Το 1979 ο Γιάννης Φλωρινιώτης έδωσε μια συνέντευξη στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στον Μάνο Χατζιδάκι, η οποία τάραξε τα νερά τη τότε εποχής και προκάλεσε σάλο.
Τότε ο Γιάννης Φλωρινιώτης μεσουρανούσε στη νυχτερινή διασκέδαση της Αθήνας με το κομμάτι «Πειράζει που είμαι φίρμα», ενώ εμφανιζόταν κάθε βράδυ στα μπουζούκια «Νέα Αθήναια» στις Τζιτζιφιές.
«Ο Αστροναύτης απεδείχθη όχι αστροναύτης κι έτσι δεν υπάρχει θέμα επιστροφής. Έκανα λάθος! Είναι άστρο και πρώην ναύτης οριστικά! Ξεκίνησα να ασχοληθώ, της επιστροφής του επί της γης και αγνοούσα ότι υπάρχει ο Παντοδύναμος, πλασμένος με το υλικό ενός μεγάλου τραγουδιστή, μόνο που δεν το ξέρει ο ίδιος! Τον Φλωρινιώτη τον ανακάλυψε ένα είδος τραγουδιών που δεν θα μας απασχολούσε, παρά μονάχα σαν ένα εντατικό σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα. Κι όμως! Πλησιάζοντας, ανακαλύψαμε έναν μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή της τάξεως Γαρδέλ ή ενός Μουλουτζί! Ο τραγουδιστής σαφώς τραγουδάει με ήθος!» με αυτά τα λόγια ο Μάνος Χατζιδάκις προλόγισε τη συνέντευξή του με τον Γιάννη Φλωρινιώτη, στην ραδιοφωνική εκπομπή του στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ το 1979.
Ο Χατζιδάκης είχε σαγηνευτεί από τον Φλωρινιώτη
Λέγεται πως ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ήταν θαμώνας του μαγαζιού και εντυπωσιάστηκε από την φωνή του, γι’ αυτό και του πρότεινε να του κάνει μια ραδιοφωνική συνέντευξη στην ΕΡΤ.
Άλλες ιστορίες αναφέρουν πως τη γνωριμία στο κέντρο διασκέδασης έκανε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, η οποία τηλεφωνούσε κάθε τόσο στον συνθέτη φίλο της, παρακαλώντας τον να πάνε έως τις Τζιτζιφιές για να ακούσουν αυτόν τον εκκεντρικό λαϊκό τραγουδιστή.
«Δεν υπολόγιζα τη φωνή μου, δεν έλεγα ότι είμαι μεγάλη φωνή. Πάντα επηρεαζόμουνα. Έλεγα πρέπει να χορέψω, πρέπει να κινηθώ» είχε πει, μεταξύ άλλων, στην ιστορική συνέντευξή του στον Μάνο Χατζιδάκι ο Γιάννης Φλωρινιώτης.
«Ασφαλώς ο Φλωρινιώτης ανήκει στην κατηγορία των τραγουδιστών που μεταμορφώνει το τραγούδι σε ένα αυτεξούσιο εκφραστικό στοιχείο απόλυτα δικό του. Η οποιαδήποτε συμβατικότητα του τραγουδιού να εξαφανίζεται και να απομένει του αληθινό αίσθημα που διοχετεύεται μέσα από μια ενστικτώδη και άφταστη τεχνική του τραγουδιστή» ακούγεται να λέει ο Μάνος Χατζιδάκις περιγράφοντας την τεχνική του Γιάννη Φλωρινιώτη.
«Το αίσθημα ανθίζει και στο ευτελές»
Συντελεί ο τρόπος που τα τραγουδά ένας «μάστορας τραγουδιστής», ανέφερε ο Μάνος Χατζιδάκις, με τον Φλωρινιώτη να τραγουδά για λογαριασμό της εκπομπής με τη συνοδεία ενός οργάνου.
«Το αίσθημα ανθίζει και στο ευτελές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάνος Χατζιδάκις.
Είναι ένας «μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής», έλεγε ο μουσικοσυνθέτης για τον Γιάννη Φλωρινιώτη, ενώ ανέφερε επίσης πως ο «τραγουδιστής τραγουδά με ήθος», διερωτώμενος «πόσοι μπορούν να το ισχυριστούν», με τον Φλωρινιώτη να αναφέρεται στο σημείο αυτό στα δύσκολα παιδικά του χρόνια, που τα πέρασε σε ορφανοτροφείο, μετά την απώλεια του πατέρα του στην τρυφερή ηλικία των 4 ετών.
«Ο Χατζιδάκις μίλησε μόνο για εμένα»
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Open, ο Γιάννης Φλωρινιώτης κάνοντας μία αναδρομή στα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του, αναφέρθηκε φυσικά και στον Μάνο Χατζιδάκι.
«Όταν με κάλεσε ο Χατζιδάκις, με ρωτούσαν τότε οι δημοσιογράφοι αν μου έκανε καλό αυτή η εκπομπή ή κακό. Έλεγα ‘μα γιατί ρωτάνε;’. Ο Χατζιδάκις δεν μίλησε για κανέναν άλλον τραγουδιστή, ούτε για Καζαντζίδη, ούτε για Βοσκόπουλο, ούτε για Νταλάρα, μόνο για μένα».
Παραδέχτηκε επίσης πως μετά την πολυσυζητημένη τότε συνέντευξη δέχτηκε «σαμποτάζ». Είπε πως τα παρέβλεψε όλα και έκανε υπομονή με τη δουλειά του.
«Έκανα αυτό που ήθελα. Παρότρυνα τα παιδιά μου να ασχοληθούν και το πρώτο που τους έλεγα είναι ότι θα τα έχετε καλά με τον κόσμο, θα τον αγαπάτε και θα τον σέβεστε. Οι εταιρείες καλές είναι, αλλά μια εταιρεία μπορεί να σε πάρει, να σου κάνει έναν δίσκο και μετά, να σε στύψει και να σε πετάξει. Αν τα έχεις καλά με τον κόσμο, θα σε αγαπά και θα σε κρατά μέχρι τώρα» είχε πει χαρακτηριστικά ο τραγουδιστής.
Η ζωή του
Γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1947 στη Φλώρινα. Ξεκίνησε να τραγουδάει σε ηλικία 14 ετών και αργότερα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου τραγούδησε δίπλα σε μεγάλους ρεμπέτες, όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Γιώργος Λαύκας, ο Πρόδρομος Τσαουσάκης, ο Θεόδωρος Πολυκανδριώτης και η Ρίτα Σακελλαρίου.
Την περίοδο 1970-71 ήρθε για πρώτη φορά στην Αθήνα. Δούλεψε σε διάφορα κέντρα, όπου τραγουδούσε και χόρευε, ντυμένος εκκεντρικά. Όπου εμφανιζόταν έκανε μεγάλη επιτυχία, αλλά δεχόταν και σκληρή κριτική.
Στη δισκογραφία, έκανε την πρώτη του εμφάνιση με τον δίσκο «Τώρα Θέλω Τώρα», που αμέσως έγινε χρυσός.
Υπήρξε παντρεμένος με την Μάχη Φλωρινιώτη, με την οποία απέκτησε 3 παιδιά, τον Σάββα, την Άννα και τον Νίκο.
Η κατάσταση της υγείας του το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν ήταν καλή. Στις αρχές του 2022 η κόρη του, Άννα Φλωρινιώτη, είχε δηλώσει αναφορικά με το αν ο πατέρας της είχε κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό : «Είναι εμβολιασμένος και με τις τρεις δόσεις».
Απεβίωσε από πνευμονικό οίδημα στις 6 Ιουνίου του 2023, σε ηλικία 76 ετών, μετά από νοσηλεία μίας εβδομάδας στο Νοσοκομείο Σωτηρία.
Διαβάστε επίσης
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News