Όταν ακούμε τη λέξη έρωτας, ρομαντισμός, πολλές φορές το μυαλό προτιμά την φαντασία από την πραγματικότητα. Όταν κάνουμε εικόνα ένα ερωτευμένο ζευγάρι, τις περισσότερες φορές η πρώτη που σκεφτόμαστε είναι εκείνη του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας.
Πώς αλλιώς, αφού το αριστούργημα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ είναι συνυφασμένο με τον έρωτα και την αγάπη μέχρι θανάτου… στην κυριολεξία.
Και το υπέροχο αυτή η σαιξπηρική τραγωδία έχει συνδυαστεί άρρηκτα με τη σκηνή στο μπαλκόνι της Ιουλιέτας, όπου ο Ρωμαίος καλεί την αγαπημένη του να βγει στο μπαλκόνι του αρχοντικού της για να της εξομολογηθεί τον έρωτά του για εκείνη.
Αυτό το μπαλκόνι εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί τον πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών στη Βερόνα, όπου διαδραματίζεται η ιστορία του Σαίξπηρ, αν και ο ίδιος λέγεται, ότι δεν είχε επισκεφθεί ποτέ την ιταλική αυτή πόλη.
Ο Άγγλος θεατρικός συγγραφέας συνήθιζε να εφευρίσκει τις τοποθεσίες για τα έργα του, οι οποίες κινούνταν ανάμεσα στην φαντασία και την πραγματικότητα. Έγραφε για την Αρχαία Ρώμη, μία απομακρυσμένη χώρα που λεγόταν Ιλλυρία, ένα ανώνυμο νησί στοιχειωμένο με πνεύματα και ιταλικές πόλεις, όπως η Βερόνα, η Πάντοβα και η Βενετία. Συχνά χρησιμοποιούσε δημοφιλείς θρύλους για να δημιουργήσει την πλοκή στα έργα του.
Το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» ήταν εμπνευσμένο από ένα ποίημα του Άρθουρ Μπρουκ με τίτλο «Η τραγική ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας» που κυκλοφόρησε το 1562. Η εκδοχή του Μπρουκς με τη σειρά του ήταν εμπνευσμένη από παλιότερα έργα των Ιταλών συγγραφέων, Λουίτζι ντε Πόρτο και Ματέο Μπαντέλο, οι οποίοι είχαν αναφέρει την ιστορία των δύο νέων και την θανάσιμη έχθρα των οικογενειών τους, Μοντέγων και Καπουλέτων.
Αυτά τα ονόματα αναφέρονται επίσης και στην εκδοχή του «Καθαρτηρίου» του Δάντη, αν και στο ποίημά του δεν κάνει αναφορά σε κακότυχους εραστές.
Το θρυλικό μπαλκόνι της Ιουλιέτας
Αν και το σπίτι, στο οποίο ζούσε οι οικογένεια των Καπουλέτων χρονολογείται στον 13ο αιώνα, το μπαλκόνι δεν είχε προστεθεί στο κτίσμα μέχρι τον 20ό αιώνα.
Επίσης, στην αυλή, βρίσκεται ένα μπρούτζινο άγαλμα της Ιουλιέτας, όπου οι επισκέπτές κάθε φορά συμμετέχουν σε ένα ιδιότυπο τελετουργικό, τρίβοντας το στήθος του αγάλματος για να τους φέρει τύχη στον έρωτα, παρά το γεγονός, ότι η ίδια η Ιουλιέτα… δεν είχε καθόλου!
Αν ποτέ επισκεφθείτε τη Βερόνα και το εν λόγω σπίτι, μέσα του θα δείτε ένα μικρό μουσείο με κοστούμια της Αναγεννησιακής εποχής και ένα κρεβάτι, το οποίο χρησιμοποίησε αργότερα ο Φράνκο Τζεφιρέλι για τη μεταφορά του θεατρικού έργου στον κινηματογράφο, το 1968, με πρωταγωνιστές τον Λέοναρντ Γουίτινγκ και την Ολίβια Χάσεϊ.
Και φυσικά, το κατάστημα αναμνηστικών είναι το κερασάκι στην τούρτα με μία λιγάκι κιτς ρομαντική αύρα.
Αν και σχεδόν τα πάντα σχετικά με αυτό το σπίτι ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, τα συναισθήματα που δημιουργεί στον κόσμο είναι πέρα για πέρα αληθινά. Οι τοίχοι κάτω από το μπαλκόνι είναι γεμάτοι γκράφιτι και σημειώματα από επισκέπτες που ζητούν μία «συμβουλή», μία καθοδήγηση στην αγάπη, πολλά απο αυτά είναι κολλημένα ακόμη και με τσίχλες.
Τα σημειώματα λένε ιστορίες των επισκεπτών, τα προβλήματά τους με το άλλο τους μισό, αλλά και τις ελπίδες τους για το μέλλον. Συγκινητικό, δεν λέμε… Παρ’όλα αυτα, το δημοτικό συμβούλιο της Βερόνα είχε θέσει νέους κανονισμούς για να προστατεύσει λίγο τους τοίχους αυτού του σπιτιού, απαγορεύοντας αυτήν την συνήθεια με τις τσίχλες.
Αντ’ αυτού τοποθέτησε αφαιρούμενα πάνελ για οποιονδήποτε θέλει να συμμετάσχει σε αυτό το… τελετουργικό. Μέχρι και επιστολές τής έγραφαν, στις οποίες απαντούσε μία ομάδα γραμματέων, και έγιναν μάλιστα και ταινία το 2010 με πρωταγωνίστρια τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ, το «Letters to Juliet». Και για να λέμε και την αλήθεια τώρα, αυτοί οι τόνοι χαρτιού, τσίχλας και ανθρώπινων συναιθσημάτων μπορεί να ήταν μία υπερβολή πραγματικότητας για ένα «φανταστικό» σπίτι.
Μιλώντας με αριθμούς, κάθε χρόνο στη Βερόνα καταφθάνουν 4 εκατομμύρια τουρίστες και υπολογίζεται ότι τουλάχιστον οι μισοί πηγαίνουν στο μπαλκόνι της Ιουλιέτας.
Δεν το λες και κακό για την ιταλική πόλη…
Διαβάστε επίσης:
O Matt Bellamy των Muse -μετά τη συναυλία του- “έσκασε” ακάλεστος σε ελληνικό γάμο!
Τα δέκα αντικείμενα που ξεχνούν οι περισσότεροι μέσα σε ένα ταξί!
Ο Άρης Σερβετάλης και η Έφη Μπίρμπα αποδεικνύουν ότι υπάρχει στ’ αλήθεια “το άλλο σου μισό”
Google News