Ήταν ιδιοκτήτης ενός από τα πιο θρυλικά κλαμπ του κόσμου: To Studio 54 της Νέας Υόρκης. Ο λόγος για τον Μαρκ Φλάισμαν, ο οποίος πέθανε με υποβοηθούμενη αυτοκτονία σε κλινική στην Ελβετία.
Ο ίδιος είχε δηλώσει στη New York Post πως ξόδεψε 15.000 δολάρια για να κλείσει ένα εισιτήριο πρώτης θέσης -με απλή μετάβαση- στη Ζυρίχη, όπου βρίσκεται η γνωστή κλινική υποβοηθούμενης αυτοκτονίας Dignitas.
Μόλις έφτανε εκεί, ο Φλάισμαν είπε ότι θα έπινε μια θανατηφόρα δόση βαρβιτουρικών, για να δώσει τέλος στη ζωή του έπειτα από χρόνια μάχης με μια ασθένεια που οι γιατροί δεν μπόρεσαν να διαγνώσουν, αλλά η οποία, όπως λέει, τον άφησε ανίκανο να κινηθεί χωρίς βοήθεια.
«Δεν μπορώ να περπατήσω, η ομιλία μου είναι χάλια και δεν μπορώ να κάνω τίποτα για τον εαυτό μου» είχε δηλώσει ο Φλάισμαν στη ΝΥΡ, στα τέλη του περασμένου μήνα.
«Η γυναίκα μου με βοηθάει να πάω στο κρεβάτι μου και δεν μπορώ να κινηθώ ή να βάλω τα παπούτσια μου. Επιλέγω έναν αξιοπρεπή θάνατο. Είναι η πιο εύκολη διέξοδος για μένα», είχε πει.
Χθες το απόγευμα, η σύζυγός του, Μίμι, έγραψε: «Ο Μαρκ πέρασε στην επόμενη περιπέτειά του σήμερα το πρωί. Ήταν πολύ γενναίος και οι νοσοκόμες είπαν ότι είχε έναν ασυνήθιστα ειρηνικό θάνατο. Είμαι ευτυχής που είναι ελεύθερος, αλλά θα μου λείψει απελπιστικά ο καλύτερος φίλος μου, ο σύντροφός μου, ο σύμβουλός μου, ο υποστηρικτής και κυρίως η αγάπη μου. Είμαι τόσο ευγνώμων για τον χρόνο που περάσαμε μαζί».
Η άγνωστη ασθένεια και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία
Ο Φλάισμαν έπασχε από μια άγνωστη εκφυλιστική ασθένεια από το 2016, που τον άφησε καθηλωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι.
Όλα ξεκίνησαν, όταν ένιωσε πως δεν μπορούσε να κουνήσει το αριστερό του πόδι, ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στην Καλιφόρνια.
Όπως είχε δηλώσει η σύζυγός του, η κατάστασή του ήταν χειρότερη από το να είναι παράλυτος. «Είναι χειρότερο από το να μην μπορείς να περπατήσεις. Ο Μαρκ δεν έχει ισορροπία. Του πέφτουν πράγματα και δεν ξέρει πού βρίσκεται το σώμα του στον χώρο. Οι γιατροί αρχικά πίστευαν ότι είχε μια μορφή Πάρκινσον. Αλλά δεν είναι αυτό. Κανείς δεν ξέρει τι έχει», είχε αναφέρει η σύζυγός του.
Τελικά, ο πρώην ιδιοκτήτης του θρυλικού Studio 54 είπε ότι κατέληξε στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία αφότου διάβασε ένα βιβλίο σχετικά με τη διαδικασία.
«Άργησα να πάρω την απόφαση», είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα στη «New York Post». «Πριν από δύο χρόνια αποφάσισα ότι δεν άξιζε να ζω. Πήρα πολύ Xanax και κατέληξα στο νοσοκομείο. Διάβασα εκεί ότι ο ευκολότερος τρόπος να πεθάνεις είναι να πνιγείς. Αλλά δεν ήθελα τον πόνο. Θα αγόραζα ένα όπλο. Αλλά η γυναίκα μου μεσολάβησε. Αρχίσαμε να ψάχνουμε ένα μέρος όπου θα ήταν νόμιμο να βρούμε κάποιον να το κάνει».
Η Μίμι προσπάθησε αρχικά να τον σταματήσει, αλλά επέλεξε να τον αφήσει να ακολουθήσει τον δρόμο που ο ίδιος ήθελε.
Με αφορμή τον θάνατο του Μαρκ Φλάισμαν, ας κάνουμε μία αναδρομή στο θρυλικό κλαμπ που φιλοξένησε μερικές από τις σπουδαιότερες και πιο λαμπερές προσωπικότητες του κόσμου.
To θρυλικό Studio 54
Το κτίριο άνοιξε το 1927 ως Gallo Opera House.Λειτούργησε ως χώρος ψυχαγωγίας με διάφορα ονόματα μέχρι το 1942, όταν το CBS άρχισε να το χρησιμοποιεί ως ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό στούντιο με το όνομα Studio 52.
Το 1977, ο Στιβ Ρούμπελ και ο Ίαν Σράγκερ άνοιξαν ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο κτήριο, διατηρώντας πολλές παλιές τηλεοπτικές και θεατρικές σκηνές και το ονόμασαν από την οδό του. Ξεκίνησε στην κορύφωση της τάσης του χορού και της μουσικής ντίσκο, το κλαμπ έγινε παγκοσμίως γνωστό, πιο αξιοσημείωτα για τις λίστες καλεσμένων διασημοτήτων, τις περιοριστικές (και υποκειμενικές) πολιτικές εισόδου (με βάση την εμφάνιση και το στυλ του), την αχαλίνωτη χρήση ναρκωτικών και την ανοιχτή σεξουαλική δραστηριότητα στο περίφημο μπαλκόνι και τα υπόγεια VIP δωμάτια του κλαμπ.
Το 1978, μόλις έναν χρόνο μετά τη μετατροπή του από θέατρο σε κέντρο νυχτερινής διασκέδασης, το «Studio 54» είχε αποφέρει στον Rubell περισσότερα από 7 εκατομμύρια δολάρια, με τον ιδιοκτήτη να ισχυρίζεται υπερήφανα ότι «μόνο η Μαφία βγάζει πιο πολλά λεφτά»
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το τελευταίο πάρτι για τα «αποχαιρετιστήρια» της φυλακής θα διοργανωνόταν τον Φεβρουάριο του 1980, με την Diana Ross να τραγουδά αποκλειστικά για τους Rubell και Shrager μπροστά στο πλήθος που παραληρούσε και περιελάμβανε τους Richard Gere, Jack Nicholson, Sylvester Stallone και Gia Carangi. Το επιχειρηματικό δίδυμο καταδικάστηκε σε 3,5 χρόνια φυλάκισης για φοροδιαφυγή, από τα οποία εξέτισαν 13 μήνες, πριν απελευθερωθούν μέσω συμφωνίας με τον εισαγγελέα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Φλάισμαν ήταν ιδιοκτήτης του θρυλικού Studio 54, όταν ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ του πλανήτη, με θαμώνες όπως οι Rolling Stones, ο Ρόμπιν Γουίλιαμ και ο Τζον Μπελούσι. Μάλιστα, η Μπιάνκα Τζάγκερ έφτασε ένα βράδυ στο κλαμπ πάνω σε ένα λευκό άλογο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Αγόρασε το κλαμπ το 1980, μετά την καταδίκη των προηγούμενων ιδιοκτητών του και το διηύθυνε για τέσσερα χρόνια, οπότε και το πούλησε εκ νέου σε νέους, οι οποίοι με τη σειρά τους το έκλεισαν το 1986.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το κλαμπ έγινε διάσημο για τα ξέφρενα πάρτι, την άφθονη χρήση ναρκωτικών και τους διάσημους θαμώνες του.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ήταν το club που όλοι ονειρεύονταν: Στο κέντρο του Μανχάταν, στον πυρετό της disco, γεμάτο διάσημους και όμορφους ανθρώπους και ένα σωρό κρυφές απολαύσεις να σε περιμένουν.
Πίσω από την επιτυχία του Studio 54 όμως κρυβόταν η διάνοια του πιο φανατικού του θαμώνα, του Andy Warhol, ο οποίος έπαιξε και καθοριστικό ρόλο στο να γίνει το στέκι των διασήμων.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Halston, η Bianca Jagger, ο Yves Saint Laurent, η Katherine Guinness, η Elizabeth Taylor, η Grace Jones, η Jackie Kennedy λατρεύαν να χορεύουν κάτω από τα πολύχρωμα φώτα του ανάμεσα σε νεαρά πανέμορφα αγόρια και κορίτσια.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Έπρεπε να είσαι «κάποιος» για να μπεις
Στο Studio 54 δεν έμπαινες εύκολα, αν δεν ήσουν αναγνωρίσιμος ή έστω εμφανίσιμος. Έπρεπε κανείς να ήταν από τη Λάιζα Μινέλι μέχρι τη Μάργκο Χέμινγουεϊ ή γενικά να έχεις μοναδική προσωπικότητα και αίσθηση του στιλ, που να μπορούν να διακρίνονται στα φώτα της εισόδου του club.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούσε κανείς να περάσει μέσα, ειδάλλως «έτρωγε πόρτα». Κάποια στιγμή στη Νέα Υόρκη κυκλοφορούσε χάρτης που υποτίθεται ότι έδειχνε πώς να μπεις στο club μέσω των υπονόμων. Tragic;
Ανάμεσα στους διάσημους θαμώνες και αρκετοί Έλληνες, όπως η Χριστίνα Ωνάση, η οποία είχε φωτογραφηθεί αρκετές φορές ενθουσιασμένη να χορεύει, όπως επίσης η Βίκυ Λέανδρος, ο Ντίμης Κρίτσας ήταν ένας από τους πρώτους φίλους του κλαμπ, ενώ στο βιβλίο του Andy Warhol “Exposures” έχει απαθανατιστεί εκεί ο Φίλιππος Νιάρχος.
*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Screenshot από το ντοκιμαντέρ “Studio 54: The documentary”
Διαβάστε επίσης:
“Πως θα καταλάβω την εμμηνόπαυση;” – Οι 11 ερωτήσεις που θα σας δώσουν την απάντηση
Το πλήρες ανακαινισμένο Apollo Resort στην Αίγινα σάς υποδέχεται με δύο καλοκαιρινές προσφορές
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News