Αν «σπάσουν τα νερά» μιας εγκύου πρόωρα, ο τοκετός πρέπει πάντα να επισπεύδεται;

αν-σπάσουν-τα-νερά-μιας-εγκύου-πρόωρ

Συχνά, λίγες εβδομάδες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία γέννας, σπάει η μεμβράνη που περιβάλλει το έμβρυο και διαρρέει το αμνιακό υγρό. Οι γυναικολόγοι, επειδή ανησυχούν μήπως το έμβρυο πάθει κάποια βακτηριακή λοίμωξη, αφού πια δεν ζει σε αποστειρωμένο περιβάλλον, επισπεύδουν τον τοκετό.

Όμως μια κλινική μελέτη βρήκε ότι το έμβρυο δεν κινδυνεύει περισσότερο, αν οι γιατροί το παρακολουθούν προσεκτικά, όσο περιμένουν να επέλθει φυσιολογικά ο τοκετός.

Στην πραγματικότητα, τα μωρά που δεν «βιάστηκαν» να γεννηθούν, είναι πιο υγιή από εκείνα που είδαν το φως εσπευσμένα μετά το «σπάσιμο των νερών».

”Σπάσανε τα νερά”

Η φράση ”σπάσανε τα νερά” σημαίνει ότι η ώρα του τοκετού πλησιάζει. Αν αυτό συμβεί πολύ πριν από το αναμενόμενο, η πρόωρη ρήξη υμένων πρέπει να αντιμετωπιστεί σύντομα. Πώς;

Όταν το έμβρυο βρίσκεται στη μήτρα της εγκύου, περιβάλλεται από ένα υγρό που λέγεται αμνιακό. Αυτό το υγρό βρίσκεται στο εσωτερικό μιας υδατοστεγούς μεμβράνης που είναι κλειστή σαν μπαλόνι και έτσι δεν έχουμε ροή του υγρού από τον κόλπο. Όταν για κάποιο λόγο έχουμε ρήξη της μεμβράνης, τότε το υγρό ρέει από τον κόλπο της γυναίκας και έχουμε αυτό που λέμε ρήξη των υμένων. Η λαϊκή έκφραση είναι «σπάσανε τα νερά», λέει ο Παναγιώτης Λεκάκος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Συνεργάτης ΛΗΤΩ.

Η ρήξη των υμένων ανάλογα με το πότε γίνεται σε σχέση με την ηλικία κύησης, έχει και διαφορετική αντιμετώπιση. Έτσι η ρήξη των υμένων που γίνεται κατά τη διάρκεια του τοκετού από μόνη της ή τεχνητά από τον γιατρό είναι αναμενόμενη. Η ρήξη των υμένων που γίνεται πριν από την 37η εβδομάδα εγκυμοσύνης λέγεται πρόωρη ρήξη υμένων (ΠΡΥ) και η συχνότητα εμφάνισής της είναι 2%-3%.

Ποιες είναι οι συνέπειες της πρόωρης ρήξης υμένων

Η πρόωρη ρήξη υμένων μας προβληματίζει γιατί, έπειτα από ένα χρονικό διάστημα, ξεκινά ο τοκετός και το νεογνό θα είναι πρόωρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Άλλος λόγος ο οποίος επιβάλλει και τη γρήγορη μετάβαση στο μαιευτήριο είναι η πρόπτωση του ομφάλιου λώρου, κατά την οποία κινδυνεύει άμεσα το έμβρυο. Επίσης, λόγω της πρόωρης ρήξης υμένων μπορεί να έχουμε αποκόλληση του πλακούντα, ολιγάμνιο (μειωμένο αμνιακό υγρό), αιμορραγία μετά τον τοκετό, χοριοαμνιονίτιδα, λοίμωξη του εμβρύου κ.ά.

Πότε είναι πιο συχνή η πρόωρη ρήξη υμένων

Έχει παρατηρηθεί ότι η είναι πιο συχνή στις πιο κάτω περιπτώσεις:

  • Όταν και σε προηγούμενη εγκυμοσύνη είχαμε πρόωρη ρήξη υμένων
  • Όταν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχει φλεγμονή στα γεννητικά όργανα, π.χ. χλαμύδια, βακτηριδιακή κολπίτιδα κ.ά.
  • Αιμορραγία σε κάποιο μήνα της εγκυμοσύνης.
  • Σε καπνίστριες είναι 2-4 φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος για πρόωρη ρήξη υμένων από ό,τι σε μη καπνίστριες.

Τι πρέπει να κάνει η γυναίκα;

Όταν η έγκυος αντιληφθεί κάτι από τα πιο πάνω, ακόμη κι αν δεν είναι σίγουρη, πρέπει να ενημερώσει αμέσως τον θεράποντα γιατρό και να μεταβεί γρήγορα στο μαιευτήριο. Δεν υπάρχει χρόνος για μπάνιο και φυσικά απαγορεύεται η σεξουαλική επαφή και τα κολπικά ταμπόν.

Στο μαιευτήριο

Στο μαιευτήριο θα γίνει έλεγχος για να διαπιστωθεί ή να αποκλειστεί η πρόωρη ρήξη υμένων. Υπάρχουν και περιπτώσεις που έχουν ίδια συμπτώματα με την πρόωρη ρήξη υμένων, αλλά δεν είναι αυτή. Έτσι στο μαιευτήριο θα ληφθεί ένα ιστορικό και θα επικεντρωθούν στο περιστατικό που αναφέρει η έγκυος. Θα γίνει ακρόαση της καρδιάς του εμβρύου ώστε να βεβαιωθούμε ότι είναι ζωντανό και μπορεί να χρειαστεί να γίνει κλινικός, εργαστηριακός, υπερηχογραφικός έλεγχος και εισαγωγή στο μαιευτήριο.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η έγκυος με τη ρήξη υμένων

Η έγκυος θα πρέπει να θυμάται την ώρα που έγινε η ρήξη των υμένων, το χρώμα του υγρού που έτρεξε, αν είχε μυρωδιά και την ποσότητα του υγρού που έτρεξε (αριθμός σερβιετών). Η ροή του υγρού μπορεί να συνεχίζεται και μετά. Καλό θα είναι, αν μπορεί, να έχει μαζί της το βρεγμένο εσώρουχο ή τη σερβιέτα ώστε να μπορεί να γίνει καλύτερη εκτίμηση. Άλλες πληροφορίες που θα δώσει μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στη διάγνωση και την αντιμετώπιση της ρήξης υμένων, είναι:

Κολπικά υγρά που μυρίζουν, που δεν έχουν χρώμα διαφανές.

Κνησμός ή και πόνος στα γεννητικά όργανα.

Διαταραχές στην ούρηση όπως τσούξιμο κατά την ούρηση, συχνοουρία, πόνος χαμηλά στην κοιλιά.

Πόνος σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Πυρετός.

Αιμορραγία από τον κόλπο, πότε έγινε, ποσότητα αίματος, χρώμα αίματος (κόκκινο-καφέ).

Οποιοδήποτε πρόβλημα από το αναπνευστικό, όπως ιώσεις, πνευμονία κ.ά. Ή και άτομα του στενού περιβάλλοντος που πρόσφατα νόσησαν με νόσο του αναπνευστικού

Πώς αντιμετωπίζεται η πρόωρη ρήξη υμένων;

Η αντιμετώπιση είναι πάντα ανάλογη της ηλικίας κύησης, της εκτίμησης των κλινικών και των εργαστηριακών ευρημάτων. Συνήθως όσο πιο πρόωρη ρήξη υμένων σε σχέση με την ηλικία κύησης έχουμε, προσπαθούμε να δώσουμε παράταση της εγκυμοσύνης. Όμως, όλα αυτά εξατομικεύονται κατά περίπτωση ώστε να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα όσον αφορά στην έγκυο γυναίκα και το νεογνό.

Διαβάστε επίσης

Ανακοινώθηκαν Στυλιανίδης και Τουρνάς – Ο υπ. Πολιτικής Προστασίας θα λάβει την ελληνική υπηκοότητα εντός της ημέρας

Mad Clip: Σήμερα η κηδεία του τράπερ – Θα μεταδοθεί σε live streaming η εξόδιος ακολουθία

Mad Clip: Σήμερα η κηδεία του τράπερ – Θα μεταδοθεί σε live streaming η εξόδιος ακολουθία

Σχετικά Άρθρα
Πού θα κάνετε σήμερα δωρεάν έλεγχο για COVID από τον ΕΟΔΥ
Πού θα κάνετε σήμερα δωρεάν έλεγχο για COVID από τον ΕΟΔΥ
Η σκελετική υγεία μας αφορά όλους - Δείτε πού μπορείτε να κάνετε προληπτικό έλεγχο για την οστεοπόρωση!
Η σκελετική υγεία μας αφορά όλους – Δείτε πού μπορείτε να κάνετε προληπτικό έλεγχο για την οστεοπόρωση!
Κλειστές σήμερα οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ - Μόνο τρία φαρμακεία θα λειτουργήσουν
Κλειστές σήμερα οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ – Μόνο τρία φαρμακεία θα λειτουργήσουν
Γιατί οι πέτρες στα νεφρά που δεν ενοχλούν ΔΕΝ πρέπει να αφήνονται στη μοίρα τους
Γιατί οι πέτρες στα νεφρά που δεν ενοχλούν ΔΕΝ πρέπει να αφήνονται στη μοίρα τους
«Το σώμα σου σε καλεί - σήκωσέ το» - Η νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού
«Το σώμα σου σε καλεί – σήκωσέ το» – Η νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού
Υπερακουσία: Ποια είναι η πάθηση που ταλαιπωρεί την Πηνελόπη Αναστασοπούλου
Υπερακουσία: Ποια είναι η πάθηση που ταλαιπωρεί την Πηνελόπη Αναστασοπούλου

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του