Αυτός ο τύπος καρκίνου πλήττει συχνότερα όσους γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1990

αυτός-ο-τύπος-καρκίνου-πλήττει-συχνότ

Σε σύγκριση με τους ενήλικες που γεννήθηκαν το 1950, οι άνθρωποι που γεννήθηκαν γύρω στο 1990 έχουν δύο και τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού αντίστοιχα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the National Cancer Institute

Παρόλο που τα ποσοστά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν μειωθεί, υπάρχει μια περίεργη αύξηση της νόσου για τους νεότερους ανθρώπους. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου αυξήθηκαν κατά 1,0% σε 2,4% ετησίως από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 σε ενήλικες ηλικίας 20-39 ετών και κατά 0,5% έως 1,3% από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 σε ηλικία ενηλίκων 40-54 ετών.

Οι καρκίνοι τους μπορεί να είναι πιο θανατηφόροι

Ο έλεγχος μέσω κολονοσκόπησης ήταν καθοριστικός παράγοντας επειδή επέτρεπε στους γιατρούς να εντοπίσουν τους καρκινικούς πολύποδες πολύ νωρίς ή όταν ήταν ακόμα προκαρκινικοί. Όμως, οι νέοι, υγιείς ενήλικες δεν βλέπουν τακτικά τον γιατρό τους, συνεπώς οι πιθανές ανησυχίες δεν αντιμετωπίζονται ποτέ σε αρχικό στάδιο. Όντας παραδοσιακά υγιείς, μπορεί επίσης να αγνοούν τα συμπτώματα.

Εάν κάποιος συγγενείς πρώτου βαθμού είχε καρκίνο του παχέος εντέρου, θα πρέπει να εξεταστείτε 10 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία του συγγενή σας όταν διαγνώσθηκε. Για παράδειγμα, εάν η μητέρα σας διαγνώσθηκε στην ηλικία των 45 ετών, θα πρέπει να υποβληθείτε σε εξέταση σε ηλικία 35 ετών.

Δώστε προσοχή στις συνήθειες της τουαλέτας

Μπορεί να δείτε αίμα στο χαρτί τουαλέτας ή να παρατηρήσετε ξαφνική αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα ή κράμπες, τα οποία μπορεί να είναι ενδείξεις καρκίνου του παχέος εντέρου. Συνήθως δεν πρόκειται για καρκίνο, πιθανότατα θα είναι κάτι σαν αιμορροΐδες, έλλειψη ινών από τη διατροφή σας, ή από το πικάντικο φαγητό που φάγατε. Εάν τα συμπτώματα αυτά εμφανιστούν, μην πανικοβληθείτε και υποθέσετε το χειρότερο. Τα καλά νέα είναι ότι ο καρκίνος δεν προχωράει εν μία νυκτί. Είναι εντάξει να περιμένετε μερικές εβδομάδες για να δείτε αν τα συμπτώματά σας επιλύονται. Εάν όχι, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας -ειδικά εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Μη φοβηθείτε το αποτέλεσμα της κολονοσκόπησης

Πολλοί ασθενείς δεν θέλουν να υποβληθούν σε κολονοσκόπηση επειδή φοβούνται τι μπορεί να σημαίνει μια θετική διάγνωση του καρκίνου. Ωστόσο, με την τρέχουσα τεχνολογία, οι περισσότεροι καρκίνοι του παχέος εντέρου που διαγιγνώσκονται νωρίς, θεραπεύονται μόνο με χειρουργική επέμβαση και οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάζονται χημειοθεραπεία. Αν έχετε καρκίνο πρέπει να το γνωρίζετε -και όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο.

Είναι όλα σχετικά με τον τρόπο ζωής σας

Η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης και η κακή διατροφή είναι οι μεγάλες κινητήριες δυνάμεις του καρκίνου του παχέος εντέρου. Για παράδειγμα, η κατανάλωση γρήγορου φαγητού προκαλεί φλεγμονή στο έντερο που μπορεί να σας θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο. Σιγουρευτείτε ότι ακολουθείτε τα συνιστώμενα 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα, ότι λαμβάνετε μια καλή ποσότητα φυτικών ινών από λαχανικά, φρούτα, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως και ακολουθείτε υγιεινές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το βάρος σας. Το έντερό σας -και όλα τα άλλα- θα σας ευγνωμονούν!

Σχετικά Άρθρα
Ιστορίες γιατρών που που νόσησαν από κορωνοϊό και νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ
Ιστορίες γιατρών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ: Είχα την εντύπωση ότι μιλούσα αλλά με την τραχειοστομία, δε μπορούσα να συνεννοηθώ”
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Η νόσος με τα πολλά πρόσωπα που "προτιμά" κυρίως τις νέες γυναίκες
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Η νόσος με τα πολλά πρόσωπα που “προτιμά” κυρίως τις νέες γυναίκες
e-Ortho: Αυτό είναι το νέο όπλο των χειρουργών στην αρθροπλαστική ώμου
e-Ortho: Αυτό είναι το νέο όπλο των χειρουργών στην αρθροπλαστική ώμου
Η καθημερινή συνήθεια που αποτελεί τη Νο1 απειλή για την ακοή μας!
Η καθημερινή συνήθεια που αποτελεί σοβαρή απειλή για την ακοή μας!
ΙΑΣΩ-Αρεταίειο: Επιστημονική σύμπραξη στη Μαιευτική και Γυναικολογία
ΙΑΣΩ-Αρεταίειο: Επιστημονική σύμπραξη στη Μαιευτική και Γυναικολογία
Πλεύρης και Γκάγκα στη Θεσσαλονίκη εκτάκτως - Ανησυχία προκαλούν τα νούμερα
Πλεύρης και Γκάγκα στη Θεσσαλονίκη εκτάκτως – Ανησυχία προκαλούν τα νούμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του