Μίκης Θεοδωράκης – Μάνος Κατράκης: Οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες και φίλοι έφυγαν την ίδια μέρα!

Υπήρξαν φίλοι καρδιάς και σπουδαίοι άνθρωποι και καλλιτέχνες. Όταν ο Μάνος Κατράκης έφυγε από τη ζωή, ο Μίκης Θεοδωράκης έμεινε πίσω να θρηνεί το “φευγιό” του αγαπημένου του φίλου. Οι δύο άνδρες είχαν πολλά κοινά και κοινούς αγώνες.

Και μια συνεργασία που έχει μείνει στην ιστορία καθώς συνεργάστηκαν σε ένα από τα πιο εμβληματικά καλλιτεχνικά έργα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, το «Άξιον εστί» που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ζωντανά στις 19 Οκτωβρίου 1964, στην σκηνή του θεάτρου Rex – Μαρίκα Κοτοπούλη.

Όμως, δεν είναι τα μόνα που τους ενώνουν. Η μοίρα θέλησε ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Κατράκης να φύγουν από τη ζωή ίδια ημέρα. 2 Σεπτεμβρίου 1984 ο Κατράκης και 2 Σεπτεμβρίου 2021 ο Θεοδωράκης.

Ο οικουμενικός Μίκης

Γεννήθηκε στην Χίο στις 29 Ιουλίου 1925, καταγόταν όμως από την Κρήτη. Η μητέρα του ήταν από το Τσεσμέ της Μικράς Ασίας και ο πατέρας του Κρητικός, από τον Γαλατά Χανίων ανώτερος δημόσιος διοικητικός υπάλληλος, πολιτικοποιημένος στην πλευρά των Βενιζελικών.

Τα παιδικά του χρόνια ήταν μοιρασμένα σε διάφορες πόλεις της επαρχίας. Μυτιλήνη, Γιάννενα, Πύργο, και άλλα. Μεγαλύτερο μέρος των παιδικών του χρόνων το πέρασε στην Τρίπολη. Από μικρή ηλικία φάνηκε πως η μουσική θα ήταν η μια του μεγάλη αγάπη και ο αγώνας για τον «Άνθρωπο» η άλλη.

%ce%bc%ce%af%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%b8%ce%b5%ce%bf%ce%b4%cf%89%cf%81%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%bf%ce%b9-%ce%b40

Τα πρώτα του ακούσματα ήταν τα ριζίτικα που έλεγε ο παππούς του, όμως στο Αργοστόλι ήρθε σε επαφή με την ιταλική μουσική κουλτούρα, χάρη στη Φιλαρμονική Ορχήστρα, μέσω της οποίας στράφηκε το ενδιαφέρον στη μουσική. Στην Πάτρα γράφτηκε στο ωδείο, απέκτησε το πρώτο του βιολί και άρχισε να συνθέτει τα πρώτα του έργα.

Ασχολήθηκε με όλα τα είδη μουσικής, αλλά το πλέον σημαντικό έργο του θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση έργων του Γιάννη Ρίτσου, του Γιώργου Σεφέρη, του Οδυσσέα Ελύτη και του Πάμπλο Νερούδα. Συνθέσεις του έχουν ερμηνεύσει καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης όπως η Σίρλεϊ Μπάσεϊ και η Εντίθ Πιάφ.

Το 1983 τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν για τη συνδρομή του στην ενίσχυση της ειρήνης μεταξύ των λαών.

Το 1944 γνώρισε και ερωτεύτηκε τη φοιτήτρια Ιατρικής Μυρτώ Αλτίνογλου. Εκείνος ήταν 19 κι εκείνη έναν χρόνο μικρότερη, στα 18. Κι έμελλε να μείνουν μαζί μέχρι το τέλος, έχοντας αποκτήσει δύο παιδιά την Μαργαρίτα και τον Γιώργο. Σε όλα τα χρόνια της κοινής τους ζωής πέρασαν μαζί τα πάντα: Κατοχή, εξορία, επιτυχίες, χαρές, λύπες…. Ο Μίκης έγινε οικουμενικός μέσα από το έργο του και η Μυρτώ ήταν η σημαντική γυναίκα πίσω από έναν σπουδαίο άνδρα και άνθρωπο.

Όμως, γνωστή ήταν και η αφοσίωση του Θεοδωράκη στην πατρίδα που αποτέλεσε την πυξίδα σε όλες τις περιόδου της μακρόχρονης ζωής του. Μάλιστα, σε μια συνέντευξή του είχε δηλώσει: «Θα πήγαινα και με τον Διάβολο για να υπερασπιστώ την πατρίδα μου».

Μάνος Κατράκης: Η ζωή του σπουδαίου Έλληνα ηθοποιού

Ο Μάνος Κατράκης γεννήθηκε το 1908 στο Καστέλι Κισσάμου στα Χανιά και έφυγε από τη ζωή στις 2 Σεπτεμβρίου 1984. Υπήρξε ένας από τους μεγάλους θεατρικούς και κινηματογραφικούς ηθοποιούς της χώρας.  Ξεκίνησε την καριέρα του στην υποκριτική το 1927 στην Αθήνα, το 1931 μπήκε στο Εθνικό Θέατρο και από το 1933 συνεργάστηκε με σημαντικούς θιάσους όπως των Λουδοβίκου Λούη, Μήτσου Μυράτ και Μαρίκας Κοτοπούλη.

Πολέμησε στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, κατά τη διάρκεια της Κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ και στο ΚΚΕ και συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση, υπέστη διώξεις, βασανιστήρια και εξορίστηκε σε Ικαρία, Μακρόνησο και Άη Στράτη. Το 1955 ίδρυσε το Εθνικό Λαϊκό Θέατρο παρουσιάζοντας με μεγάλη επιτυχία μια σειρά σημαντικών ελληνικών αλλά και κλασσικών θεατρικών έργων από το διεθνές ρεπερτόριο. Μέσα στην επταετία (1967-1974)το ΕΛΘ κλείνει και ο Κατράκης συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο, αργότερα με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, αλλά και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Το 1977 επανιδρύει το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο, παρουσιάζει με επιτυχία μια σειρά θεατρικών έργων όπως «Φθινοπωρινή Ιστορία» του Αρμπούζωφ με την Έλλη Λαμπέτη και «Οι Τελευταίοι» του Γκόρκι, αλλά το «Ντα» (Da) του Χιου Λέοναρντ (Hugh Leonard) θεωρήθηκε το κύκνειο άσμα του και η συμπύκνωση της υποκριτικής του δεινότητας σε μια παράσταση που ξεκίνησε τη χειμερινή περίοδο 1978-1979 και παιζόταν μέχρι και το 1980 (ακολούθησαν βέβαια ο «Οιδίπους Τύραννος» στην Επίδαυρο το 1981 και ο «Προμηθέας» το 1984 στο Ηρώδειο).

Συνεργάστηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες (Θεοδωράκη, Ευαγγελάτο, Ροντήρη κ.α.) και οι αναγνώσεις του σε κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας παραμένουν κλασικές. Επίσης έπαιξε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες. Βραβεύτηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο, για την ερμηνεία του στον ρόλο του Κρέοντα στην Αντιγόνη του Γιώργου Τζαβέλλα, και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τη συμμετοχή του στο Συνοικία το όνειρο.

Πέθανε λίγο μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ταινίας «Ταξίδι στα Κύθηρα», του Θόδωρου Αγγελόπουλου, στις 2 Σεπτεμβρίου του 1984, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο των πνευμόνων. Από το 1954 και μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν παντρεμένος με την χορεύτρια και ηθοποιό Λίντα Άλμα.

Δείτε το βίντεο

Διαβάστε επίσης

«Poor Things»: Η νέα αφίσα και η πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου

Σασμός: Αυτή είναι η όμορφη ηθοποιός που μπαίνει στη σειρά ως η άγνωστη αδελφή του Φαρμάκη!

Σχετικά Άρθρα
%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b1-%ce%ae%cf%84%ce%b1%ce%bd-%ce%b7-%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%85%ce%b4%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%cf%86%ce%b1%ce%b9%ce%bd%cf%8c0
Ποια ήταν η Ρίτα του τραγουδιού – φαινόμενο «Ρίτα Ριτάκι» των αδελφών Κατσιμίχα
«Heroes»: Η ρομαντική ιστορία πίσω απο το θρυλικό τραγούδι του David Bowie
«Heroes»: Η ρομαντική ιστορία πίσω απο το θρυλικό τραγούδι του David Bowie
«Προσοχή: Εκτελούνται έργα» στο Θέατρο OLVIO
«Προσοχή: Εκτελούνται έργα» στο Θέατρο OLVIO
Το «Μαχαίρι στο κόκαλο» μπαίνει για 2η χρονιά στο Θέατρο 104
Το «Μαχαίρι στο κόκαλο» μπαίνει για 2η χρονιά στο Θέατρο 104
%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%b7-%ce%bb%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%ad%cf%84%ce%b7-%cf%83%ce%b1%ce%bd-%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%ad%cf%83%ce%b2%ce%b7%cf%83%ce%b1%ce%bd-%cf%84%ce%b10
Έλλη Λαμπέτη: Σαν σήμερα “έσβησαν” τα πιο θλιμμένα μάτια του ελληνικού θεάτρου
«Ο Θάνατος του Εμποράκου»: Συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία για δεύτερη χρονιά!
«Ο Θάνατος του Εμποράκου»: Συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία για δεύτερη χρονιά!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του