους 20 βαθμούς”, τόνισε χτες η κ. Θεοδωρίδου.

Από την αρχή της πανδημίας απασχολούσε το ενδεχόμενο του αυξημένου κινδύνου με τη σύγχρονη λοίμωξη με δύο ιούς, λόγω της συν- κυκλοφορίας τους, δηλαδή της Covid – 19 και του ιού της γρίπης.

Δεν έφτασε το μήνυμα

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στη συνέχεια σε μελέτη από τη Μ. Βρετανία “Όπως αναφέρεται σε μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία έγινε στην αρχή της επιδημίας, όταν ακόμη κυκλοφορούσε ο ιός της γρίπης και αναφέρεται από την επικεφαλής του συστήματος υγείας Jenny Harries, έχει καταγραφεί ότι η συν-λοίμωξη αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%.

Όπως η συλ-λοίμωξη, επαναλαμβάνω του ιού της γρίπης και του ιού Covid, διπλασιάζει και τον κίνδυνο να χρειαστούν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη τα άτομα που νοσούν.

Το σύστημα υγείας της Βρετανίας φιλοδοξεί να εμβολιάσει αυτήν την περίοδο 30 εκατομμύρια άτομα για τη γρίπη. Στη χώρα μας συμπληρώνεται ένας μήνας από την έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του εμβολίου της γρίπης και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ μέχρι χθες είχαν γίνει περίπου μερικές χιλιάδες πάνω από 1 εκατομμύριο δόσεις, ένας αριθμός που υπολείπεται σαφώς από τον αντίστοιχο της προηγούμενης χρονιάς.

Μάλιστα βλέποντας κανείς τα επί μέρους ποσοστά των εμβολιασμών, των αριθμών των εμβολίων κατά ομάδες, διαπιστώνει ότι το μήνυμα του αυξημένου κινδύνου για ορισμένες ομάδες πληθυσμού δεν πρέπει να έχει φτάσει.

Και γίνομαι πιο συγκεκριμένη. Όταν είναι 4.000 εμβολιασμοί εγκύων, 5.000 εμβολιασμοί παχύσαρκων ατόμων ενηλίκων και παιδιών, όπως και 20.000 υγειονομικών.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η γρίπη είναι σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει στο νοσοκομείο με σοβαρές επιπλοκές και δεν θα πρέπει να συγχέουμε το κοινό κρυολόγημα με τη γρίπη.

Ας θυμόμαστε ότι φέτος είμαστε πιο ευάλωτοι από πλευράς ανοσίας στη γρίπη και ότι θα υπάρχουν και οι δύο ιοί στο περιβάλλον,” συμπέρανε η καθηγήτρια.

Μάλιστα, αναφορικά με το εμβόλιο για τη γρίπη, η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε χαμηλά ποσοστά, γεγονος ανησυχητικό, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ειδικότερα, έχουν εμβολιαστεί ως τώρα περίπου 5.000 έγκυοι, 4.000 παχύσαρκοι και 20.000 υγειονομικοί, με την κ. Θεοδωρίδου να επισημαίνει ότι το μήνυμα του αυξημένου κινδύνου για τις πιο ευάλωτες ομάδες πιθανόν δεν έχει φτάσει.

«Στην ώρα της μια βελονιά, σε γλιτώνει από εννιά…»

Χαρακτηριστική ήταν η φράση της κ. Θεοδωρίδου επίσης, η οποία στέλνοντας μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, τόνισε με νόημα πως «στην ώρα της μια βελονιά, σε γλιτώνει από εννιά», προτρέποντας τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν!

Θεμιστοκλέους: «Εχουν εμβολιαστεί 300.000 πολίτες με την τρίτη δόση»

«Ξεπεράσαμε τους 12.795.000 εμβολιασμούς. Πάνω από 6,6 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 63% στον γενικό πληθυσμό και 71,4% επί του ενήλικου πληθυσμού», δήλωσε απ’ την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Περισσότεροι από 6.350.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε 60,5% ποσοστό επί του γενικού πληθυσμού και 69,8% επί του ενήλικου. Τις τελευταίες δέκα ημέρες 70.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης», συνέχισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς

Για την ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το 75,3% έχει εμβολιαστεί

Για την ηλικιακή ομάδα 80-84, το 74,4% έχει ήδη εμβολιαστεί

Για την ηλικιακή ομάδα 75-79, το 86,4% έχει ήδη εμβολιαστεί

Για την ηλικιακή ομάδα 70-74, το 80,8% έχει ήδη εμβολιαστεί

Για την ηλικιακή ομάδα 65-69, το 82,9% έχει ήδη εμβολιαστεί

Για την ηλικιακή ομάδα 60-64, το 79,4% έχει ήδη εμβολιαστεί

Για την ηλικιακή ομάδα 55-59, το 77,8% έχει ήδη εμβολιαστεί

Για την ηλικιακή ομάδα 50-54, το 75,2% έχει ήδη εμβολιαστεί

Για την ηλικιακή ομάδα 45-49, το 72,9% έχει ήδη εμβολιαστεί

Για την ηλικιακή ομάδα 40-44, το 69% έχει ήδη εμβολιαστεί

Για την ηλικιακή ομάδα 35-39, το 62,5% έχει ήδη εμβολιαστεί

Για την ηλικιακή ομάδα 30-34, το 62,7% έχει ήδη εμβολιαστεί

Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το 63% έχει ήδη εμβολιαστεί

Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 60,2% έχει ήδη εμβολιαστεί

Στην ηλικιακή ομάδα 15-17 έχει ήδη εμβολιαστεί το 35,8%

Στην ηλικιακή ομάδα 12-14 το 21,4% έχει εμβολιαστεί.

Διαβάστε επίσης

Σήμερα το τελευταίο “αντίο” στη Φώφη Γεννηματά – Ποια ήταν η τελευταία επιθυμία της

«Χάρι – Μέγκαν» α λά Ιαπωνικά: Η «αντάρτισσα πριγκίπισσα» και ο γάμος με κοινό θνητό

Answear: Αυτή είναι η μόδα για γυναίκες που σπάνε τα πρότυπα και έχουν το θάρρος να αλλάξουν τον κόσμο

Σχετικά Άρθρα
Καπραβέλος: "Κλείσιμο των σχολείων, χρήση μάσκας παντού και lockdown για τους ανεμβολίαστους"
Καπραβέλος: “Κλείσιμο των σχολείων, χρήση μάσκας παντού και lockdown για τους ανεμβολίαστους”
Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Αποφασίστηκαν αυστηρά μέτρα για ταξιδιώτες
Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Αποφασίστηκαν αυστηρά μέτρα για ταξιδιώτες
Έρχονται περιορισμοί στα ταξίδια προς και από Αφρική σε Ελλάδα και Ευρώπη λόγω μετάλλαξης
Έρχονται περιορισμοί στα ταξίδια από και προς Αφρική σε Ελλάδα και Ευρώπη λόγω μετάλλαξης
Τι πρέπει να γνωρίζετε για το αδένωμα επινεφριδίου- Ποια συμπτώματα θα σας οδηγήσουν σε στοχευμένο έλεγχο
Τι πρέπει να γνωρίζετε για το αδένωμα επινεφριδίου – Ποια συμπτώματα θα σας οδηγήσουν σε στοχευμένο έλεγχο
Από σήμερα ξεκινά η συνταγογράφηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά COVID-19
Από σήμερα ξεκινά η συνταγογράφηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά COVID-19
Έφτασε η ώρα να μιλήσουμε για την κατάθλιψη
Έφτασε η ώρα να μιλήσουμε για την κατάθλιψη

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του