Πολλές από εμάς βιώνουμε με έντονη δυσφορία τη μηνιαία επίσκεψη των συμπτωμάτων της περιόδου. Αλλά προκειμένου να μη χρεωθούμε με απουσία από την εργασία μας, καταπίνουμε παυσίπονα, ντυνόμαστε ζεστά και οδεύουμε προς δουλειά μας, περιμένοντας μες στους πόνους και τις κράμπες μας απλά να περάσει η μέρα και να τρέξουμε στο κεβάτι μας.
Κι όμως ένα νομοσχέδιο που ήδη συζητείται σοβαρότατα στη γειτονική Ιταλία, της δίνει συγχρόνως την υποψηφιότητα να γίνει η πρώτη χώρα της ΕΕ αλλά και του δυτικού κόσμου όπου θα χορηγείται επισήμως, με τη βούλα του νόμου, αναρρωτική άδεια σε εργαζόμενες γυναίκες που κατά τις ημέρες της περιόδου έχουν έντονους πόνους. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα επιτρέπεται η άδεια από την εργασία για τρεις ημέρες το μήνα, ενώ η χορήγηση της άδειας -κατόπιν αιτήσεως- θα είναι δεσμευτική για όλες τους εργοδότες.
Ας δούμε όμως ποιες ήταν αντιδράσεις από την είδηση που διέρρευσε στα social media. Υπήρξαν σχόλια που δείχνουν την ανακούφιση του γυναικείου κοινού και άλλα που παρά την ευνοϊκή αυτή πρωτοβουλία, δείχνουν αρνητική αντίδραση. Πολλές λοιπόν γυναίκες ανησυχούν πως η επιβολή μιας τέτοιας νομοθεσίας ίσως αποβεί μπούμερανγκ για τις ίδιες αφού η μετ’ αποδοχών άδεια κάθε μήνα θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό αντικίνητρο για την πρόσληψη γυναικών και έτσι να προτιμούνται οι άνδρες. Αυτό μάλιστα σε μια χώρα όπου εργάζεται το 65% των γυναικών έναντι του 72% που είναι ο μέσος όρος μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Το νομοσχέδιο μάλιστα έχει διχάσει και τα ΜΜΕ με γυναικεία περιοδικά όπως πχ την ιταλική έκδοση του Marie Claire να τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ και το Donna Moderna να εγείρει τον προβληματισμό που εξέφρασαν ήδη πολλές γυναίκες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σημειώνεται πως «στα χαρτιά» τουλάχιστον η Ιταλία έχει αρκετούς νόμους προς στήριξη των εργαζόμενων γυναικών όπως υποχρεωτική χορήγηση άδειας μητρότητας μετ’ αποδοχών (80% του μισθού με το κόστος να βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα) για 5 μήνες. Υπάρχει επιπροσθέτως η δυνατότητα χορήγησης και επιπλέον έξι μηνών – και στα δύο φύλα- γονικής άδειας αλλά η αμοιβή είναι μειώνεται στο 30% του μισθού.
Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική αφού πολλές Ιταλίδες είτε δυσκολεύονται να βρουν δουλειά, επειδή προτιμούνται οι άντρες, είτε χάνουν τη δουλειά τους αφού γίνουν μητέρες αφού σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας μια στις τέσσερις γυναίκες απολύεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό και μάλιστα παρά το γεγονός πως κάτι τέτοιο συνιστά παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας.
Με πληροφορίες από huffingtonpost.gr
Google News