Η μέθοδος Bowtech είναι μία ολιστική θεραπευτική μέθοδος, ήπια, αποτελεσματική και ασφαλής. Έχει ως στόχο την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς αυτοθεραπείας τους σώματος.
O Αναστάσιος Τερζόπουλος, φυσικοθεραπευτής που εφαρμόζει την θεραπευτική μέθοδο Bowtech, αναφέρει πως είναι ιδανική για όλους- από νεογνά μέχρι ηλικιωμένους, αθλητές, εγκύους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα όπως: μυοσκελετικά, αναπνευστικά, πεπτικά, ουροποιητικά, κυκλοφορικά, ορμονικά, γυναικολογικά κ.α.
Σχετικά άρθρα: Τι είναι το Σύνδρομο Φανταστικής Δόνησης ή Κλήσης Φάντασμα
Αυτή είναι η αρχή που διέπει την μέθοδο Bowtec. Δηλαδή, με την μικρότερη παρέμβαση στο σώμα, να επιτευχθεί το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα. H μέθοδος Bowtech δεν είναι παρεμβατική, όπως άλλες θεραπευτικές μέθοδοι, που με βίαιο τρόπο και χρήση μηχανημάτων και σκευασμάτων, βομβαρδίζουν με ερεθίσματα το ήδη παραφορτωμένο σώμα και προσπαθούν να του επιβάλουν την υγεία. Αντιθέτως, είναι μέθοδος που «αφυπνίζει» το σώμα και του δίνει τον απαραίτητο χρόνο να ανταποκριθεί -με τις παύσεις και την θεραπευτική εβδομάδα- μαθαίνοντάς το να στηρίζεται στις «δυνάμεις» του και όχι σε ξένες βοήθειες (μηχανήματα, φάρμακα, κ.α.)- ενισχύοντας το τοίχος αυτοπροστασίας του, για το παρόν αλλά και το μέλλον.
1. Ο θεραπευτής λειτουργεί ως «καταλύτης», που ενεργοποιεί όλους τους μηχανισμούς του σώματος, το οποίο τελικά αποκαθιστά την ισορροπία και αντιμετωπίζει το πρόβλημα.
2. Είναι απολύτως ασφαλής, λόγω των ήπιων κινήσεων που εφαρμόζονται κι έτσι μπορεί να εφαρμοστεί σε μια πληθώρα -ακόμα και σοβαρών- παθολογικών καταστάσεων, χωρίς να υπάρχουν αντενδείξεις.
3. Επειδή, η μέθοδος διεγείρει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού, μπορεί η εφαρμογή της να βοηθήσει σε προβλήματα οποιουδήποτε συστήματος του σώματος (μυοσκελετικό, πεπτικό, αναπνευστικό, ανοσοποιητικό κ.α.)
4. Με τη λιγότερη δυνατή παρέμβαση στο σώμα αποσκοπεί στο μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, σε αντίθεση με άλλες τεχνικές.
5. Λειτουργεί σαν φυσικό αναλγητικό, αφού ακόμη και από την πρώτη συνεδρία μπορεί να επιφέρει ανακούφιση.
6. Είναι ευχάριστη και χρειάζεται πολύ λιγότερο χρόνο από άλλες μεθόδους, για να σας βοηθήσει.
7. Ενεργοποιώντας το σώμα μπορεί να επιφέρει βελτίωση σε άλλα προβλήματά σας, παράλληλα με αυτό, για το οποίο επισκεφτήκατε τον θεραπευτή.
8. Είναι η μόνη μέθοδος που λειτουργεί και σαν προληπτική αγωγή, αφού μπορεί να βοηθήσει να προστατεύσετε την υγεία σας για πολλά χρόνια.
9. Δεν έχει αντενδείξεις και παρενέργειες, που θα σας απέτρεπαν να την δοκιμάσετε.
10. Δεν χρειάζεται να διακόψετε καμιά ιατρική αγωγή που ήδη ακολουθείτε, διότι συνεργάζεται άριστα με την κλασική ιατρική.
Ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Βικτώρια της Αυστραλίας, την δεκαετία του ‘50 από τον εμπνευστή της, Τοm Bowen. Οι μαρτυρίες αναφέρουν πως η σύζυγος του κυρίου Bowen έπασχε από σοβαρής μορφής άσθμα. Έτσι, σε μια ημέρα κρίσης ο Bowen στη προσπάθειά του να την ανακουφίσει, εφάρμοσε ήπιες κινήσεις στην πλάτη της συζύγού του και η κρίση υποχώρησε. Από εκείνη την ημέρα, ο Bowen άρχισε να δοκιμάζει και να εξελίσσει την μέθοδο. Η αναγνώριση ήρθε το 1975. Τότε, σε μια έρευνα της κυβέρνησης της Βικτώρια για τις ολιστικές μεθόδους, που κράτησε 27 εβδομάδες, αποδείχτηκε ότι o Bowen έβλεπε περί τους 13.000 ασθενείς το χρόνο.
Το 1974 ο Τοm Bowen επέλεξε τους οστεοπαθητικούς Oswald και Elaine Rentsch για να καταγράψουν την μέθοδο, ώστε να μην χαθεί μετά τον θάνατό του. Το 1987 ιδρύσαν την Ακαδημία Bowtech στην Αυστραλία, με σκοπό να διατηρηθεί και να διδαχθεί η μέθοδος στην αυθεντική της μορφή, σε όλο τον κόσμο.
Μια συνεδρία Bowtech αποτελείται από μια σειρά ηπίων κινήσεων, οι οποίες εφαρμόζονται πάνω στο σώμα του ασθενή, που βρίσκεται ξαπλωμένος στο θεραπευτικό κρεβάτι, φορώντας ελαφριά και άνετα ρούχα. Μεταξύ κάθε σειράς κινήσεων, υπάρχει παύση 2-5 λεπτών, ανάλογα με την ανταπόκριση του σώματος του ασθενή. Οι κινήσεις αυτές είναι ήπιες, έχουν την μορφή ρολαρίσματος και εφαρμόζονται πάνω στους μύες, τους τένοντες και τον συνδετικό ιστό. Το σύνολο αυτών των κινήσεων-Bowen, όπως ονομάζονται- μαζί με τις παύσεις αποτελεί μία συνεδρία Bowtech και διαρκεί 40-50 λεπτά. Μετά το πέρας της συνεδρίας, δίδονται κάποιες οδηγίες, που θα πρέπει να τηρεί ο ασθενής μέχρι το επόμενο ραντεβού, μετά από 7 μέρες. Σε πολλούς ασθενείς, τα αποτελέσματα της μεθόδου είναι ορατά από την πρώτη κιόλας εβδομάδα. Στους περισσοτέρους από αυτούς, 6-8 συνεδρίες είναι αρκετές για να αποκατασταθεί το πρόβλημά τους και να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας τους, ακολουθούν ένα πρόγραμμα συντήρησης, κατά το οποίο, μια συνεδρία ανά 10-12 εβδομάδες, θα τους αναζωογονεί και θα λειτουργεί προληπτικά προστατεύοντάς τους από το να ασθενήσουν πάλι. Η εμπειρία έχει αποδείξει, ότι οι ασθενείς που ακολουθούν το πρόγραμμα συντήρησης, παραμένουν υγιείς, απολαμβάνοντας παράλληλα μια υψηλή ποιότητα ζωής.
Κάθε κίνηση που εκτελείται πάνω στο σώμα, είναι ένα ερέθισμα. Στα σημεία που εκτελείται η κίνηση υπάρχουν ιδιοϋποδοχείς -αισθητήρες ερεθισμάτων- οι οποίοι ενεργοποιούνται και ξεκινάνε την μεταφορά του (ερεθίσματος). Το ερέθισμα, από τους ιδιοϋποδοχείς, μεταφέρεται στους νευροδιαβιβαστές -ουσίες που χρησιμοποιεί το νευρικό σύστημα για μεταφορά ερεθισμάτων μέσα στο σώμα- και από αυτούς το ερέθισμα «παραδίδεται» στον εγκέφαλο και δη στην παρεγκεφαλίδα, όπως δείχνουν οι έρευνες. Εκεί, γίνεται η επεξεργασία και η αποκωδικοποίηση του ερεθίσματος. Αφού γίνει αυτή η διεργασία με την ίδια διαδικασία: κίνηση-ερέθισμα-νευροδιαβιβαστές-εγκέφαλος, στέλνεται πίσω η «απάντηση» στην περιοχή απ΄ όπου ήρθε το ερέθισμα. Μ΄ αυτό τον τρόπο ανοίγεται ένας «διάλογος» με το σώμα, που ακολουθεί την διαδρομή: κίνηση-νευροδιαβιβαστές-εγκέφαλος-αποκωδικοποίηση και απάντηση. Έτσι, κάθε κίνηση Bowtech σε διαφορετικό σημείο του σώματος, είναι μια διαφορετική διαδρομή ή ένας διαφορετικός «διάλογος» με το σώμα. Η επόμενη σειρά κινήσεων, δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε το σώμα να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό αυτοΐασης της πάσχουσας περιοχής και να αρχίσει την αποκατάσταση της βλάβης.
Κάθε συνεδρία είναι ένας διάλογος με νέο θέμα, οπού θα συμμετέχουν κάθε φορά και καινούργια κομμάτια-συστήματα του σώματος. Με την ολοκλήρωση των συνεδριών, ολοκληρώνεται ο διάλογος και παράλληλα αποκαθίσταται η υγεία του ασθενούς.
Ο Κώστας Λειβαδάς αποκάλυψε ένα αστείο περιστατικό με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, όταν η αστυνομία τη…
Σήμερα, Κυριακή 23 Μαρτίου 2025, δεν γιορτάζει κάποιος γνωστός άγιος. Ωστόσο, είναι η Κυριακή Της…
Δέκα χρόνια συναγωνίζονται στις μεγαλύτερες διοργανώσεις του κόσμου, από τότε που ήταν, σχεδόν, μικρά παιδιά.…
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) σε συνεργασία με το Πνευμονολογικό Τμήμα του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου…
Θα διασχίσουν όλο το Αιγαίο, μια διαδρομή περίπου 870 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη έως την…
“Αλληλογραφία κύκλος Α” είναι ο τίτλος της πρώτης συλλογής τραγουδιών της συνθέτριας Αρετής Κοκκίνου σε…