Αγοράζεις fast fashion ρούχα; Πώς μπορούν να θέσουν σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία σου

Όλο και περισσότερος κόσμος βρίσκει διέξοδο στις οικονομικές λύσεις των fast fashion brands αναζητώντας να ανανεώσει την γκαρνταρόμπα με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Διάσημες φίρμες, όπως το Shein ή το Temu πιο πρόσφατα, φαίνεται πως έχουν κερδίσει πολλούς καταναλωτές με εντυπωσιακά και χαριτωμένα ρούχα, αλλά κυρίως με τις  πολύ προσιτές τιμές. Μάλιστα, αρκετοί είναι και οι γονείς που αγοράζουν από αυτά τα brands ρούχα για τα παιδιά τους, που όσο να ναι και μεγαλώνουν γρήγορα, αλλά και χρειάζεται να αλλάζουν συχνά.

Ωστόσο, εδώ χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή και ίσως θα πρέπει να όλοι μας να ξανασκεφτούμε αυτήν την επιλογή. Όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, η  κυβέρνηση της Σεούλ ανακοίνωσε, ότι παιδικά -και όχι μόνο- προϊόντα που πωλούνται από τον κολοσσό διαδικτυακών αγορών Shein περιείχαν τοξικές ουσίες σε ποσότητες εκατοντάδες φορές πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα.

Οι αρχές της Σεούλ πραγματοποιούν εβδομαδιαίες επιθεωρήσεις ειδών, που πωλούνται από πλατφόρμες όπως οι Shein, Temu και AliExpress.

Αυτά τα ευρήματα έχουν εγείρει σημαντικές ανησυχίες για σοβαρές επιπτώσεις, τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην υγεία των καταναλωτών.

Συναγερμός από τα ευρήματα

Όπως αποτυπώνεται από τις πιο πρόσφατες επιθεωρήσεις, τα ευρήματα σημαίνουν συναγερμό.  Ανάμεσα στα προϊόντα από τη Shein που ελέγχθηκαν, συμπεριλαμβανομένων και παιδικών παπουτσιών, δερμάτινων τσαντών και ζωνών, ανιχνεύθηκαν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα φθαλικών ενώσεων, που χρησιμοποιούνται για την ευλυγισία των πλαστικών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ένα ζευγάρι παπουτσιών, που εξετάστηκε, περιείχε φθαλικές ενώσεις 428 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, ενώ τρεις τσάντες περιείχαν τα χημικά σε επίπεδο 153 φορές πάνω από το κανονικό.

Παράλληλα, ένα παιδικό ρολόι βρέθηκε να περιέχει 278 φορές περισσότερο του επιτρεπόμενου σε φθαλικές ενώσεις, καθώς επίσης νικέλιο και χρώμιο σε μη ασφαλή επίπεδα.

Η επιμόλυνση έχει εξαπλωθεί. Οι Αρχές της Σεούλ έχουν επιθεωρήσει 93 συνολικά προϊόντα και σχεδόν τα μισά περιέχουν τοξικές ουσίες. Τα υψηλά επίπεδα αυτών των τοξικών χημικών εκθέτουν σε σοβαρούς κινδύνους, τόσο το περιβάλλον, όσο και τη δημόσια υγεία.

Τι είναι οι φθαλικές ενώσεις και τι μπορεί να προκαλέσουν στην υγεία

Οι φθαλικές ενώσεις αποτελούν μια οικογένεια συνθετικών χημικών προϊόντων με ευρύ φάσμα χρήσεων που περιλαμβάνουν από καταναλωτικά έως βιομηχανικά προϊόντα. Υπάρχουν διάφορα είδη φθαλικών ενώσεων. Χρησιμοποιούνται συνήθως ως μαλακτικά που καθιστούν τα πλαστικά, όπως το PVC, πιο εύκαμπτα και ανθεκτικά.

Λόγω της ευρείας χρήσης τους, οι φθαλικές ενώσεις υπάρχουν σχεδόν παντού στο περιβάλλον. Δεν έχουν μελετηθεί όλες οι φθαλικές ενώσεις διεξοδικά, ωστόσο υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ορισμένες από αυτές είναι επιβλαβείς για την υγεία μας, καθώς μπορούν, για παράδειγμα, να επηρεάσουν το ορμονικό μας σύστημα και να προκαλέσουν αλλεργίες. Ως εκ τούτου, η χρήση ορισμένων φθαλικών ενώσεων υπόκειται ήδη σε ρυθμίσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως.

Οι φθαλικές ενώσεις έχουν συνδεθεί με ορμονικές διαταραχές, παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, καρκίνους και προβλήματα γονιμότητας.

Η έκθεση σε αυτές τις ενώσεις μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το αναπαραγωγικό σύστημα και να αυξήσει τους κινδύνους καρκινου, ενώ το χρώμιο και το νικέλιο έχουν, παράλληλα, συνδεθεί με δερματολογικές παθήσεις, διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος, αλλεργίες και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανταποκριθεί σε αυτές τις ανησυχίες για την ασφάλεια αυτών των προϊόντων προσθέτοντας το brand Shein στη λίστα των ψηφιακών αγορών, που υπόκεινται σε αυστηρότερους κανόνες ασφαλείας, ειδικότερα για την προστασία των καταναλωτών από μη ασφαλή προϊόντα. Οι Αρχές της Σεούλ, πάντως, σχεδιάζουν τους επόμενους μήνες να συνεχίσουν τις επιθεωρήσεις, να εντείνουν τους ελέγχους σε προϊόντα και ιδιαιτέρως των παιδικών, καθώς επίσης και σε συσκευασίες φαγητού και άλλων προϊόντων υγιεινής.

Ταυτόχρονα και η Greenpeace έχει εντοπίσει επικίνδυνες χημικές ουσίες σε προϊόντα Shein. Τα ευρήματα της βασίζονται σε ανάλυση 47 προϊόντων που αγόρασε η Greenpeace από ιστοσελίδες της Shein σε όλη την Ευρώπη και ένα pop-up κατάστημα στο Μόναχο και στη συνέχεια στάλθηκαν στο ανεξάρτητο εργαστήριο Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο της Βρέμης στη Γερμανία για χημική ανάλυση. Τα είδη περιελάμβαναν υποδήματα και ένα μείγμα ενδυμάτων για ενήλικες και παιδιά.

Μάλιστα, όσον αφορά τη Shein, ένα ντοκιμαντέρ, με τίτλο “Untold: Inside the Shein Machine” του Channel 4 αποκαλύπτει πως σε κάποια από τα εργοστάσια Shein στην Κίνα οι εργαζόμενοι πληρώνονται £500 τον μήνα (γύρω στα 579 ευρώ) για να παράγουν 500 items καθημερινά. Άλλοι, πάλι, δεν έχουν καν έναν βασικό μισθό, αλλά πληρώνονται 0.27 yuan -3 pence- για κάθε ρούχο, κάτι που μεταφράζεται σε 0,38 ευρώ την ώρα.

Από τη μεριά της η Temu, στον απόηχο των ερευνών από τις κορεατικές Αρχές,  υποστηρίζει, λαμβάνει σοβαρά υπ’όψιν την ασφάλεια των προϊόντων που πωλούνται από τρίτους εμπόρους στην πλατφόρμα. Υποστηρίζει, ότι έχει μία ολοκληρωμένη διαδικασία ελέγχου και παρακολούθησης, προκειμένου να διασφαλιστεί, ότι τα προϊόντα της πληρούν τους κανόνες. Με το σκεπτικό, ότι αποτελεί προτεραιότητα η ασφάλεια των καταναλωτών, καταργεί προϊόντα που μπορεί να είναι ακατάλληλα έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου. Τέλος, σημειώνει, ότι εκτιμά τα σχόλια από το κοινό, συμπεριλαμβανομένων και των ΜΜΕ, και καταδεικνύει σοβαρή προσέγγιση σε οποιεσδήποτε αναφορές για προϊόντα που ενδέχεται να μη συμμορφώνονται με τους κανονισμούς.

Μία ραγδαία αναπτυσσόμενη βιομηχανία

Η Shein, με έδρα τη Σιγκαπούρη, έχει γίνει μία υπερδύναμη στη βιομηχανία fast fashion, κατακτώντας το 50% του μεριδίου αγοράς στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2022, έναντι 12% που ήταν τον Ιανουάριο του 2020. Η εταιρεία είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής στην Gen Z, καθώς διαθέτει εξαιρετικά social media, που καθιστούν δελεαστικά τα προϊόντα της και το 2023 η Shein κατέγραψε 172,3 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.

Από την άλλη, η κινεζική φίρμα Temu, που γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, σύντμα έγινε η εφαρμογή που «κατέβηκε» περισσότερο στη χώρα, φτάνοντας τους 80 εκατ. ενεργούς χρήστες μέσα σε έναν χρόνο.

Οι Αμερικανοί καταναλωτές ξοδεύουν κατά μέσο όρο 22 λεπτά τη μέρα στο Temu, διπλάσιο δηλαδή από όσο ξόδευαν στην Amazon. Όσο για την ΑliExpress, θυγατρική του Alibaba Group, διατήρησε μία ισχρή παγκόσμια παρουσία με σχεδόν 421.8 εκατ. χρήστες μέχρι το τέλος του 2023, κυρίως στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Υπάρχει λύση;

Τα ευρήματα των κορεατικών Αρχών υπερτονίζουν την επείγουσα ανάγκη για ενισχυμένη ρυθμιστική εποπτεία και αυστηρότερα πρότυπα ασφάλειας για τις πλατφόρμες ψηφιακού εμπορίου, όπως οι Shein, Temu και AliExpress.

Ενόσω αυτοί οι κολοσσοί – πλέον- συνεχίζουν να επεκτείνονται και να κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στα παγκόσμια χρηματιστήρια, οι περιβαλλοντικές και υγειονομικές επιπτώσεις τους δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Η διασφάλιση της ασφάλειας των καταναλωτών και η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα εν όψει της συνεχιζόμενης εξέλιξης των επιχειρηματικών πρακτικών αυτών των ψηφιακών πλατφορμών.

Όσο για το τι πρέπει να κάνουμε εμείς οι ίδιοι, καλό θα είναι να ψωνίζουμε από εταιρείες της εμπιστοσύνης μας που να διαθέτουν την λεγόμενη ετικέτα bluesign, που ορίζει συγκεκριμένα κριτήρια για κάθε επίπεδο παραγωγής με βάση εκτιμήσεις κινδύνου.

Με πληροφορίες από AFP

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα ανακουφιστείτε γρήγορα από τον πόνο και τον πυρετό

Δάγκειος πυρετός: Η μετάδοση από κουνούπια «γίγας» – Πώς είναι η κλινική εικόνα του ασθενή

Σχετικά Άρθρα
%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%b5%cf%8d%ce%b5%ce%b9-%ce%bf-%ce%ac%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%bf%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%8e%ce%bb%ce%b7-%cf%840
Κινδυνεύει ο άνθρωπος από την πανώλη των αιγοπροβάτων;
%cf%85%cf%80-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b5%ce%af%cf%88%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%ce%b5-%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c0
Υπ. Υγείας για τις ελλείψεις σε Ιατρικό Προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Πελοποννήσου
Φλεβίτιδα: Υπάρχει Θεραπεία;
Φλεβίτιδα: Υπάρχει Θεραπεία;
%ce%ba%ce%b1%cf%8d%cf%83%cf%89%ce%bd%ce%b1%cf%82-%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%86%ce%ad%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%83%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf-%ce%bf%ce%b9-%ce%b3%cf%850
Καύσωνας: Υποφέρουν περισσότερο οι γυναίκες;
Υπερδιέγερση ωοθηκών: ένας κίνδυνος που πλέον εκλείπει
Υπερδιέγερση ωοθηκών: ένας κίνδυνος που πλέον εκλείπει
%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b10
Τι είναι η θερμική καταπόνηση των εργαζομένων

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του