Το 1996 ήταν μία τραγική χρονιά για τους δημοσιογράφους. Μία γυναίκα, η Βερόνικα Γκέριν, 36 ετών, πέφτει νεκρή στις 26 Ιουνίου, με έξι σφαίρες, έχοντας μόλις ξεσκεπάσει το μεγαλύτερο κύκλωμα διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών στην Ιρλανδία.
Αψηφώντας κάθε κίνδυνο και απειλή που δεχόταν, η Γκέριν μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας «Dublin Sunday Independent» έκανε μία εξονυχιστική έρευνα για τον τρόπο δράσης των βαρόνων και την εμπλοκή και διαπλοκή τους τους με το νόμιμο κράτος.
Η ατρόμητη «Ρόνι»
Η δαιμόνια προσωπικότητά της φάνηκε από πολύ μικρή. Ήταν γνωστή με το παρατσούκλι «Ρόνι» γεννήθηκε στο Δουβλίνο και μεγάλωσε σε μια πενταμελή οικογένεια. Φοίτησε σε καθολικά σχολεία και διακρίθηκε για τις αθλητικές της επιδόσεις σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, δύο αθλήματα που αγαπούσε και υποστήριζε πάντα.
Υποστήριζε φανατικά Manchester United από μικρό παιδί και δεν έχανε παιχνίδι των «Μπέμπηδων». Μετά από τις σπουδές της στη λογιστική του κολεγίου Trinity, εργάστηκε στην εταιρεία που διατηρούσε ο πατέρας της. Όταν εκείνος έφυγε από τη ζωή, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, στράφηκε προς τις δημόσιες σχέσεις, ιδρύοντας δική της επιχείρηση. Μερικά χρόνια αργότερα μπήκε στη ζωή της η δημοσιογραφία, γράφοντας άρθρα για επιχειρήσεις και την οργάνωση γύρω από αυτές, στην εφημερίδα Bussiness Post του Δουβλίνου. Ακολούθησε η εφημερίδα Tribune και η καριέρα της έκλεισε πρόωρα στην κυριακάτικη Independent της Ιρλανδίας, όπου την είχε κερδίσει η έρευνα. Αυτοδίδακτη και υποκινούμενη από την ανάγκη της για την εύρεση της αλήθειας, έκανε μεγάλες δημοσιογραφικές επιτυχίες.
Ως ρεπόρτερ του Independent είχε εξασκηθεί στις υποθέσεις εγκλημάτων, δολοφονιών και διακίνησης ναρκωτικών. Δεν είχε καμία βασική εκπαίδευση. Πορευόταν κυρίως με το ένστικτο, την εξονυχιστική έρευνα και αρνούνταν πεισματικά να δουλέψει μέσα σε ένα γραφείο. Η δράση ήταν η ίδια της η ζωή, χωρίς να φοβάται τις όποιες συνέπεις.
Δεν δίσταζε να αναμειχθεί και με πρόσωπα του υποκόσμου, προκειμένου να αποσπάσει την πληροφορία που ήθελε. Φρόντιζε πάντα να καλύπτει τις πηγές της με ψευδώνυμα, όπως «μοναχός», «προπονητής» και ανάλογα με την έμπνευση της στιγμής.
Οι απειλές κατά της ζωής της
Τον Οκτώβριο του 1994 δύο σφαίρες έσκασαν στα τζάμια του σπιτιού της, ενώ εκείνη βρισκόταν μέσα και έπαιζε με τον γιο της. Ήταν η πρώτη φορά που η ανάσα του θανάτου ανατρίχιαζε το δέρμα της, ως συνέπεια των αποκαλυπτικών της ρεπορτάζ. Ίσως ήταν η πρώτη φορά στη ζωή της που ένιωσε τις συνέπειες της επιμονής της στο ρεπορτάζ. Η απειλή ήρθε μόλις ένα μήνα μετά το άρθρο της σχετικά με έναν μεγαλέμπορο ναρκωτικών με το ψευδώνυμο, «Ο Γενικός», ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός μέσα στο αυτοκίνητο του.
Δυο μήνες αργότερα, ένας άντρας την πυροβόλησε στον πόδι μέσα στο σπίτι της θέλοντας να την πείσει ότι δεν αστειευόταν. Ο δράστης δεν εντοπίστηκε και δεν συνελήφθη ποτέ. Λίγο καιρό μετά το περιστατικό έγινε γνωστό ότι η Γκέριν στοχοποιήθηκε εξαιτίας του άρθρου που είχε γράψει για την κλοπή 4,4 εκατ. δολαρίων από αποθήκη κοντά στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου.
Ήταν η μεγαλύτερη ληστεία μετρητών στην ιστορία της Ιρλανδίας και η Γκέριν είχε πάρει συνέντευξη από έναν διαβόητο απατεώνα, που φερόταν ως ο βασικός ύποπτος.
Ήξερε ότι έπαιζε τη ζωή της κορόνα – γράμματα, αλλά ήταν απτόητη. Ο διευθυντής της για να την προστατεύσει επιστράτευσε ένοπλους αστυνομικούς να φρουρούν το σπίτι της. Όμως, εκείνη ζήτησε να αποχωρήσουν, καθώς θα στέκονταν εμπόδιο στην έρευνά της.
Τον Σεπτέμβριο του 1995, επισκέπτεται έναν πρώην κρατούμενο και ναρκοβαρόνο, ονόματι Τζον Γκίλιγκαν, στη φάρμα του για να τον «ανακρίνει». Επιθυμούσε διακαώς να μάθει πώς μπορούσε να διατηρεί τον πλούσιο τρόπο ζωής του χωρίς εμφανή εισοδήματα. Εκείνος της έσκισε το πουκάμισο, προκειμένου να διαπιστώσει αν είχε τοποθετήσει κοριούς και στη συνέχεια την χτύπησε. Ενώ εκείνη νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της τηλεφωνεί και την απειλεί ότι θα τη σκοτώσει, αν τολμήσει να δημοσιεύσει το παραμικρό για αυτόν. Εκείνη όμως παρέμενε ακλόνητη.
Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς κερδίζει το βραβείο International Press Freedom Award από το Committee to Protect Journalists για το συνολικό της έργο.
Την «εκτέλεσαν» με έξι σφαίρες
Λίγους μήνες αργότερα, οι απειλές εναντίον της έγιναν μία στυγνή πραγματικότητα. Ήταν απόγευμα, 26 Ιουνίου 1996. Ένας άνδρας πέρασε σε απόσταση αναπνοής από το αυτοκίνητό της και τις φύτεψε έξι σφαίρες, στο λαιμό και τον θώρακα Ο θάνατός της δημιούργησε αίσθηση στην Ιρλανδία, ενώ στην κηδεία της συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου.
Το 2003 ο Τζόελ Σουμάχερ αποφασίζει να μεταφέρει τη ζωή και τη δράση της ατρόμητης Βερόνικα Γκέριν στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνίστρια την Κέιτ Μπλάνσετ, η οποία χαρακτήρισε ταυτίστηκε τόσο πολύ με την ηρωίδα, χαρακτηρίζοντας αυτήν την ερμηνεία ως ρόλο ζωής.
Προσπάθησε να την προσεγγίσει από όλες τις πλευρές, ακόμα και στην εξωτερική εμφάνιση. Η ερμηνεία της Μπλάνσετ ήταν τόσο ρεαλιστική, που ακόμη και η οικογένεια της δημοσιογράφου πίστεψε πως όντως στην ταινία πρωταγωνιστούσε η Βερόνικα.
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News