5 σημάδια που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις ότι έχεις έλλειψη σιδήρου

5-σημάδια-που-θα-σε-βοηθήσουν-να-καταλάβ

Η ανεπάρκεια σιδήρου οδηγεί σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό συμβαίνει επειδή ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια, που επιτρέπει τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα. Αν το σώμα δεν έχει αρκετή αιμοσφαιρίνη, οι ιστοί και οι μύες δεν λειτουργούν αποτελεσματικά. Αυτό οδηγεί στην αναιμία. Παρόλο που υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αναιμίας, η ανεπάρκεια σιδήρου είναι η πιο κοινή παγκοσμίως.

Συχνές αιτίες ανεπάρκειας σιδήρου περιλαμβάνουν μειωμένη πρόσληψη σιδήρου λόγω κακής διατροφής ή δίαιτας, λόγω εγκυμοσύνης και απώλειας αίματος εξαιτίας περιόδου ή εσωτερικής αιμορραγίας. Όποια κι αν είναι η αιτία, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής σας.

Τα συμπτώματα αυτά ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της αναιμίας, το πόσο γρήγορα αναπτύσσεται, την ηλικία και την τρέχουσα κατάσταση της υγείας. Δείτε παρακάτω τα 5 πιο κοινά συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου.

Ασυνήθιστη κόπωση

Η κούραση είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου, που επηρεάζει περισσότερους από τους μισούς ανθρώπους που την αντιμετωπίζουν. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα χρειάζεται σίδηρο για να παράγει την αιμοσφαιρίνη. Όταν το σώμα δεν έχει αρκετή αιμοσφαιρίνη, λιγότερο οξυγόνο φτάνει στους ιστούς σας. Επιπλέον, η καρδιά πρέπει να «εργαστεί» πιο σκληρά για τη μεταφορά του οξυγόνου στο σώμα, το οποίο μπορεί να σας κουράσει.

Δεδομένου ότι η κούραση συχνά θεωρείται φυσιολογικό κομμάτι της πολυάσχολης, σύγχρονης ζωής μας, είναι δύσκολο να εντοπιστεί η έλλειψη σιδήρου μόνο με αυτό το σύμπτωμα. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι με έλλειψη σιδήρου έχουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας παράλληλα με αδυναμία, δυσκολία συγκέντρωσης και χαμηλή παραγωγικότητα στην εργασία.

Δυσκολία στην αναπνοή

5-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%bf%ce%b7%ce%b8%ce%ae%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%ac%ce%b20

Όταν η αιμοσφαιρίνη είναι χαμηλή στο σώμα κατά τη διάρκεια της έλλειψης σιδήρου, τα επίπεδα οξυγόνου είναι επίσης χαμηλά. Αυτό σημαίνει ότι οι μύες δεν έχουν αρκετό οξυγόνο για να εκτελέσουν βασικές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα. Ως αποτέλεσμα, ο ρυθμός αναπνοής σας θα αυξηθεί, καθώς το σώμα σας προσπαθεί να καταναλώσει περισσότερο οξυγόνο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δυσκολία στην αναπνοή είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα. Αν αντιμετωπίζετε δυσκολία στην αναπνοή, ενώ εκτελείτε καθημερινές δραστηριότητες που παλαιότερα δεν σας κούραζαν, όπως το περπάτημα ή η γυμναστική, μπορεί να φταίει η έλλειψη σιδήρου.

Πονοκέφαλος και ζαλάδα

5-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%bf%ce%b7%ce%b8%ce%ae%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%ac%ce%b22

Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους. Αυτό το σύμπτωμα φαίνεται να είναι λιγότερο συχνό από άλλα και συνοδεύεται συχνά από ζαλάδες. Στην έλλειψη σιδήρου, τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια σημαίνουν ότι το οξυγόνο δεν επαρκεί για να φτάσει στον εγκέφαλο. Ως αποτέλεσμα, τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο μπορούν να διογκωθούν, προκαλώντας πίεση και πονοκεφάλους. Αν και υπάρχουν πολλές αιτίες πονοκεφάλων, οι συχνές, επαναλαμβανόμενες κεφαλαλγίες και οι ζαλάδες μπορεί να είναι ένδειξη ανεπάρκειας σιδήρου.

Ξηρά μαλλιά και δέρμα

Το ξηρό και κατεστραμμένο δέρμα και τα μαλλιά μπορεί να είναι σημάδια έλλειψης σιδήρου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, όταν το σώμα είναι ανεπαρκές σε σίδηρο, κατευθύνει το περιορισμένο οξυγόνο σε πιο σημαντικές λειτουργίες. Όταν το δέρμα και τα μαλλιά στερούνται οξυγόνου, μπορούν να γίνουν ξηρά και αδύναμα.

5-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%bf%ce%b7%ce%b8%ce%ae%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%ac%ce%b24

Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις ανεπάρκειας σιδήρου έχουν συνδεθεί με την απώλεια μαλλιών. Είναι απολύτως φυσιολογικό τα μαλλιά να πέφτουν κατά το καθημερινό λούσιμο και το βούρτσισμα, αλλά εάν χάνετε πολλές περισσότερες τρίχες από το φυσιολογικό, αυτό μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια σιδήρου.

Αδύναμα νύχια

Ένα λιγότερο κοινό σύμπτωμα της έλλειψης σιδήρου είναι τα εύθραυστα ή στραβά νύχια, μια κατάσταση που ονομάζεται κοιλονυχία. Η στρέβλωση των νυχιών προς τα πάνω και η δημιουργία μιας κοίλης εσωτερικής επιφάνειας μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης σιδήρου στον οργανισμό. Αυτό συχνά ξεκινά με εύθραυστα νύχια και σε μεταγενέστερα στάδια έλλειψης σιδήρου, τα νύχια μπορούν να πάρουν το παραπάνω σχήμα. Ωστόσο, είναι μια σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια και συνήθως παρατηρείται μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις αναιμίας με έλλειψη σιδήρου.

5-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%bf%ce%b7%ce%b8%ce%ae%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%ac%ce%b26

Άλλα δυνητικά συμπτώματα

Υπάρχουν πολλές άλλες ενδείξεις ότι μπορεί να έχετε χαμηλό σίδηρο. Αυτές τείνουν να είναι λιγότερο συνηθισμένες και μπορούν να συνδεθούν με πολλές καταστάσεις εκτός από ανεπάρκεια σιδήρου.

  • Παράξενες «λιγούρες»: Μια έντονη επιθυμία για πράγματα που δεν τρώγονται, όπως ο πάγος, ο πηλός, η κιμωλία, το χαρτί, μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης σιδήρου. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Αίσθημα άγχους: Η έλλειψη οξυγόνου στους ιστούς του σώματος μπορεί να προκαλέσει αισθήματα άγχους. Ωστόσο, αυτό τείνει να βελτιώνεται ή να επιλύεται καθώς τα επίπεδα σιδήρου διορθώνονται.
  • Κρύα χέρια και πόδια: Η έλλειψη σιδήρου σημαίνει ότι μειώνεται το οξυγόνο στα χέρια και τα πόδια. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να κρυώνουν πιο εύκολα γενικά ή να έχουν κρύα χέρια και πόδια.
  • Πιο συχνές λοιμώξεις: Επειδή ο σίδηρος είναι απαραίτητος για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, η έλλειψή του μπορεί να σας κάνει πιο ευάλωτους σε ασθένειες.

Σχετικά Άρθρα
«40 χρόνια ΣΦΕΕ»: Καλύτερη υγεία ισοδυναμεί με καλύτερη οικονομία!
«40 χρόνια ΣΦΕΕ»: Καλύτερη υγεία ισοδυναμεί με καλύτερη οικονομία!
Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στη Διαγνωστική και Επεμβατική Υστεροσκόπηση
Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στη Διαγνωστική και Επεμβατική Υστεροσκόπηση
Έχεις αυξημένη πίεση; Αυτές οι συμβουλές σε ενδιαφέρουν
Έχεις αυξημένη πίεση; Αυτές οι συμβουλές σε ενδιαφέρουν
Αυτή είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου και απειλεί πολλούς νέους
Αυτή είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου και απειλεί πολλούς νέους
Παγκόσμια Ημέρα Κληρονομικού Αγγειοοιδήματος: Δράση για το Κληρονομικό Αγγειοοίδημα - ΑγγίΖουμε τη Ζωή
Παγκόσμια Ημέρα Κληρονομικού Αγγειοοιδήματος: Δράση για το Κληρονομικό Αγγειοοίδημα – ΑγγίΖουμε τη Ζωή
Γεώργιος Παπανικολάου: Ο γιατρός που έσωσε εκατομμύρια γυναίκες με το τεστ Παπ
Γεώργιος Παπανικολάου: Ο γιατρός που έσωσε εκατομμύρια γυναίκες με το τεστ Παπ

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του