11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών: Προκλήσεις και ελπίδες για τους ασθενείς στην Ελλάδα του 2022

11ο-πανελλήνιο-συνέδριο-ασθενών-προκλή

Το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, ο μεγαλύτερος θεσμός διαλόγου μεταξύ ασθενών και εταίρων της Υγείας, πραγματοποιείταιτο διήμερο 15 και 16 Νοεμβρίου 2022, με μια ατζέντα που καλύπτει όλη τη θεματολογία που αφορά τους ασθενείς σε σχέση με την Πολιτεία, την Επιστήμη, την Κοινωνία.

Στο θεσμό, που για πάνω από μία δεκαετία συγκεντρώνει μέλη πλέον των 90 Συλλόγων Ασθενών από όλη την Ελλάδα, παρευρίσκονται και φέτος εκπρόσωποι της Πολιτείας, του Ακαδημαϊκού και Επιστημονικού Κλάδου, σε μια προσπάθεια να χαρτογραφηθούν ολιστικά οι κυριότερες προκλήσεις στον τομέα της Υγείας.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του European Patients’ Forum, Marco Greco τόνισε ότι το όραμα του European Patients Forum είναι η δημιουργία μιας Ευρώπης, όπου οι Σύλλογοι Ασθενών θα είναι συνοδοιπόροι στη δημιουργία επαρκών, ασθενοκεντρικών, προσβάσιμων και βιώσιμων Συστημάτων Υγείας βασισμένων στην εξειδίκευση των ασθενών, όπως ακριβώς η ολιστική προσέγγιση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας αποτελεί μέρος της φιλοσοφίας του E.P.F.

Ο Ειδικός Σύμβουλος ΠΟΥ Ευρώπης, Joao Brenda, χαιρετίζοντας τόνισε ότι σήμερα γινόμαστε μάρτυρες μιας σημαντικής εποχής για τους Συλλόγους Ασθενών στην Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Μετά τη θεσμική αναγνώριση της Φωνής των Ασθενών πριν από μερικούς μήνες, για την οποία σας συγχαίρω, όπως και τον υποστηρικτικό χαρακτήρα της Ελλάδας προς τον ΠΟΥ Ευρώπης και τα κράτη μέλη στην εγκαθίδρυση και λειτουργία του νέου Γραφείου Ποιότητας των Υπηρεσιών στην Αθήνα που υπηρετεί τόσο την Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος Ι.Σ.Α, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι οι Σύλλογοι Ασθενών είναι πλέον ο ανερχόμενος τομέας πρωτοβάθμιας υποστήριξης. Οι ασθενείς διαδραματίζουν πλέον κεντρικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, με την ανταλλαγή απόψεων αλλά και τη συμμετοχή τους στο τραπέζι του διαλόγου να καθίστανται καίρια.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Δρ. Αντώνιος Αυγερινός, εστίασε στην ανάγκη ενδυνάμωσης της Παδείας και Υγείας ως τον καθρέφτη πολιτισμού μιας χώρας, τονίζοντας ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουμε υποχρέωση να συνδράμουμε στη δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού συστήματος. Ολοκληρώνοντας τους εισαγωγικούς χαιρετισμούς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Νίκος Δέδες, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη νέα εποχή της Φωνής των Ασθενών μετά και τη θεσμοθέτηση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας τον περασμένο Μάιο ως συνομηλήτριας της Πολιτείας που εκπλήρωσε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού στη συνάντηση της 30ης Νοεμβρίου 2021, στην Ευρωπαική Ημέρα Δικαιωμάτων του Απριλίου και στα πρόσφατα εγκαίνια των νέων γραφείων.

Οι προκλήσεις της δημόσιας υγείας

Στην ενότητα του συνεδρίου με θέμα τις προκλήσεις της δημόσιας υγείας και πώς αυτές επηρεάζουν τους χρόνιους ασθενείς, η Κατερίνα Νομίδου, Μέλος ΔΣ της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας & Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία ΠΟΣΟΨΥ, τόνισε στην εισήγησή της ότι Δημόσια και Ψυχική Υγεία αποτελούν άρρκηκτα συνδεδεμένες έννοιες, με τους λεγόμενους κοινωνικούς καθοριστές (όπως φτώχεια και ανεργία) να εντείνουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη ύπαρξης ολιστικών προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης, τόσο για τους χρόνιους ασθενείς όσοι και για το γενικό πληθυσμό. Ο Παναγιώτης Τίγκανος, Διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου της Υφυπουργού Ψυχικής Υγείας αναφέρθηκε στη δημιουργία Χαρτοφυλακείου Ψυχικής Υγείας πριν από περίπου 2 χρόνια από τον Πρωθυπουργό καθώς ειδικά η ψυχική υγεία δεν πρέπει να αφορά μόνο τους ασθενείς, αλλά όλο το σύνολο του πληθυσμού, με τη σημασία σωστής λειτουργίας των Κέντρων Ημερών μετά τις αποασυλοποίησεις, με σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση, να καθίσταται καίρια.

Ο Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Υπουργείο Περιβάλλοντος, τόνισε στην παρέμβασή του τη σημασία του περιβάλλοντος τόσο για τους ασθενείς όσο και για το σύνολο του πληθυσμού σε ζητήματα υγείας, στεκόμενος στην πρόσφατη ενεργειακή κρίση η οποία αποτελεί συνάμα πρόβλημα αλλά και μεγάλη ευκαιρία για είσοδο σε μια μεγάλη εποχή ενεργειακής μεταρρύθμισης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατάλληλες και για την υγεία του πληθυσμού. Κλείνοντας το Στρογγυλό Τραπέζι, ο Γιάννης Τούντας, Ομ. Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας και του ΙΚΠΙ, Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της διαΝΕΟσις, επεσήμανε με την εισήγησή του την ανάγκη ύπαρξης μιας Ενιαίας Υγείας, με την πρόασπιση της Δημόσιας Υγείας να αποτελεί ένα ολιστικό κράμα προγραμμάτων Προαγωγής, Προστασίας και Πρόληψης.

Το επίπεδο εγγραματοσύνης υγείας ασθενών και πολιτών

Η εγγραματοσύνη υγείας ήταν το θέμα του επόμενου στρογγυλού τραπεζιού διαλόγου. Ο Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, παρουσίασε για πρώτη φορά ευρύματα της μελέτης για το επίπεδο εγγραματοσύνης υγείας ασθενών και πολιτών στην Ελλάδα. Περίπου 1/3 των ερωτηθέντων, όπως ανέφερε, εμφανίζει εσφαλμένες αντιλήψεις έως και άγνοια για κάποιο ζήτημα υγείας. Ολοκληρώνοντας τη διάλεξή του, επισήμανε την καίρια σημασία των προγραμμάτων εκπαίδευσης ασθενών και επαγγελματιών υγείας, αλλά των ενεργειών με τις οποίες θα προσεγγίσει η Πολιτεία τον Πολίτη και όχι το αντίθετο, τυγχάνουν καίριας σημασίας.

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε πως η εγγραματοσύνη υγείας σε συνδυασμό και με τις ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης Δημόσιας Υγείας. Ήδη η Πολιτεία μέσα από το Πρόγραμμα Σπύρος Δοξιάδης υλοποιεί προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου όπως το “Φώφη Γεννηματά” για τον καρκίνου του μαστού, με τα οποία η Πολιτεία προσεγγίζει πρώτη φορά αυτή τον πολίτη. Παράλληλα, έχει σχεδιαστεί η ψηφιακή δράση “Σύμβουλος Υγείας” η οποία θα αντλεί δεδομένα από τον Ατομικό Φάκελο Υγείας με στόχο να σχηματίσει  Ατομικό Προφίλ Υγείας του πληθυσμού Τέλος η Γενική Γραμματέας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται μια ακόμα καινοτόμα παρέμβαση εγγραματοσύνης με την ονομασία “HealthFix”. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου Μάριος Κουλούμας, υπογράμμισε πως η εγγραματοσύνη υγείας αποτελεί κομβικό πυλώνα ενδυνάμωσης του ασθενούς. Τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της εγγραματοσύνης στο σύγχρονο περιβάλλον, όπου ο γιατρός έχει αρκετά περιορισμένο χρόνο, αναφέροντας παράλληλα και το θεσμοθετημένο μοντέλο της Κύπρου “Ο Συνήγορος του Ασθενούς” που συμβάλει στην εκπαίδευση των ασθενών. Η Θεοφανία Τσαχαλίνα, Αναπληρώτρια Ταμίας Ένωσης Ασθενών Ελλάδας & Πρόεδρος Ένωσης Γονέων, Παιδιών και Νέων με Διαβήτη, εστίασε στη σημασία των προγραμμάτων εγγραματοσύνης υγείας για παιδιά και εφήβους, ιδίως μετά από πρόσφατα δεδομένα αυξημένων προβλημάτων υγείας που έχουν ξεκινήσει και εμφανίζονται σε μικρότερες ηλικίες.

Η Χριστίνα Γεωργιάδου, Μέλος ΔΣ Ένωσης Ασθενών Ελλάδας & Πρόεδρος Πανελλήνιου Σωματείου “ADHD Hellas”, παραθέτοντας δεδομένα για το ηλικιακό εύρος χρηστών διαδικτύου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επεσήμανε ότι η έλλειψη ψηφιακής εγγραμματοσύνης, αποκλείει μεγάλο μέρος του γηραιότερου πληθυσμού από την πληροφορία και την ενημέρωση. Το Στρογγυλό τραπέζι έκλεισε η συντονίστρια Κατερίνα Κουτσογιάννη, ευχαριστώντας όλους τους συμμετέχοντες του τραπεζιού και ιδιαιτέρως τη Γενική Γραμματέα κα. Αγαπηδάκη για την αμέριστη στήριξή της στο έργο της Ένωσης υπό το πρίσμα κοινής συνεργασίας.

Πολίτης και εθνικό σύστημα υγείας

Ο πολίτης και το εθνικό σύστημα υγείας συζητήθηκαν κατά τη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου. Ο Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Προσωπικός Γιατρός αποτελεί μια μεταρρύθμιση προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς μέσα από το θεσμό θα αξιολογηθούν καλύτερα οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, ενώ ο ασθενής θα έχει ένα σταθερό σημείο αναφοράς.

Ωστόσο, ο Προσωπικός Γιατρός οφείλει επικοινωνεί σε τακτική βάση με τον ασθενή,  παρέχοντας πλήρη και τεκμηριωμένη πληροφορία. Τέλος επισήμανε, ότι κάθε μεταρρύθμιση απαιτεί ένα εύλογο χρονικό πλαίσιο προσαρμογής. Ο Σταμάτης Βαρδαρός, Πρώην Αν. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Υγείας, Σύμβουλος Πολιτικής Υγείας Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ, επισήμανε μεν τη σημαντικότητα του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού, εντούτοις τόνισε την έλλειψη σημαντικών διευκρινήσεων όπως τα ζητήματα των απομακρισμένων περιοχών αλλά και μιας διασφάλισης ολιστικής ιατρικής φροντίδας για τον ασθενή.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ), ανέφερε ότι θα πρέπει να εισαχθεί εν γένει μια κουλτούρα ελεύθερης επιλογής στο Σύστημα Υγείας, με παράλληλη ενδυνάμωση στο κομμάτι εκπαίδευσης αμφότερων γιατρών και ασθενών. Στη συνέχεια επισήμανε την έλλειψη διευκρινήσεων σχετικά με τη συμβασιοποίηση των γιατρών, η οποία αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την εγγραφή αρκετών γιατρών. Κλείνοντας, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουγίας ενός πλέγματος εμπιστοσύνης μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών. Κλείνοντας, ο Ανάργυρος Μαριόλης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανέφερε ότι ο Προσωπικός Γιατρός θα λάβει ρόλο καθοδηγητή του ασθενούς στο Σύστημα Υγείας. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να γίνουν ολιστικές προσπάθειες αλλαγής κουλτούρας γιατρών και ασθενών, αλλά και να ενταχθούν άμεσα προγράμματα εκπαίδευσης του ιατρικού προσωπικού στην επικράτεια.

Αξιολόγηση υπηρεσιών υγείας

Το επόμενο στρογγυλό τραπέζι είχε ως θέμα τον υγειονομικό χάρτη και την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας. Ανοίγοντας το Στρογγυλό Τραπέζι, η κα. Ορφανού ανάγνωσε τις γραπτές εισηγήσεις των κάτωθι επιστημονικών εταιρείων: Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία | Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας | Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία | Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία. Προβλήθηκε βιντεοσκοπημένος χαιρετισμός των κυρίων Στυλιανού Λουκίδη, Προέδρου Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Ιωάννη Κανακάκη, Προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Ιωάννη Καραϊτιανού, Προέδρου της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας.

Η Μέμη Τσεκούρα, Μέλος ΔΣ Ένωσης Ασθενών Ελλάδας & Πρόεδρος Συλλόγου Σκελετικής Υγείας “Πεταλούδα”, αναφέρθηκε στον Άτλαντα Υγείας το 2021 όπου έγινε μια προσπάθεια δημιουργίας Υγειονομικού Χάρτη, η οποία δεν επέδωσε τα αναμενόμενα αποτέλεσματα και εντούτοις η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Ευρωπαικές χώρες. Τέλος επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός ευέλικτου και σύγχρονου εργαλείου του Υπουργείου Υγείας σε συνεννόηση και συνεργασία με τους Συλλόγους Ασθενών.

Ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, στην εισήγησή του και σε συνέχεια των όσων αναφέρθηκαν από την κα. Τσεκούρα, ανέφερε ότι η ίδρυση του ΟΔΙΠΥ τάχθηκε προς ακριβώς αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας τον κατάλληλο φορέα αποσκοπώντας στην ασφάλεια των ασθενών, την έγκαιρη και οριζόντια πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας αλλά και στην μακροπρόθεσμη ενδυνάμωση των πιο αδύναμων υγειονομικά περιοχών με τις όποιες ιδιαιτερότητές τους.

Η Δάφνη Καϊτελίδου, Πρόεδρος ΟΔΙΠΥ, αφουκραζόμενη την ανησυχία της κας. Τσεκούρα και σε συνέχεια της τοποθέτησης του κ. Κωτσιόπουλου, επεσήμανε την αναγκαιότητα βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο έργο του ΟΔΙΠΥ και την ταχύτητα με την οποία κλήθηκε να δράσει λόγω της πανδημίας, ανέφερε ότι ένας βέλτιστος χάρτης υγείας πρέπει να αποτελεί μια πανοραμική απεικόνηση τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης, πάντοτε θέτοντας υπόψιν αντίστοιχα κοινωνικο – δημογραφικά χαρακτηριστικά. Τέλος, η Πρόεδρος ανακοίνωσε τα επόμενα βήματα του οργανισμού, με πρώτο την ολοκλήρωση του προγράμματος δημιουργίας υγειονομικού χάρτη με την υποστήριξη του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) εντός της επόμενης διετίας.

Διαβάστε επίσης

Η Κατερίνα Βρανά είναι «Ντερμπεντέρισσα» στη νέα solo παράσταση!

Νέα μελέτη: Η αεροβική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μεταστατικού καρκίνου

Σχετικά Άρθρα
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία: Χρηματοδότηση που ανέρχεται στα 470 εκατομμύρια ευρώ
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία: Χρηματοδότηση που ανέρχεται στα 470 εκατομμύρια ευρώ
Να ανησυχήσω για τα πεσμένα μαλλιά στο μπάνιο μου;
Να ανησυχήσω για τα πεσμένα μαλλιά στο μπάνιο μου;
Τα 3 πιο συχνά λάθη που κάνουν οι κακοποιημένες γυναίκες, αμέσως μετά το περιστατικό βίας
Τα 3 πιο συχνά λάθη που κάνουν οι κακοποιημένες γυναίκες, αμέσως μετά το περιστατικό βίας
Πότε έχεις Σιδηροπενική Αναιμία, ποια τα συμπτώματα, πώς θα την αντιμετωπίσεις
Πότε έχεις Σιδηροπενική Αναιμία, ποια τα συμπτώματα, πώς θα την αντιμετωπίσεις
Η Bayer Ελλάς συμμετέχει για μία ακόμα χρονιά στο 3ο forum Καινοτομίας - «Καινοτομία: Κινητήρια δύναμη της οικονομίας»
Η Bayer Ελλάς συμμετέχει για μία ακόμα χρονιά στο 3ο forum Καινοτομίας – «Καινοτομία: Κινητήρια δύναμη της οικονομίας»
Ο Όμιλος Ευρωκλινικής βάζει #STOP στον φαύλο κύκλο της Έμφυλης βίας - Επιστημονική Ημερίδα ανοιχτή για το κοινό
Ο Όμιλος Ευρωκλινικής βάζει #STOP στον φαύλο κύκλο της Έμφυλης βίας – Επιστημονική Ημερίδα ανοιχτή για το κοινό

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του