Αρχική > Featured > 5+4 λόγοι που «κάνουν» το στόμα σας να μυρίζει άσχημα
54-λόγοι-που-κάνουν-το-στόμα-σας-να-μυρ

5+4 λόγοι που «κάνουν» το στόμα σας να μυρίζει άσχημα

Η κακοσμία του στόματος -που επιστημονικά ονομάζεται χαλίτωση- είναι ένα συχνό πρόβλημα που μπορεί να σας φέρει σε δύσκολη θέση καθώς κάποιες φορές δεν αναγνωρίζεται ως πρόβλημα από το άτομο που πάσχει εξαιτίας του φαινομένου της προσαρμογής. Η κακή στοματική υγιεινή θεωρείται η βασική αιτία της δυσοσμίας. Όταν τα δόντια και η γλώσσα δεν καθαρίζονται δύο φορές την ημέρα σχολαστικά, με σωστό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος, τα υπολείμματα τροφών αυξάνουν τα βακτήρια του στόματος και δημιουργούνται δύσοσμα θειικά αέρια.

Αρκετές έρευνες υποστηρίζουν ότι το 85% των προβλημάτων κακοσμίας του στόματος προέρχονται από το πίσω μέρος του στόματος. Κάτω από την επιφάνεια της γλώσσας βρίσκουν καταφύγιο βακτήρια που παράγουν θείο. Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να καθαρίζετε και τη γλώσσα σας κάθε φορά που πλένετε τα δόντια σας.

Η πιο γνωστή οδοντιατρική αιτία όμως είναι τα χαλασμένα δόντια. Οι μικροοργανισμοί μέσα στο στόμα καθώς τρέφονται από ένα παραμελημένο δόντι, δημιουργούν μια άσχημη μυρωδιά. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται στη στοματική κοιλότητα, στα δόντια και στη γλώσσα. Καθώς τα δόντια εξασθενούν και καταστρέφονται, το στόμα μυρίζει. Εάν δεν αναζητήσετε άμεσα θεραπεία, το δόντι τελικά θα χαθεί.

Ας δούμε όμως μία – μία τις αιτίες που ευθύνονται για τη δυσάρεστη αναπνοή:

 • Τερηδόνα

  Όπως ήδη σημειώσαμε, τα χαλασμένα δόντια είναι από τις βασικές αιτίες που προκαλούν κακοσμία του στόματος.

 • Παθήσεις των ούλων

  Τόσο η ουλίτιδα όσο και η περιοδοντίτιδα προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή εξαιτίας των υπολειμμάτων τροφών αλλά και των νεκρωμένων επιθηλιακών κυττάρων, που οδηγούν στην υπερανάπτυξη αναερόβιων μικροβίων.

 • Ξηροστομία

  Το σάλιο καθαρίζει τη στοματική κοιλότητα και διατηρεί το περιβάλλον καθαρό. Όταν πάσχουμε από ξηροστομία, διευκολύνεται η αύξηση των βακτηρίων που οδηγεί σε δυσοσμία.

 • Έγκλειστο δόντι

  Οι έγκλειστοι φρονιμίτες προκαλούν κάποιες φορές μία φλεγμονή γνωστή ως περιστεφανίτιδα. Τα υπολείμματα των τροφών που συσσωρεύονται στο σημείο γίνονται εστίες μικροβίων που προκαλούν φλεγμονή και φυσικά οίδημα και κακοσμία.

 • Χρόνιες ασθένειες

  Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση, νεφρική ανεπάρκεια, εντερική απόφραξη και καρκίνο του στομάχου ή του οισοφάγου πολλές φορές έχουν εξαιτίας τους, δυσάρεστη αναπνοή.

ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Δεν είναι σπάνιο, η δύσοσμη αναπνοή να οφείλεται σε κάποιες… κακές συνήθειες.

 • Αν στη διατροφή σας επιλέγετε έντονα μπαχαρικά, καρυκεύματα, κρεμμύδι και σκόρδο το στόμα σας θα μυρίζει άσχημα.
 • Αν είστε καπνιστές, έχετε δυσάρεστη αναπνοή όχι μόνο εξαιτίας της μυρωδιάς του καπνού αλλά και επειδή συχνά οι καπνιστές εμφανίζουν περιοδοντική νόσο.
 •  Αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, η στοματική σας κοιλότητα πάσχει από ξηρότητα που επιτρέπει την ανάπτυξη αναερόβιων μικροβίων, που προκαλούν δυσοσμία.
 •  Αν κάνετε χημική ή δίαιτα express. Τόσο οι γρήγορες δίαιτες με τη χαμηλή θερμιδική πρόσληψη αλλά και οι χημικές δίαιτές προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία της κακοσμίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αρκεί ένας βαθύς καθαρισμός των δοντιών. Όποια κι αν είναι η αιτία της, ο πιο σίγουρος τρόπος να την αντιμετωπίσετε είναι ο σωστός και συχνός καθαρισμός του στόματος και η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο ώστε να προβλεφθούν ή να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα προβλήματα των ούλων και των δοντιών.

Επικουρικά, συστήνετε να πίνετε αρκετό νερό, να χρησιμοποιείτε στοματικά διαλύματα με αντιμικροβιακή δράση, να μασάτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη για δροσερή αναπνοή.

Σχετικά Άρθρα
%ce%b5%cf%81%cf%89%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%8c%ce%bb%ce%b9%ce%bf0
Ερωτήσεις – απαντήσεις για το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της covid – Σε τι διαφέρει από τα άλλα
%ce%ad%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%b8%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%84%ce%bf-2020-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-iqvia-hellas-%ce%bc%ce%b5-50-%ce%bd%ce%ad%ce%b5%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf0
Έτος-σταθμός το 2020 για την IQVIA Hellas με 50 νέες προσλήψεις και 3 Hubs – Κάνει πράξη το brain gain
%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%cf%83%cf%80%ce%ac%ce%bd%ce%b9%cf%89%ce%bd-%cf%80%ce%b1%ce%b8%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-%ce%bf%ce%b9-%cf%830
Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων: Οι σπάνιες ασθένειες δεν είναι τόσο σπάνιες και για την πλειονότητα τους δεν υπάρχει θεραπεία
%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%b5%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%89%ce%bd%ce%bf%cf%8a%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b9%cf%860
Νέο στέλεχος του κορωνοϊού στην Καλιφόρνια πιο μολυσματικό – Επείγουσα έρευνα για τα χαρακτηριστικά του
lets-have-some-digital-fun-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-virtual-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%830
“Let’s have some digital fun” – Μια εορταστική virtual συνάντηση της Bayer Hellas για να ατενίσουμε με αισιοδοξία τις μέρες που έρχονται
%ce%b1%ce%bd%ce%b7%cf%83%cf%85%cf%87%ce%af%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%85%cf%80%ce%b50
Ανησυχία από τους ειδικούς για την υπερ-μετάδοση των μεταλλάξεων – Ζητούν καλή ατομική προστασία και πιο “έξυπνα” μέτρα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του