Αναθεωρήθηκε ο νόμος “της ντροπής”: Gay και bisexual άτομα συμμετέχουν πλέον στην αιμοδοσία – Η ανάρτηση του Αύγουστου Κορτώ

αναθεωρήθηκε-ο-νόμος-της-ντροπής-gay-κ

Η δωρεά αίματος είναι κάτι σπουδαιότερο από αλληλεγγύη: είναι η δικαίωση της λέξης άνθρωπος. Ωστόσο, κάθε φορά που γίνεται κουβέντα για αιμοδοσία, οποτεδήποτε προκύπτει ανάγκη για αίμα, θυμηθείτε, παρακαλώ, έστω και για μια στιγμή, όλους εμάς που θέλουμε και μπορούμε να βοηθήσουμε, και μολαταύτα θεωρούμαστε ακάθαρτοι.” Αυτό έγραφε σε ανάρτησή του στο Facebook πριν από δύο χρόνια ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ, χαρακτηρίζοντας το καθεστώς “νόμο της ντροπής”.

Σε αυτήν εξηγούσε, ότι στα 18 του χρόνια έδωσε για πρώτη και τελευταία φορά αίμα, προκειμένου να βοηθήσει μια φίλη που είχε υποβληθεί σε χειρουργείο. “Δήλωσα ψευδώς ότι ήμουν “καθαρός” από επαφές με άτομα του φύλου μου – κι όχι επειδή ντρεπόμουν για το ποιος ήμουν, αλλά από δίκαιη αγανάκτηση: δεν είχα κάνει ποτέ μου απροφύλαχτο σεξ, κι ωστόσο το αίμα μου αντιμετωπιζόταν εξ ορισμού ως ρυπαρό”, έγραψε μεταξύ άλλων.

Ο “νόμος της ντροπής” αλλάζει

Με την υπογραφή της σχετικής Υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό του περιεχομένου του νέου εντύπου αιμοδοσίας, καταργείται πλέον ο αναχρονιστικός οριζόντιος αποκλεισμός των ομοφυλόφιλων (gay) και αμφιφυλόφιλων (bisexual) ατόμων.

Σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο, από την αιμοδοσία αποκλειόταν όποιο άτομο “είχε έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977”.

Η περιβόητη διατύπωση που τώρα καταργείται εμμέσως παρουσίαζε τις ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές σχέσεις, και μάλιστα “έστω και μία […] από το 1977” ως κάτι το οποίο διαχρονικά μεταβάλλει ένα άτομο από χαμηλού-ρίσκου σε δια βίου πιθανώς μεταδοτικό και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

H ιστορική καθυστέρηση στην επανεξέταση των σχετικών περιορισμών σε διάφορες χώρες φωτογραφίζει έναν ηθικό πανικό σε σχέση με την ομοφυλοφιλία και χαιρόμαστε που μπορούμε να πούμε πως η χώρα μας δεν είναι πλέον μία από αυτές.

Η Θετική Φωνή (Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος) χαιρετίζει την εν λόγω αναθεώρηση:

Η Θετική Φωνή (Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος) χαιρετίζει την αναθεώρηση του εντύπου αιμοδοσίας, και ειδικότερα την αποσύνδεση του σεξουαλικού προσανατολισμού από τα κριτήρια που πρέπει να πρέπει να πληρούν τα υποψήφια άτομα.

Η κατάργηση αυτής της πρόβλεψης και ο εκσυγχρονισμός του εντύπου αποτελούν για χρόνια αίτημα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και δική μας.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) ως επιστημονικός/διοικητικός φορέας της ιατρικής των μεταγγίσεων  στην Ελλάδα ελέγχει κάθε μονάδα αίματος για HIV, Hπατίτιδα B, Hπατίτιδα C, HTLV (Τ-λεμφοτρόπος ιός τύπου 1) και Σύφιλη εξασφαλίζοντας υψηλής ποιότητας μεταγγίσεις. Σχετικά με το νέο έντυπο, κρίνουμε πως ο χρονικός περιορισμός των 12 μηνών από τη συμπεριφορά υψηλού κινδύνου αποτελεί μία επιφυλακτική προσέγγιση καθώς π.χ. η περίοδος ανάμεσα στην πιθανή έκθεση στον ιό του HIV και της δυνατότητας εντοπισμού του στο αίμα με μοριακό έλεγχο συνήθως δεν ξεπερνάει τις 10-33 μέρες.

Γνωρίζουμε, λοιπόν, σήμερα πως η καταλληλότητα των αιμοδοτών/τριών οφείλει να στηρίζεται στην αξιολόγηση των πραγματικών συνθηκών και τα περιστατικά υψηλού κινδύνου μέσα στο μικρό αυτό χρονικό περιθώριο ρίσκου – σε αυτά που ένα άτομο “κάνει” και όχι “είναι.”

Περαιτέρω, ο οριζόντιος αποκλεισμός ατόμων από την αιμοδοσία βάσει του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και όχι βάσει της σεξουαλικής ή άλλης συμπεριφοράς όχι μόνο στιγμάτιζε ήδη ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά δημιουργούσε την ψευδαίσθηση πως ο ιός του ΗΙV αφορά συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Αυτό απέτρεπε τον ευρύτερο πληθυσμό να αξιολογήσει το ρίσκο πριν την αιμοδοσία αλλά και εμμέσως να λαμβάνει μέτρα προφύλαξης και να εξετάζεται τακτικά.

Ο εκσυγχρονισμός του εντύπου δεν έχει μόνο συμβολική κι ουσιαστική σημασία για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, αλλά και για τις ανάγκες του συστήματος αιμοδοσίας και των ασθενών που εξυπηρετούνται από αυτές.

Τέλος, θέλουμε να σημειώσουμε πως δυστυχώς το λανθασμένο σκεπτικό πίσω από τον αποκλεισμό δεν απαντάται μόνο στο παλιό έντυπο αιμοδοσίας αλλά και σε σχολικά εγχειρίδια (βλ. “Υγιεινή Μικροβιολογία” της Γ Λυκείου των Ε.Π.Α.Λ) όπου η “Διάδοση της ομοφυλοφιλίας” περιγράφεται ως παράγοντας συχνότητας των Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων κι επιχειρείται και πάλι η ταύτιση του ρίσκου μετάδοσης με τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Με αφορμή τη θετική εξέλιξη σχετικά με το έντυπο αιμοδοσίας, επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για την αναθεώρησή τους.

* Υπενθυμίζουμε πως κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο πρέπει να εξετάζεται τακτικά και τονίζουμε τη σημασία της διάδοσης των ασφαλέστερων πρακτικών, της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.

Για να μάθετε που μπορείτε να εξεταστείτε δωρεάν ή για οποιαδήποτε άλλη ανησυχία σας σε σχέση με τον ΗΙV, μπορείτε να απευθυνθείτε στη γραμμή του EOΔΥ 210 7222222.

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μπορείτε να εξεταστείτε στις δομές της Θετικής Φωνής MyCheckPoint:

https://booking.mycheckpoint.gr/

Διαβάστε ακόμα:

Eλληνικό MeToo: Ξεκινά η πρώτη δίκη για βιασμό ανήλικης αθλήτριας- Μάρτυρας η Σοφία Μπεκατώρου

Η Γκουίνεθ Πάλτροου ορκίζεται σε αυτή την απλή τεχνική που καταπολεμά κυτταρίτιδα και χαλάρωση!

Σε σοκ η Σταματίνα Τσιμτσιλή – Βγήκε θετική στον κορονοϊό

Σχετικά Άρθρα
Βελτίωση του ψηφιακού αλφαβητισμού υγείας σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες
Βελτίωση του ψηφιακού αλφαβητισμού υγείας σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες
Εδώ θα βρείτε rapid test σε προνομιακές τιμές για όλη την οικογένεια
Εδώ θα βρείτε rapid test σε προνομιακές τιμές για όλη την οικογένεια
"Έκανα το εμβόλιο. Για πόσες εβδομάδες θα έχω προστασία;" Οι καθηγητές Ιατρικής του ΕΚΠΑ απαντούν
“Έκανα το εμβόλιο. Για πόσες εβδομάδες θα έχω προστασία;” Οι καθηγητές Ιατρικής του ΕΚΠΑ απαντούν
Το tweet του Τσίπρα για την 5ήμερη νόσηση και η απάντηση από το υπ. Υγείας
Το tweet του Τσίπρα για την 5ήμερη καραντίνα και η απάντηση από το υπ. Υγείας
Δείτε πώς και πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν μοριακό τεστ (PCR)
Δείτε πώς και πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid τεστ (PCR)
"Η περίοδός μου έχει αργήσει ασυνήθιστα" - Δείτε για ποιους λόγους μπορεί να συμβεί
“Η περίοδός μου έχει αργήσει ασυνήθιστα” – Δείτε για ποιους λόγους μπορεί να συμβεί

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του