Οι αληθινοί ήρωες της «Μεγάλης Απόδρασης» που έγινε ταινία με τον Στιβ ΜακKουίν – Έλληνας υποσμηναγός ανάμεσά τους

Όταν ακούμε «Η Μεγάλη Απόδραση» μάς έρχεται στο νου η ταινία του 1963 με τον Στιβ ΜακΚουίν, τον Ρίτσαρντ Ατένμπορο και τον Τσαρλς Μπρόνσον.

Πρόκειται, όμως, για μία αληθινή ιστορία και έγινε γνωστή ως η Μεγάλη Απόδραση γιατί δόθηκε η απαράιτητη δημοσιότητα από τη μεριά των Συμμάχων.

Το ημερολόγιο έγραφε 25 Μαρτίου του 1944, όταν τις πρώτες πρωινές ώρες της έγινε μαζική απόπειρα απόδρασης αιχμαλώτων από το στρατόπεδο των Ναζί Stalag Luft 3, στην επαρχία της Σιλεσίας, στη νότια Πολωνία.

Τα τούνελ με τα ανθρώπινα ονόματα

%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%bb%ce%b7%ce%b8%ce%b9%ce%bd%ce%bf%ce%af-%ce%ae%cf%81%cf%89%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%b4%cf%81%ce%b10
Το τούνελ «Χάρι»

Ένα στρατόπεδο που φημιζόταν για τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας του. Την Άνοιξη του 1943, ο Βρετανός αξιωματικός της Βασιλικής Αεροπορίας, Roger Bushell, συνέλαβε ένα παράτολμο σχέδιο απόδρασης για τα δεδομένα της εποχής: να αποδράσουν σκάβοντας τρία συνολικά τούνελ.

Και σκέφτηκε τρία τούνελ, γιατί σε περίπτωση οι Γερμανοί ανακάλυπταν το ένα, δεν θα διανοούνταν, ότι οι αιχμάλωτοι θα δούλευαν εξίσου συστηματικά για να ανοίξουν δύο ακόμη.

Σε αυτά τα τούνελ δόθηκαν ανθρώπινα ονόματα. Το τούνελ «Τομ» ξεκίνησε σε μία σκοτεινή γωνία ενός δωματίου του στρατοπέδου, το «Ντικ» σε έναν σωλήνα αποχέυευσης και το «Χάρι» κάτω από μία σόμπα. Το μοναδικό αυτής της απόδρσης δεν ήταν τόσο τα τούνελ, όσο ο αριθμός των συμμετεχόντων.

Συνολικά 600 αιχμάλωτοι βοήθησαν να σκαφτεί το τούνελ διαφυγής. Το σχέδιο προέβλεπε να εφοδιαστούν με πολιτικά ρούχα και πλαστά έγγραφα όλοι οι δραπέτες, προκειμένου στη συνέχεια να καταφέρουν να φύγουν από τη Γερμανία.

Επί σχεδόν ένα χρόνο, οι αιχμάλωτοι έσκαβαν τα τούνελ σε βάθος 9 μέτρων από την επιφάνεια, ενώ το πλάτος ήταν μόλις 60 εκατοστά. Υπήρχαν συστηματικά υποστηλώματα και ειδική πατέντα για τον εξαερισμό, όπως σημεία φύλαξης των σκαπτικών εργαλείων, κάτι που αποτύπωνε την ευφυΐα των οργανωτών.

Οι αιχμάλωτοι κατάφεραν με δωροδοκίες να προμηθευτούν από φύλακες πλαστά έγγραφα, πυξίδες, χάρτες, άδειες, καθώς και πολιτικά ρούχα ή γερμανικές στολές, τα οποία αποθήκευαν στο τούνελ «Ντικ».

Οι Γερμανοί είχαν αντιληφθεί, ότι κάτι ετοίμαζαν οι κρατούμενοι, χωρίς, ωστόσο, να έχουν εξακριβώσει περί τίνος επρόκειτο. Στο πέρασμα του χρόνου, στο στρατόπεδο έφταναν Αμερικανοί αιχμάλωτοι και στην προσπάθεια να συμπεριληφθούν όλο και περισσότεροι στην απόδραση, υπέπεσε στην αντίληψη των Γερμανών. Πολλοί κρύφτηκαν στο δάσος και πήραν είδηση αυτούς που δούλευαν στο τούνελ «Τομ».

Μπορεί να αποκαλύφθηκε ο «Τομ», ο «Χάρι», όμως, παρέμεινε μυστικός. Ο Bushell έδωσε το τελικό Οκ για το σχέδιο. Επιλέχθηκαν αυτοί που μιλούσαν γερμανικά και είχαν αξιόπιστα πλαστά έγγραφα, αλλά και είχαν εργαστεί συστηματικά στην ολοκλήρωση του έργου. Όσοι δεν μιλούσαν τη γλώσσα, θα έπρεπε να μετακινούνταν στο στκοτάδι.

Η νύχτα της μεγάλης απόδρασης

Επιλέχθηκε μία νύχτα του Μαρτίου 1944, χωρίς φεγγάρι. Μία σειρά, όμως, από ατυχή γεγονότα, αλλά και η χιονόπτωση που έφραξε την έξοδο του τούνελ, άλλαξε τα σχέδια των επίδοξων δραπετών. Τη νύχτα της απόδρασης μόνο 76 άτομα κατάφεραν να ξεφύγουν. Οι 73 συνελήφθησαν σχεδόν άμεσα και εκτελέστηκαν οι 50, έπειτα από διαταγή του Χίτλερ.

Όταν οι στρατιωτικοί της Γκεστάπο μπήκαν στο στρατόπεδο για έρευνα, αυτό που αντίκρισαν τούς άφησε άφωνους. Καρέκλες, τραπέζια, καλώδια, κρεβάτια, μαχαιροπίρουνα και πολλά άλλα αντικείμενα είχαν χρησιμοποιηθεί για το σχέδιο.

Παρά το γεγονός, ότι ο Χίτλερ είχε διατάξει την εκτέλεση όλων των αιχμαλώτων, καθώς και του διοικητή του στρατοπέδου και των Γερμανών στρατιωτών, που βρίσκονταν σε υπηρεσία εκείνο το βράδυ, οι συνεργάτες του τον απέτρεψαν, προκειμένου να διαφανεί, ότι τηρούνταν οι όροι της συνθήκης της Γενεύης, που προστάτευε τους αιχμαλώτους πολέμου.

Ο «εγκέφαλος» του σχεδίου εντοπίστηκε και εκτελέστηκε στο Σαατμπρούκεν.

Ο Έλληνας υποσμηναγός του σχεδίου

%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%bb%ce%b7%ce%b8%ce%b9%ce%bd%ce%bf%ce%af-%ce%ae%cf%81%cf%89%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%b4%cf%81%ce%b12

Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες ήταν κι ένας Έλληνας: ο υποσμηναγός Σωτήρης Σκάντζικας. Ήταν αιχμάλωτος πολέμου μετά την κατάρριψη του Hurricane στη Μάχη της Κρίτης. Πήρε μέρος στην απόδραση και κατάφερε να βγει από το στρατόπεδο.

Οι γκεσταπίτες τούς πυροβόλησαν πισώπλατα, ισχυριζόμενοι, ότι οι συλληφθέντες προσπαθούσαν να αποδράσουν και στη συνέχεια αποτέφρωσαν τα πτώματα, προκειμένου να εξαφανίσουν κάθε ίχνος.

Η λήκυθος με την τέφρα του Σκάντζικα βρίσκεται στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Poznan στην Πολωνία και η ημερομηνία θανάτου του είναι 30 Μαρτίου 1944.

Η Μεγάλη Απόδραση στον κινηματογράφο

Ένα τέτοιο γεγονός δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τα «ανήσυχα» κινηματογραφικά πνεύματα. Το 1963 μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη με τίτλο «Η Μεγάλη Απόδραση» και πρωταγωνιστές τους Στιβ Μακ Κουίν, Τσαρλς Μπρόνσον, Ρίτσαρντ Ατένμπορο, Τζέιμς Γκάρνερ.

Η ταινία βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Πολ Μπρίκχιλ, ενώ τη σκηνοθετική υπογραφή του έβαλε ο Τζον Στάρτζες («Και οι 7 ήταν υπέροχοι», «Αίμα στον πράσινο βάλτο», «Τζο Κιντ»).

Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερου Μοντάζ (Ferris Webster), καθώς και για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας, ενώ ο Στιβ Μακουίν κέρδισε το Ασημένο Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου στο 3ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας.

Παρά τον έντονο ανταγωνισμό της εποχής, η ταινία ήταν μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες στο αμερικανικό box office με 11.7 εκατ. δολάρια και καθιερώθηκε ως κλασική ταινία του παγκόσμιου σινεμά.

Διαβάστε επίσης:

Τι πρέπει να προσέξετε στην αγορά του μπακαλιάρου για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου

«Δεν είναι πόλεμος των φύλων αλλά μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Στην Ελλάδα μια από τις πιο σύγχρονες τεχνικές υπερήχων καρδιάς που εντοπίζει βλάβες του μυοκαρδίου

Σχετικά Άρθρα
Φρανσουάζ Ζιλό: Η μοναδική γυναίκα ξέφυγε από τη σκιά του Πικάσο παίρνει τη θέση που της αξίζει
Φρανσουάζ Ζιλό: Η μοναδική γυναίκα που ξέφυγε από τη σκιά του Πικάσο παίρνει τη θέση που της αξίζει
Μελίνα Μερκούρη - Μάνος Χατζιδάκις σε ένα βίντεο όπου τα λόγια περιττεύουν
Μελίνα Μερκούρη – Μάνος Χατζιδάκις σε ένα βίντεο όπου τα λόγια περιττεύουν
Caruso: Το αριστούργημα του Lucio Dalla που διηγείται έναν αληθινό έρωτα που νίκησε τη μοναξιά
Caruso: Το αριστούργημα του Lucio Dalla που διηγείται έναν αληθινό έρωτα που νίκησε τη μοναξιά
Η «Κοιλάδα του Θανάτου»: Οι τρεις ανείπωτες τραγωδίες που σημάδεψαν τα Τέμπη
Η «Κοιλάδα του Θανάτου»: Οι τρεις ανείπωτες τραγωδίες που σημάδεψαν τα Τέμπη
Ελίζαμπεθ Τέιλορ: 8 γάμοι και μία κηδεία που... άργησε 15 λεπτά
Ελίζαμπεθ Τέιλορ: 8 γάμοι και μία κηδεία που… άργησε 15 λεπτά
Αμαλία Φλέμινγκ: Η Ελληνίδα γιατρός με την αντιστασιακή δράση που παντρεύτηκε τον «πατέρα» της πενικιλίνης
Αμαλία Φλέμινγκ: Η Ελληνίδα γιατρός με την αντιστασιακή δράση που παντρεύτηκε τον «πατέρα» της πενικιλίνης

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του