Το πρώτο υπαίθριο στέγαστρο ειδικά για καπνιστές είναι γεγονός- Πού θα το βρείτε!

το-πρώτο-υπαίθριο-στέγαστρο-ειδικά-γι

Το 1ο υπαίθριο στέγαστρο ειδικά για καπνιστές, εγκαινίασε ο Δήμος Αλίμου και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Ε.Α.Ε.), την Παρασκευή 23 Ιουλίου. Το κιόσκι έχει τοποθετηθεί στην Παραλία Α΄ Αλιπέδου Αλίμου, με σκοπό να παρακινεί τους καπνιστές να καπνίζουν εκεί και να αποθέτουν τα αποτσίγαρά τους στους ειδικούς τοποθετημένους μεταλλικούς κάδους και όχι στην παραλία.

Το κιόσκι έχει τοποθετηθεί σε συνεργασία με το Δήμο Αλίμου, στην Παραλία Α’ Αλιπέδου Αλίμου, με σκοπό να παρακινεί τους καπνιστές να καπνίζουν εκεί και να αποθέτουν τα αποτσίγαρά τους στους ειδικούς τοποθετημένους μεταλλικούς κάδους και όχι στην παραλία.

Η ΕΑΕ απευθύνει παράκληση σε όλους τους κατοίκους της χώρας να συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση του πολύ σημαντικού προβλήματος της ρύπανσης των παραλιών και της θάλασσας από τα αποτσίγαρα, καθώς αποτελεί ένα μείζον θέμα για το οποίο ελάχιστοι γνωρίζουν τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον, στη θαλάσσια ζωή και συνεπώς και στον άνθρωπο.

%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%bf-%cf%85%cf%80%ce%b1%ce%af%ce%b8%cf%81%ce%b9%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%ad%ce%b3%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf-%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b3%ce%b90

Τα αποτσίγαρα αιτία τοξικής ρύπανσης του περιβάλλοντος

  • Τα αποτσίγαρα αποτελούνται από δύο μέρη: από το φίλτρο και από τον καπνό που δεν κάηκε.
  • Τα φίλτρα δεν είναι κατασκευασμένα από κάποιο φυτικό προϊόν (πολλοί πιστεύουν λόγω της υφής τους ότι είναι από βαμβάκι). Τα φίλτρα είναι φτιαγμένα από οξική κυτταρίνη, ένα πλαστικό ίδιο με αυτό που φτιάχνονται οι πλαστικοί σκελετοί των γυαλιών. Ένα υλικό που παραμένει αναλλοίωτο για 10 χρόνια και μετά αποσυντίθεται σε πλαστικές μικροΐνες. Τόσο το φίλτρο, όσο και το άκαυστο μέρος του καπνού περιέχουν επίσης σε μεγάλες ποσότητες καρκινογόνες ουσίες και βαρέα μέταλλα. Τα αποτσίγαρα επομένως δεν είναι ένα μικρό σκουπίδι, αλλά ένα μεγάλο πρόβλημα τοξικής ρύπανσης του περιβάλλοντος.
  • Είναι μεγάλο πρόβλημα, γιατί μόνο στην Ελλάδα, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2018, απορρίφθηκαν περίπου 22 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα (3.500 τόνοι !!!), με το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά να καταλήγουν άμεσα στο περιβάλλον.
  • Το 28 – 35% των σκουπιδιών που μαζεύουν οι Δήμοι σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού είναι αποτσίγαρα. Περισσότερο από 36% των συλλεχθέντων απορριμμάτων σε παραλίες είναι, σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, αποτσίγαρα.
  • Κάθε χρόνο πολλά μικρά παιδιά παίζοντας στην παραλία μασούν ή καταπίνουν αποτσίγαρα με αποτέλεσμα συμπτώματα δηλητηρίασης (ευτυχώς όμως, καθώς η γεύση τους είναι πικρή, η κατάποση μεγάλων ποσοτήτων αποτσίγαρων δεν πραγματοποιείται).
  • Όμως η μεγάλη ζημιά γίνεται στα πτηνά και στα ψάρια, που συχνά θεωρούν τα αποτσίγαρα που καταλήγουν στη θάλασσα ως τροφή.

Σχετικά Άρθρα
Ξεκινούν και πάλι τα δρομολόγια τρένων και Προσαστιακού - Όλες οι λεπτομέρειες τα νέα αυστηρά μέτρα
Ξεκινούν και πάλι τα δρομολόγια τρένων και Προαστιακού – Όλες οι λεπτομέρειες και τα νέα αυστηρά μέτρα
Χωρίς ταξί η Αθήνα - Δείτε ποια μέρα τραβούν "χειρόφρενο"
Χωρίς ταξί η Αθήνα – Δείτε ποια μέρα τραβούν “χειρόφρενο”
Βαρύ πένθος για τον Αλέξη Τσίπρα - Πέθανε η μητέρα της Μπέτυς Μπαζιάνα
Βαρύ πένθος για Αλέξη Τσίπρα – Μπέτυ Μπαζιάνα: Πέθανε η μητέρα της
Νέο παραλήρημα του πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιου - Ποιον ηθοποιό χαρακηρίζει «διαβολό-παιδο»
Νέο παραλήρημα του πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιου – Ποιον ηθοποιό χαρακηρίζει «διαβολό-παιδο»
Σοκαριστικό τροχαίο για τον ηθοποιό Σταύρο Νικολαΐδη - Τι λάθος έκανε
Σοκαριστικό τροχαίο για τον ηθοποιό Σταύρο Νικολαΐδη – Τι λάθος έκανε
Εαρινή Ισημερία: Επίσημα ξεκινά η Άνοιξη σήμερα στις 12:29!
Εαρινή Ισημερία: Επίσημα ξεκινά η Άνοιξη σήμερα το βράδυ!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του