«Τα παπούτσια του Δούναβη»: Περπατώντας δίπλα στο πιο συγκλονιστικό μνημείο μίας μακάβριας «χορογραφίας»

Όταν ακούμε «Βουδαπέστη», αυτομάτως το μυαλό μας ταξιδεύει στον Δούναβη, τις γέφυρες, τα εντυπωσιακά κτήρια, όπως το νεογοτθικού ρυθμού Κοινοβούλιο, τους γραφικούς δρόμους της, τα συμπλέγματα των πάρκων της, τα spa, το Κάστρο της Βούδας, το νησί της Μαργαρίτας και τι να πρωτοθυμηθεί κανείς.

Αν έχετε επισκεφθεί την ουγγρική πρωτεύουσα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε περπατήσει στους όχθες του Δούναβη. Αν πάλι όχι, σίγουρα είναι μία βόλτα που επιβάλλεται να κάνει κανείς.

Εκεί, λοιπόν, λίγο πριν από τη Γέφυρα των Αλυσίδων, δίπλα στον ποταμό και σε κοντινή απόσταση από το Κοινοβούλιο στην πλευρά της Πέστης, θα συναντήσει κανείς μία σειρά από μπρούτζινα παπούτσια, σε μία ασύμμετρη στοίχιση. Άλλα βρίσκονται πιο μπροστά, άλλα πιο πίσω, όλα όμως στην ίδια ευθεία.

60 ζευγάρια μπρούτζινα παπούτσια, ανδρικά, γυναικεία, ακόμη και παιδικά δίνουν την αίσθηση μίας διαδρομής παράλληλα στον ποταμό. Αυτά τα παπούτσια, ωστόσο, έχουν μία σκληρή, συγκινητική ιστορία και αποτελούν ένα από τα πιο συγκλονιστικά μνημεία της παγκόσμιας Ιστορίας.

Μία μακάβρια «χορογραφία»

«Τα Παπούτσια του Δούναβη» είναι ένα ένα μνημείο αφιερωμένο στη μνήμη των χιλιάδων Ούγγρων Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους το 1944-45.

Χιλιάδες άνθρωποι πυροβολήθηκαν δίπλα στην όχθη από συμπατριώτες τους, οι οποίοι είχαν συνεργαστεί με τους Ναζί, συστήνοντας το φασιστικό κόμμα «Σταυρωτά Βέλη» (Nylas), το οποίο κυβέρνησε από τις 15 Οκτωβρίου 1944 έως τις 28 Μαρτίου 1945.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @barbaramaugery

Εκείνο το χρονικό διάστημα χιλιάδες πολίτες, στην πλειονότητά τους Εβραίοι εκδιώχθηκαν, εστάλησαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή δολοφονήθηκαν. Μέσα σε αυτούς τους πέντε μήνες εκτιμάται ότι 10.000 άνθρωποι εκτελέστηκαν στους δρόμους, με 80.000 να στέλνονται στα στρατόπεδα του θανάτου.

Όσοι βρίσκονταν στη Βουδαπέστη, συχνά τους μάζευαν στις όχθες του Δούναβη προτού τους πυροβολήσουν και τα νερά του ποταμού παρασύρουν τα άψυχα σώματά τους.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη E M 🍀 (@eriin.mllr)

Αυτό που τους ζήτησαν πριν εκτελεστούν ήταν να αποχωριστούν το πιο πολύτιμο πράγμα που είχαν εκείνη τη στιγμή πάνω τους. Και ήταν τα παπούτσια τους. Την εποχή εκείνη τα παπούτσια είχαν μεγάλη αξία και οι ναζί εκτελεστές, είτε θα τα μεταπωλούσαν, είτε θα τα κρατούσαν για τους εαυτούς τους.

Την επόμενη στιγμή, οι πυροβολισμοί τους έριχναν στο ποτάμι και τα παπούτσια έμεναν πίσω να θυμίζουν τα τελευταία βήματα μίας μακάβριας χορογραφίας λίγο πριν από τον θάνατο.

Κανείς δεν ήταν ασφαλής…

Το μνημείο δημιουργήθηκε από τον τουρκικής καταγωγής Ούγγρο σκηνοθέτη, σεναριογράφο και ποιητή Can Togay και τον γλύπτη Gyula Pauer, το 2005.

Το διαφορετικό στιλ και μέγεθος των παπουτσιών υποδηλώνει πως κανείς δεν ήταν ασφαλής: ούτε οι άνδρες, ούτε οι γυναίκες ούτε τα παιδιά. Σήμερα όσοι περνούν από το μνημείο αφήνουν λουλούδια και κεράκια ως φόρο τιμής στους ανθρώπους που εκτελέστηκαν. Η πλάκα δίπλα του αναφέρει: «Στη μνήμη των θυμάτων που πυροβολήθηκαν στον Δούναβη από τα Σταυρωτά Βέλη το διάστημα 1944-45. Ανεγέρθη στις 16 Απριλίου 2005»

%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%8d%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%bf%cf%8d%ce%bd%ce%b1%ce%b2%ce%b7-%cf%80%ce%b5%cf%81%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%8e%ce%bd%cf%840

*Κεντρική φωτογραφία:  Ναυσικά Διαμαντοπούλου ©

Διαβάστε επίσης:

Le bar Hemingway: Η σχέση του συγγραφέα με το Ritz του Παρισιού, μέσα από μία άγνωστη ιστορία και μοναδικά κλικ!

Ταζ Μαχάλ: Η συγκινητική ιστορία αγάπης πίσω από το πανέμορφο μνημείο της Ινδίας

«Μια βραδιά στο Λούκι»: Η θλιβερή ιστορία της γυναίκας που ενέπνευσε το θρυλικό τραγούδι

Σχετικά Άρθρα
Φρανσουάζ Ζιλό: Η μοναδική γυναίκα ξέφυγε από τη σκιά του Πικάσο παίρνει τη θέση που της αξίζει
Φρανσουάζ Ζιλό: Η μοναδική γυναίκα που ξέφυγε από τη σκιά του Πικάσο παίρνει τη θέση που της αξίζει
Μελίνα Μερκούρη - Μάνος Χατζιδάκις σε ένα βίντεο όπου τα λόγια περιττεύουν
Μελίνα Μερκούρη – Μάνος Χατζιδάκις σε ένα βίντεο όπου τα λόγια περιττεύουν
Caruso: Το αριστούργημα του Lucio Dalla που διηγείται έναν αληθινό έρωτα που νίκησε τη μοναξιά
Caruso: Το αριστούργημα του Lucio Dalla που διηγείται έναν αληθινό έρωτα που νίκησε τη μοναξιά
Η «Κοιλάδα του Θανάτου»: Οι τρεις ανείπωτες τραγωδίες που σημάδεψαν τα Τέμπη
Η «Κοιλάδα του Θανάτου»: Οι τρεις ανείπωτες τραγωδίες που σημάδεψαν τα Τέμπη
Ελίζαμπεθ Τέιλορ: 8 γάμοι και μία κηδεία που... άργησε 15 λεπτά
Ελίζαμπεθ Τέιλορ: 8 γάμοι και μία κηδεία που… άργησε 15 λεπτά
Αμαλία Φλέμινγκ: Η Ελληνίδα γιατρός με την αντιστασιακή δράση που παντρεύτηκε τον «πατέρα» της πενικιλίνης
Αμαλία Φλέμινγκ: Η Ελληνίδα γιατρός με την αντιστασιακή δράση που παντρεύτηκε τον «πατέρα» της πενικιλίνης

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του