Λάρισα, όπως Κωσταλέξι: Η τραγική ιστορία της Ελένης που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο

λάρισα-όπως-κωσταλέξι-η-τραγική-ιστορ

Μνήμες μίας από τις πιο ανατριχιαστικές υποθέσεις στην σύγχρονη ελληνική ιστορία ξύπνησε η αντίστοιχη της 51χρονης γυναίκας στη Λάρισα η οποία βρέθηκε να ζει σε ένα σπίτι μαζί με την 76χρονη μητέρα της, κλεισμένη επί 42 ολόκληρα χρόνια.

Η γυναίκα που για σχεδόν μισό αιώνα δεν είχε δει τον ήλιο, θυμίζει έντονα την περίπτωση της Ελένης Καρυώτη στο χωριό Κωσταλέξης (ή Κωσταλέξι), αν εξαιρέσει κανείς τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Ας θυμηθούμε εκείνη τη φρικτή ιστορία που εκτυλίχθηκε πριν από 44 χρόνια στο χωριουδάκι αυτό της Φθιώτιδας που τον Νοέμβριο του 1978 έμελλε να γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα για τους λάθος λόγους.  Είναι το χωριό που πλέον έχει γίνει συνώνυμο των άθλιων συνθηκών διαβίωσης, της ζωής σε ένα αχούρι.

Το αποτρόπαιο θέαμα που αντίκρισε η χωροφυλακή

%ce%bb%ce%ac%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%b1-%cf%8c%cf%80%cf%89%cf%82-%ce%ba%cf%89%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b9-%ce%b7-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%810

Το ημερολόγιο έγραφε 6 Νοεμβρίου 1978, όταν ο σταθμός χωροφυλακής της περιοχής δέχτηκε έναν παράξενο τηλεφώνημα. Ο άγνωστος είπε πως σε κάποιο σπίτι του χωριού Κωσταλέξι ζούσε κλειδωμένη επί 29 χρόνια σε ένα υπόγειο σε άθλιες συνθήκες, μια νεαρή κοπέλα.

Την επόμενη μέρα οι χωροφύλακες με τα αυτοκίνητα τους έφτασαν στο χωριό για να ελέγξουν εάν ευσταθούσε η καταγγελία. Κάποια στιγμή ένας χωμάτινος δρόμος οδηγούσε σε ένα σπίτι – αχυρώνα. Όταν μπαίνουν μέσα οι χωροφύλακες αυτό που αντικρίζουν τους αφήνει άφωνους. 

Μέσα στο σπίτι υπήρχε μια ολόγυμνη γυναίκα που τους κοίταζε με άδειο βλέμμα, κουρνιασμένη σε μια γωνία, γεμάτη ακαθαρσίες σε όλο της το σώμα. Δεν μιλούσε, παρά μόνον έβγαζε άναρθρες κραυγές.

Γεμάτη λάσπες και ακαθαρίσες από την κορυφή ως τα νύχια και τα μαλλιά της σκληρά, σαν ξύλα από την απλυσιά. Ο χώρος μύριζε πολύ άσχημα σε σημείο που οι χωροφύλακες να έχουν καλύψει τη μύτη τους, ενώ κάπου δίπλα βρισκόταν ένα κουτί και μία πενταβρόμικη κουβέρτα. Αυτό το κουτί ήταν το κρεβάτι της Ελένης και η κουβέρτα αυτή την ζέσταινε τις κρύες, χειμωνιάτικες νύχτες.

Στη θέα αυτού του αγριμιού οι χωροφύλακες «παγώνουν». Ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους και σε λίγη ώρα κινητοποιείται όλη η αστυνομική δύναμη της περιοχής. Με εισαγγελική εντολή η γυναίκα μεταφέρεται στο νοσοκομείο της Λαμίας. 

Στο νοσοκομείο δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με το περιβάλλον. Οι νοσοκόμες επιχείρησαν πρώτα να την κάνουν μπάνιο. Δύσκολα. Φοβόταν το νερό. Της έκοψαν τα νύχια της κούρεψαν τα κολλημένα βρώμικα μαλλιά της και της έδωσαν να φάει. Το φαγητό το άρπαξε με τα χέρια και το καταβρόχθισε σαν αγρίμι. Μένει στο νοσοκομείο για μέρες και δείχνει να προσαρμόζεται αργά. Ύστερα από λίγο θα διαταχτεί η μεταφορά της στην Αθήνα.

Γιατί τελικά την έκλεισαν στο μπουντρούμι;

%ce%bb%ce%ac%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%b1-%cf%8c%cf%80%cf%89%cf%82-%ce%ba%cf%89%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b9-%ce%b7-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%812

Η Ελένη από το Κωσταλέξι είχε αρχίσει να γίνεται σήριαλ. Η ιστορία της όπως την μετέδιδαν τότε και τυπωνόταν στις εφημερίδες, ήθελε την Ελένη που ήταν 47 ετών τότε, να είναι θύμα μεγάλης ερωτικής απογοήτευσης.

Κάποιοι την ήθελαν να ερωτεύεται σαν έφηβη στον εμφύλιο έναν ΕΛΑΣίτη ο οποίος χάθηκε. Κάποιοι άλλοι έγραψαν πως ερωτεύτηκε τον κομμουνιστή δάσκαλο του χωριού, που χάθηκε και εκείνος. Γράφουν επίσης ότι οι γονείς της ήταν φανατικοί βασιλόφρονες και για να την συνετίσουν την τιμώρησαν και την έκλεισαν στο υπόγειο του σπιτιού.

Το χωριό έχει γεμίσει δημοσιογράφους και ξένα τηλεοπτικά συνεργεία. Είναι μια πρωτόγνωρη υπόθεση. Στην κατάθεση τους τα τρια αδέλφια της Ελένης, ο Ευθύμης, η Ολυμπία και η Μαρία είχαν υποστηρίξει ότι δεν γνώριζαν τίποτε.

Όμως θεωρήθηκαν οι κύριοι υπεύθυνη για την κατάσταση και συνελήφθησαν. Κατηγορήθηκαν για αρπαγή, σκοπούμενη βαριά σωματική κάκωση και έκθεση σε κίνδυνο σε βαθμό κακουργήματος. Προφυλακίστηκαν. Στο μεταξύ ο κόσμος διψούσε για αίμα.

Έξω από το γραφείο του ανακριτή στη Λαμία επιχείρησαν να τους λιντσάρουν ενώ στη δίκη τελικά, λίγους μήνες μετά, αθωώθηκαν πανηγυρικά. Ο Εισαγγελέας μάλιστα είχε πει πως υπεύθυνο είναι όλο το χωριό γιατί γνώριζε και δεν μιλούσε. Φυσικά για τις κοινωνικές υπηρεσίες εκείνη την εποχή στην Ελλάδα, να μην γίνεται λόγος.

Ήταν ένα κορίτσι με ψυχική ασθένεια;

%ce%bb%ce%ac%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%b1-%cf%8c%cf%80%cf%89%cf%82-%ce%ba%cf%89%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b9-%ce%b7-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%814

Εκτός από τον έρωτα με τον αντάρτη του ΕΛΑΣ ή με τον κομμουνιστή δάσκαλο του χωριού, πριν από λίγα χρόνια η εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» έφερε στη δημοσιότητα ύστερα από ενδελεχές ρεπορτάζ και μια άλλη εκδοχή.

Η Ελένη ήταν απλά ένα κορίτσι που εμφάνιζε συμπτώματα κάποιας ψυχοπάθειας. Ο πατέρας της την πήρε από το χωριό και την πήγε στη Λαμία να την δει ένας παθολόγος. Μιλάμε για την Ελλάδα μετά τον εμφύλιο.

Ο παθολόγος παρέπεμψε την Ελένη σε ψυχίατρο. Εκείνος τονίζει ότι πρέπει να εγκλειστεί στο Δαφνί. Όλοι μαζί στο ίδιο τσουβάλι στην Ελλάδα του 1949-50. Η έννοια «ψυχική υγεία» είναι άγνωστη.

Ο πατέρας της Ελένης την πήρε από το Δαφνί και επέστρεψαν στο χωριό. Εκεί υπό τον φόβο του κοινωνικού στίγματος, αποφασίζει να την απομονώσει. Εξάλλου τότε ένας «τρελός» (όπως αποκαλούσαν όλους τους ψυχικά νοσούντες) στην οικογένεια σήμαινε ότι όλη η οικογένεια είναι «τρελή».

Η Ελένη ξεχάστηκε…

Και όπως όλες οι ιστορίες που αγαπά να μισεί το κοινό, έτσι και η ιστορία της Ελένης, κάποια στιγμή «ξέβαψε», δεν προκαλούσε κανένα ενδιαφέρον. Η Ελένη ξεχάστηκε, το ίδιο και το Κωσταλέξι.

Μέχρι που το 1998, η Ελένη έφυγε από το σπίτι της. Έτσι απλά βγήκε έξω, έκλεισε την πόρτα και εξαφανίστηκε. Δεν είπε λέξη σε κανέναν. Από τότε δεν την είδε ποτέ κανείς.

Οι γονείς λίγο πριν πεθάνουν αφήνουν ευχή και κατάρα στα άλλα τρια παιδιά της οικογένειας να προσέχουν την αδερφή τους. Η Ελένη ωστόσο είχε απομονωθεί, ήταν κλειδωμένη στο υπόγειο και παρατημένη από όλους.

Διαβάστε επίσης:

Λάρισα: “Γνωρίζαμε αλλά δεν τολμούσαμε να το πούμε” λένε συγγενείς της 51χρονης έγκλειστης από τη μάνα της

Το ασύλληπτο σκηνικό στη Μύκονο που μας έχει παγώσει: Χτύπησε άγρια τη μητέρα του επειδή συνευρέθηκε ερωτικά με συμμαθητή του

Ντροπή: Σεξιστική φραστική επίθεση δέχτηκε η Έφη Αχτσιόγλου για τους… μαύρους κύκλους στα μάτια της!

Σχετικά Άρθρα
Πίσω από τις πόρτες του πιο διάσημου οίκου ανοχής: Η Μαντάμ Κλοντ, ο Ωνάσης, ο Κένεντι και ο Ντε Γκωλ
Πίσω από τις πόρτες του πιο διάσημου οίκου ανοχής: Η Μαντάμ Κλοντ, ο Ωνάσης, ο Κένεντι και ο Ντε Γκωλ
26-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%ad%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%ad%ce%bf%cf%85-%ce%bf0
26 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου: Ο ηγέτης μίας άλλης εποχής που λάτρευε τον Σινάτρα
Η πιο πετυχημένη serial killer που υπήρξε ποτέ «έφαγε» 600 συζύγους με ένα... καλλυντικό!
Η πιο σατανική serial killer που υπήρξε ποτέ «καθάρισε» 600 συζύγους με ένα… καλλυντικό!
Αλίκη Διπλαράκου: Η «Μις Ευρώπη» 1930 που «έκλεισε» την Ερμού και παραβίασε το άβατο το Αγίου Όρους
Αλίκη Διπλαράκου: Η Μις Ευρώπη του ’30 που «έκλεισε» την Ερμού και παραβίασε το άβατο το Αγίου Όρους
%ce%bf-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%b9%ce%b3%ce%ba%ce%af%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%83%ce%b1-%cf%8c%cf%84%ce%b1%ce%bd-%ce%bf-%ce%b3%ce%ba0
«Ο ποιητής και η πριγκίπισσα»: Όταν ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές έγραφε ύμνους για τη Σακίρα
Μέριλιν Μονρόε: Η εγκατάλειψη στο ορφανοτροφείο και ο αναγκαστικός γάμος της στα 16
Μέριλιν Μονρόε: Η εγκατάλειψη στο ορφανοτροφείο και ο αναγκαστικός γάμος της στα 16

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του