Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος: Τι είναι, ποιοι κινδυνεύουν και πώς μπορούμε να τον προλάβουμε;

αιφνίδιος-καρδιακός-θάνατος-τι-είναι

H Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία με αφορμή το περιστατικό του Euro 2020 και τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο που υπέστη ο διεθνής ποδοσφαιριστής της Δανίας Κρίστιαν Έρικσεν έστειλε πληροφορίες για τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, που δεν είναι σπάνιος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Θυμίζουμε πως το Σάββατο το απόγευμα ο Δανός ποδοσφαιριστής κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Φιλανδία κατέρρευσε μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Η περιπέτειά του είχε αίσιο τέλος, αφού ανέκτησε τις αισθήσεις του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο απ΄όπου και επιβεβαιώθηκε ότι η κατάστασή του ήταν σταθερή.

Διαβάστε επίσης: Εμβόλιο COVID-19: Η πληροφορία που πρέπει να ξέρουμε ΟΛΕΣ οι γυναίκες για το στήθος μας

-Τι είναι το «χέρι covid» που παρατηρείται μετά τον εμβολιασμό και πόσο πρέπει να μας ανησυχεί;

Τι είναι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος

Ως αιφνίδιος καρδιακός θάνατος ορίζεται ο απροσδόκητος, «ξαφνικός» θάνατος που συμβαίνει σε άτομα, φαινομενικά υγιή, ή σε πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες που μπορεί να βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση ή βελτίωση. Αιφνίδιος είναι ο θάνατος που συμβαίνει μέσα σε μία ώρα από την εμφάνιση των ενοχλήσεων. Αδιαθεσία, πόνος στο στήθος, φτερούγισμα ή φτερουγίσματα, ταχυπαλμία ή κενά στη λειτουργία της καρδιάς, πολύ μεγάλη εξάντληση, έντονη εφίδρωση, δύσπνοια, ζάλη είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα, τα οποία πολύ συχνά καταλήγουν στον θάνατο του ασθενή κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Πού οφείλεται ο Αιφνίδιος Καρδιακός Θάνατος

Συνηθέστερες αιτίες είναι η οξεία μηχανική δυσλειτουργία της καρδιάς, όπως ένα εκτεταμένο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου είτε η σοβαρή αρρυθμία που επηρεάζει άμεσα την αιμοδυναμική κατάσταση του ασθενούς. Οι αρρυθμίες που οδηγούν σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο δεν είναι οι απλές αρρυθμίες που συνήθως όλοι μας αισθανόμαστε, αφού οδηγούν σε άμεση αιμοδυναμική κατάρριψη μιας και η καρδιά του ασθενούς δεν έχει τη συνατότητα να συστέλλεται αποτελεσματικά και άρα δεν τροφοδοτεί τα όργανα του σώματος με επαρκή ποσότητα αίματος. Οι αρρυθμίες αυτές είναι η κοιλιακή ταχυκαρδία και η κοιλιακή μαρμαρυγή.

Η άμεση ιατρική παρέμβαση, όπως συνέβη στην περίπτωση του Δανού ποδοσφαιριστή, και η χορήγηση ηλεκτρικού ρεύματος (απινίδωση) είναι οι πρακτικές που εξασφαλίζουν την επαναφορά του ασθενούς. Το ειδικό μηχάνημα ονομάζεται εξωτερικός απινιδωτής και εξασφαλίζει την ανάταξη του ρυθμού της καρδιάς στα φυσιολογικά επίπεδα. Εξωτερικό απινιδωτή διαθέτουν τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας καθώς και διάφοροι πολυσύχναστοι χώροι, αεροδρόμια και αεροπλάνα ενώ για τη χρήση του απαιτείται ειδική εκπαίδευση. Η πρόληψη του αιφνιδίου αρρυθμικού καρδιακού θανάτου είναι κομβικής σημασίας. Βασική αρχή της πρόληψης είναι η πρώιμη διάγνωση της υποκείμενης καρδιοπάθειας που προκαλεί τον αιφνίδιο θάνατο και η αντιμετώπισή της.

Ποια νοσήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών αρρυθμιών:

  • Στεφανιαία νόσος – με προηγηθέν έμφραγμα μυοκαρδίου
  • Διατατική μυοκαρδιοπάθεια
  • Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια
  • Βαλβιδοπάθειες
  • Διάφορα αρρυθμιολογικά Νοσήματα με γενετικό υπόστρωμα

Οι τρόποι πρόληψης

Στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό είναι συχνός ο αιφνίδιος θάνατος και στους αθλητικούς χώρους, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα του προ-αθλητικού ελέγχου. Ταυτόχρονα έχει ιδιαίτερη προληπτική αξία, καθώς ενδέχεται να διαγνωστούν κάποια παθολογικά ευρήματα που απαιτούν ή τη διακοπή της έντονης αθλητικής δραστηριότητας ή τον αποκλεισμό κάποιων μορφών άσκησης. Σε ηλικίες κάτω των 30 ετών, το 60% των αιφνίδιων θανάτων οφείλεται συνολικά σε κληρονομικά καρδιαγγειακά νοσήματα και γι’ αυτό το λόγο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, όταν τυχόν γίνεται διάγνωση καρδιαγγειακής νόσου, να ελέγχονται και τα άλλα μέλη της οικογένειας του ασθενούς. Επομένως, ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος για εκείνους που αθλούνται ή σκοπεύουν να αθληθούν είναι επιβεβλημένος με λήψη ενός καλού οικογενειακού-ατομικού ιστορικού του αθλητή, κλινική εξέταση και ηλεκτροκαρδιογράφημα καταρχήν. Καλό επίσης είναι να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από ιατρούς με εξειδικευμένες γνώσεις.

Και σε ότι αφορά στα παιδιά και τα αθλητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν, οι γονείς δεν πρέπει να αμελούν τον προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο. Στους χώρους άθλησης είναι επιβεβλημένο πάντα να υπάρχει εξωτερικός απινιδωτής καθώς και εκπαιδευμένο στην ΚΑΡΠΑ προσωπικό (γιατρός ή και διασώστες), ενώ εξαιρετικής σημασίας καθίσταται η πιστοποιημένη και σωστή εκπαίδευση των πολιτών στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, κάτι που την κρίσιμη ώρα μπορεί να σώσει μια ζωή. Είναι βασικό η απινίδωση να χορηγείται άμεσα μετά την καρδιακή ανακοπή. Εάν η καρδιά δεν λειτουργήσει σε φυσιολογικό ρυθμό εντός 5 λεπτών, αυτό θα είναι μοιραίο. Εάν απινιδωθεί εντός του πρώτου λεπτού από την καρδιακή ανακοπή οι πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς είναι περίπου 90%. Κάθε λεπτό που περνάει είναι κρίσιμο για την επιβίωση του ασθενή. Εάν η απιδίνωση καθυστερήσει πάνω από 10 λεπτά, οι πιθανότητες επιβίωσης περιορίζονται αισθητά και καθίστανται σχεδόν μηδενικές.

Τέλος αξίζει να επισημανθεί ότι με γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, (ΚΕΣΥ) η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία είναι πλέον ο μόνος επίσημος φορέας παροχής πιστοποιημένων σεμιναρίων ΚΑΡΠΑ στην Ελλάδα και έχει προσφέρει τα μέγιστα τα προηγούμενα χρόνια, με εκατοντάδες πιστοποιημένα σεμινάρια ΚΑΡΠΑ σε όλη τη χώρα και χιλιάδες εκπαιδευόμενους.

Σχετικά Άρθρα
Μια Barbie - επιστήμονας προς τιμήν της γυναίκας που "πολέμησε" τον κορωνοϊό
Μια Barbie – επιστήμονας προς τιμήν της γυναίκας που “πολέμησε” τον κορωνοϊό
Έπαθες ηλίασης... Και τώρα;
Έπαθες ηλίαση… Και τώρα;
Πρέπει ή όχι να τρώμε πριν από την εξέταση αίματος;
Πρέπει ή όχι να τρώμε πριν από την εξέταση αίματος;
Πού μπορείτε να κάνετε σήμερα δωράν rapid test
Πού μπορείτε να κάνετε σήμερα δωράν rapid test
Οι Αθηναίοι στο πρώτο lockdown μείωσαν τα ναρκωτικά και το κάπνισμα, αύξησαν τα αντικαταθληπτικά - Δες τα υπόλοιπα στοιχεία
Οι Αθηναίοι στο πρώτο lockdown μείωσαν τα ναρκωτικά και το κάπνισμα, αύξησαν τα αντικαταθληπτικά – Δες τα υπόλοιπα στοιχεία
Τα 39 σημεία όπου θα γίνονται την Κυριακή, 1 Αυγούστου, δωρεάν rapid tests
Τα 39 σημεία όπου θα γίνονται την Κυριακή, 1 Αυγούστου, δωρεάν rapid tests

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του