5 λόγοι που τα ούρα σου είναι θολά και πότε πρέπει να δεις έναν γιατρό

5-λόγοι-που-τα-ούρα-σου-είναι-θολά-και-πό

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνει το χρώμα των ούρων σας; Την επόμενη φορά που θα πάτε στην τουαλέτα, ρίξτε μια ματιά στο περιεχόμενο της λεκάνης προτού τραβήξετε το καζανάκι.

Τελικά, ενώ τα ούρα όλων φαίνονται διαφορετικά, θα πρέπει να βρίσκονται στο κίτρινο φάσμα – ιδανικά στην πιο ανοιχτή κίτρινη και αρκετά ημιδιαφανή εκδοχή τους (αυτό σημαίνει ότι τα νεφρά σας λειτουργούν σωστά).

Αλλά τι γίνεται αν τα ούρα σας φαίνονται θολά ή λιγότερο διάφανα από το συνηθισμένο; Να τι πρέπει να γνωρίζετε εάν αντιμετωπίζετε αυτή την κατάσταση και πότε πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό.

Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι συνήθως υπεύθυνες για τα θολά ούρα, λέει ο Ketan Badani, MD, ουρολόγος στο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη. «Τα θολά ούρα μπορεί να σημαίνουν διάφορα πράγματα, αλλά το πιο συχνό είναι λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος», λέει ο Dr. Badani. Εάν πάσχετε από λοίμωξη, μπορεί να παρατηρήσετε άλλα συμπτώματα όπως κάψιμο ή πόνο κατά την ούρηση ή ανάγκη να πηγαίνετε στην τουαλέτα πιο συχνά από το κανονικό. Τα καλά νέα είναι ότι ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει μια λοίμωξη αφού λάβει δείγμα ούρων και αυτή συνήθως περνάει με έναν κύκλο αντιβιοτικών.

Αφυδάτωση

«Η μη κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί επίσης να προκαλέσει θολά ούρα», λέει ο Sandip Vasavada, MD, ουρολόγος στην Κλινική του Κλίβελαντ. Μια άλλη ένδειξη που μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε ότι απλά δεν πίνετε αρκετό νερό είναι το χρώμα των ούρων σας: Εάν είστε αφυδατωμένοι, τα ούρα σας μπορεί να είναι λίγο πιο σκοτεινά από ό,τι συνήθως. Τα καλά νέα, φυσικά, είναι ότι μπορείτε να λύσετε αυτό το πρόβλημα δίνοντας προτεραιότητα στην πρόσληψη νερού.

Πέτρες στα νεφρά

Τα νεφρικά προβλήματα είναι σημαντικό να αποκλειστούν εάν αρχίσετε ξαφνικά να παρατηρήσετε θολά ούρα, λέει ο Dr. Badani. Τα δύσοσμα και θολά ούρα είναι και τα δύο σημάδια λίθων στα νεφρά, τα οποία σχηματίζονται στα νεφρά αλλά μεταφέρονται μέσω της ούρησης. Άλλα συμπτώματα των λίθων των νεφρών περιλαμβάνουν πόνο στην πλάτη ή στα πλευρά, ρίγη, πυρετό, αίμα στα ούρα, κάψιμο κατά την ούρηση και έμετο.

Φλεγμονή

Η φλεγμονή μπορεί να κάνει τα ούρα σας να φαίνονται θολά, εξηγεί ο Dr. Badani. Συγκεκριμένα, η κυστίτιδα, που είναι ο τεχνικός όρος για τη φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, μπορεί να κάνει τα ούρα σας να φαίνονται θολά. Άλλα συμπτώματα κυστίτιδας περιλαμβάνουν σκούρα ή δύσοσμα ούρα, κάψιμο ή πόνο όταν ουρείτε, και συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα.

Χλαμύδια

Εάν παρατηρήσετε ότι τα ούρα σας φαίνονται θολά και δεν έχετε πάρει προφυλάξεις στο σεξ, θα μπορούσε να φταίει μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη. Συγκεκριμένα, τα χλαμύδια μπορούν να προκαλέσουν θολά ούρα, σύμφωνα με την Stanford Health Care, μια πηγή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Εκτός από τα θολά ούρα, τα χλαμύδια μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο κατά την ούρηση, κνησμό των γεννητικών οργάνων, πυρετό και άλλα συμπτώματα.

Σχετικά Άρθρα
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία: Χρηματοδότηση που ανέρχεται στα 470 εκατομμύρια ευρώ
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία: Χρηματοδότηση που ανέρχεται στα 470 εκατομμύρια ευρώ
Να ανησυχήσω για τα πεσμένα μαλλιά στο μπάνιο μου;
Να ανησυχήσω για τα πεσμένα μαλλιά στο μπάνιο μου;
Τα 3 πιο συχνά λάθη που κάνουν οι κακοποιημένες γυναίκες, αμέσως μετά το περιστατικό βίας
Τα 3 πιο συχνά λάθη που κάνουν οι κακοποιημένες γυναίκες, αμέσως μετά το περιστατικό βίας
Πότε έχεις Σιδηροπενική Αναιμία, ποια τα συμπτώματα, πώς θα την αντιμετωπίσεις
Πότε έχεις Σιδηροπενική Αναιμία, ποια τα συμπτώματα, πώς θα την αντιμετωπίσεις
Η Bayer Ελλάς συμμετέχει για μία ακόμα χρονιά στο 3ο forum Καινοτομίας - «Καινοτομία: Κινητήρια δύναμη της οικονομίας»
Η Bayer Ελλάς συμμετέχει για μία ακόμα χρονιά στο 3ο forum Καινοτομίας – «Καινοτομία: Κινητήρια δύναμη της οικονομίας»
Ο Όμιλος Ευρωκλινικής βάζει #STOP στον φαύλο κύκλο της Έμφυλης βίας - Επιστημονική Ημερίδα ανοιχτή για το κοινό
Ο Όμιλος Ευρωκλινικής βάζει #STOP στον φαύλο κύκλο της Έμφυλης βίας – Επιστημονική Ημερίδα ανοιχτή για το κοινό

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του