Μία στις δύο Ελληνίδες χρειάζεται επιπλέον υπερηχογραφικό έλεγχο μαστών

Είναι γνωστό ότι η προληπτική μαστογραφική «διερεύνηση» πρέπει να γίνεται από την  ηλικία των 40 ετών και άνω σε γυναίκες χωρίς συμπτώματα. Η πλήρης διερεύνηση ακολουθεί τον «αλγόριθμο της πρόληψης» με κλινική εξέταση, μαστογραφία και εάν χρειαστεί υπερηχογραφικό έλεγχο. Σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, ο έλεγχος πρέπει να ξεκινάει με μαστογραφία σε ηλικία τουλάχιστον 10 χρόνια μικρότερη από την ηλικία που το συγγενικό πρόσωπο εμφάνισε τη νόσο.

Αυτό όμως ίσως που δεν είναι ευρύτατα γνωστό είναι πως ο ινώδης συνδετικός ιστός συχνά «καμουφλάρει» τα ευρήματα στην απλή και την ψηφιακή μαστογραφία.

«Περισσότερες από τις μισές Ελληνίδες έχουν πυκνούς μαστούς της κατηγορίας C και D που πολύ συχνά κρύβει βλάβες από την προβολή των ινοκυστικών  στοιχείων και απαιτείται εκτός από τη μαστογραφία να προβαίνουν και σε  υπερηχογραφικό έλεγχο», τονίζει ο Δρ. Πέτρος Μαλακάσης Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού, Διευθυντής του Απεικονιστικού Κέντρου Μαστού και Οστεοπόρωσης στην  Ευρωκλινική Αθηνών και της Ψηφιακής Τομοσύνθεσης & Διάγνωσης.

«Οι μαστοί ανάλογα με την πυκνότητα τους όπως αυτή εμφανίζεται στη μαστογραφία, κατατάσσονται από ακτινολογικής απόψεως σε τέσσερις κατηγορίες», συνεχίζει ο Δρ. Μαλακάσης, «με τις δύο πρώτες να μην κρίνονται ουσιαστικές, αλλά οι δύο επόμενες που έχουν μεγάλο ποσοστό ινώδους συνδετικού ιστού να παρουσιάζουν δυσκολία στη μαστογραφική διάγνωση.

Η συμπληρωματική υπερηχογραφική εξέταση περιορίζεται συχνά και χρειάζεται μόνο στην περίπτωση ευρημάτων, εφόσον η γυναίκα επιλέγει για τον διαγνωστικό της έλεγχο όχι την «παραδοσιακή» μαστογραφία, αλλά την ψηφιακή με τομοσύνθεση που αποτελεί την πλέον σύγχρονη τρισδιάστατη (3D) τεχνολογία απεικόνισης μαστού, με ποσοστό ευαισθησίας 99% στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.

Είναι καλό επίσης, το διαγνωστικό υπερηχογράφημα σε γυναίκες με εύρημα στη μαστογραφία να γίνεται σε εξειδικευμένα απεικονιστικά Κέντρα Μαστού, που διαθέτουν υπερηχογράφους που έχουν προγράμματα ελαστογραφίας και τρισδιάστατης απεικόνισης, προκειμένου να ταυτοποιηθούν επακριβώς τα ύποπτα ευρήματα.

Σχετικά Άρθρα
«Δώσε λίγο αίμα, σώσε μια ζωή»: Εθελοντική αιμοδοσία στο AVENUE (30/3)
Το Infowoman σάς καλεί σε εθελοντική αιμοδοσία με δράσεις για τα παιδιά (30/03)
Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου: Στην LP Clinic χτυπάει η καρδιά των μεταμοσχεύσεων μαλλιών!
Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου: Στην LP Clinic χτυπάει η καρδιά των μεταμοσχεύσεων μαλλιών!
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Δωρεάν webinar «Φάκελοι Υγείας»: 'Υπνος και Καρδιά
Δωρεάν webinar «Φάκελοι Υγείας»: ‘Υπνος και Καρδιά
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: SOS λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: SOS λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα
2ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα
2ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του