Γιάννης Μπεχράκης: Ο «ποιητής της εικόνας» που αποτύπωσε στο φακό του την σύγχρονη Ιστορία

γιάννης-μπεχράκης-ο-ποιητής-της-εικό

«Η αποστολή μου είναι σας διηγηθώ την ιστορία και εσείς θα αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε. Η αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει: “Δεν γνώριζα”», ήταν τα συγκλονιστικά λόγια του θρυλικού Έλληνα φωτορεπόρτερ, Γιάννη Μπεχράκη, όταν κέρδισε το Πούλιτζερ για την κάλυψη της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης.

Και πράγματι, ήταν ένας από τους ανθρώπους που μιλούσε μέσα από τις εικόνες του. Ένας άνθρωπος που έζησε μέσα σε μία ζωή, όλα όσα άλλοι θα χρειάζονταν δέκα… Μπορεί και παραπάνω.

Γιάννης Μπεχράκης: Ο «ποιητής της εικόνας» που αποτύπωσε στο φακό του την σύγχρονη Ιστορία

Οι μοναδικές λήψεις του τον κατέταξαν ως έναν από τους κορυφαίους φωτορεπόρτερ παγκοσμίως και πήρε τον τίτλο του «ποιητή της εικόνας».

O Γιάννης Μπεχράκης γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα, σπούδασε φωτογραφία στο Athens School of Arts and Technology και στο Πανεπιστήμιο Μίντλσεξ του Λονδίνου. Έπειτα, εργάστηκε ως φωτογράφος στην Αθήνα τη διετία 1985-86 και το 1987 εντάχθηκε στο δυναμικό του πρακτορείου Reuters.

Μόλις έναν χρόνο αργότερα, του προσφέρθηκε μόνιμη θέση στο πρακτορείο με βάση την Αθήνα με πρώτη του αποστολή τον Ιανουάριο του 1989 στην Λιβύη.

Έκτοτε, ήταν παρών στα μεγαλύτερα γεγονότα παγκοσμίως: από την κηδεία του Αγιατολάχ Χομεϊνί στο Ιράν, τις αλλαγές στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, μέχρι τους πολέμους στην Κροατία, στο Κόσοβο, στην Τσετσενία, στην Σιέρρα Λεόνε, στη Σομαλία, στο Αφγανιστάν, στην Αραβική Άνοιξη στην Αίγυπτο, στη Λιβύη και την Τυνησία, καθώς επίσης και στη διαμάχη Ισραηλινών – Παλαιστινίων.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, αποφάσισε να μετοικήσει για χρόνια στο Κόσοβο, προκειμένου να βιώσει από κοντά τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Όταν το 1998, μπήκε σε ένα ισοπεδωμένο χωριό, ήταν εκείνος που έγινε αγγελιοφόρος του αποτελέσματος του πολέμου σε έναν από τους ελάχιστους ανθρώπους που είχαν καταφέρει να επιζήσουν.

Πώς σώθηκε από ενέδρα στη Σιέρρα Λεόνε

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη FINI México (@finimx)

Δουλεύοντας για το Reuters κάλυψε μερικά από τα πιο συνταρακτικά γεγονότα στον κόσμο και το 2000, αποφάσισε μαζί με τον κολλητό του που κάλυπταν τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας να πάει ίσως στο πιο φονικό μέτωπο του πλανήτη εκείνη τη χρονική στιγμή, τη Σιέρρα Λεόνε.

Σε μια ενέδρα που τους έστησαν οι αντάρτες σώθηκε από θαύμα και είδε τον φίλο του Κερτ Σορκ να πέφτει νεκρός από σφαίρες δίπλα του. Δεν ξεπέρασε ποτέ τον θάνατό του και έκτοτε προσπαθούσε να προστατεύει όπως μπορούσε τους συναδέλφους και τους φίλους του, ακόμα και με κίνδυνο της δικής του ζωής.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @yugoslavianwarinpictures

Στην επίθεση αυτή έχασαν τη ζωή τους ο Αμερικανός ρεπόρτερ Schork και ο Ισπανός οπερατέρ Moreno de Mora του Associated Press, καθώς και τέσσερις εκ των στρατιωτών της δυτικοαφρικανικής χώρας που συνόδευαν την ομάδα των δημοσιογράφων.

Το 2008, μετακόμισε μαζί με τη σύζυγο του και την μόλις 11 μηνών κόρη του, για έναν χρόνο, στην Ιερουσαλήμ ως διευθυντής του φωτογραφικού τμήματος του πρακτορείου Reuters για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, ενώ δύο χρόνια αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα για να καλύψει την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να βρεθεί σε πολλές από τις εκτεταμένες διαδηλώσεις εκείνης της περιόδου.

Ο τρόπος ζωής του είχε πάντα ένα ρίσκο, καθώς οι αποστολές που κάλυπτε κάθε άλλο παρά εύκολες ήταν. Αρκεί να θυμηθεί κανείς πως λίγο έλειψε να πέσει νεκρός από τις οβίδες των Τσετσένων αυτονομιστών, ενώ είχε κινδυνέψει και στο Αφγανιστάν, σε ένα μισοδιαλυμένο πλοιάριο με το οποίο περιπλανιόταν στην Αδριατική παραμονές Χριστουγέννων του 2018, φωτογραφίζοντας τους πρόσφυγες.

Στα σύνορα με την Τουρκία, στο Κομπάνι, έζησε από κοντά την επέλαση των τζιχαντιστών του ISIS.

Η θρυλική φωτογραφία της Ειδομένης

Ο Γιάννης Μπεχράκης εργάστηκε για 30 χρόνια ως φωτογράφος τουReuters και, το 2016, τιμήθηκε και με το βραβείο Πούλιτζερ για τον τρόπο που ο ίδιος και η ομάδα του κάλυψαν την ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση.

Μια από τις πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες από εκείνη την περίοδο, η οποία έμεινε στην Ιστορία, τραβήχτηκε μια βροχερή μέρα στην Ειδομένη και αποτυπώνει την αγάπη του πατέρα για το παιδί του.

«Τον χειμώνα του 2015, όταν είδα αυτόν τον πατέρα που κουβαλούσε μέσα στη βροχή, για πολλά χιλιόμετρα, την κόρη του. Φορούσε μια αυτοσχέδια κάπα από σκουπιδοσακούλες για να προστατεύεται από τη βροχή. Και κάποια στιγμή, πηγαίνοντας προς αυτό που πίστευε ότι ήταν η ελευθερία και η λύτρωση, έσφιξε την κόρη του δυνατά στην αγκαλιά του και τη φίλησε. Όταν τον είδα να περπατά στη μέση του δρόμου έτσι με μια δύναμη και μια αγάπη, μου φάνηκε τεράστιος, σαν σούπερ ήρωας. Κι επειδή έχω κι εγώ μια κόρη στην ηλικία της δικής του, η σκηνή αυτή με συγκλόνισε», είχε αναφέρει.

«Λέω μάλιστα πολλές φορές χαριτολογώντας ότι με αυτή τη φωτογραφία απέδειξα ότι οι σούπερ ήρωες δεν υπάρχουν μόνο στη φαντασία μας. Υπάρχουν και στη ζωή. Μπορεί να είναι ένας απλός άνθρωπος χωρίς μόρφωση, ένας φτωχός, ένας ζητιάνος, κάποιος που δεν του δίνεις ενδεχομένως καμία σημασία. Έρχεται όμως μια στιγμή που αυτός ο άνθρωπος θα κάνει μια πράξη τόσο δυνατή, που θα σε αφήσει άναυδο με την ομορφιά της», είχε προσθέσει.

Ένας πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ

Ο Γιάννης Μπεχράκης είχε τιμηθεί με δεκάδες διακρίσεις, μεταξύ των οποίων ήταν και ο τίτλος του «Έλληνα φωτορεπόρτερ της χρονιάς» επί 7 φορές από την Fuji. Το 1999, το 2002 και το 2003 αναγορεύτηκε κορυφαίος Ευρωπαίος φωτορεπόρτερ της χρονιάς από τη Fuji στο Λονδίνο, τη Βαρκελώνη και τη Ρώμη αντίστοιχα. 

Το 2000, στο Άμστερνταμ του κατέκτησε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Ειδήσεις» στον παγκόσμιο φωτογραφικό διαγωνισμό WORLD PRESS PHOTO ανάμεσα σε 4.000 φωτογράφους από 122 χώρες και 40.000 φωτογραφίες -η πιο σημαντική παγκόσμια διάκριση στον χώρο της φωτογραφίας.

Την ίδια χρονιά, βραβεύτηκε από το OVERSEAS PRESS CLUB of AMERICA στη Νέα Υόρκη για το καλύτερο ξένο ρεπορτάζ στις ΗΠΑ, που αποτελεί το πιο σημαντικό βραβείο για ξένους ανταποκριτές στην Αμερική. 

Το 2000, του απενεμήθη και το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ στις 14 Οκτωβρίου 2002 κέρδισε το βραβείο Bayeux για τους πολεμικούς ανταποκριτές, στον ετήσιο παγκόσμιο διαγωνισμό για τη βράβευση των δημοσιογράφων που καλύπτουν πολεμικές συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο. Το 2015, η Guardian τον ανέδειξε ως τον φωτογράφο της χρονιάς, ενώ το 2016 κέρδισε το Πούλιτζερ για την κάλυψη της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης.

Κέρδισε τον σεβασμό συνεργατών και αντιπάλων

Στις 2 Μαρτίου 2019, ο Γιάννης Μπεχράκης άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 59 ετών, ύστερα από σκληρή και άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Ανάμεσα στα αμέτρητα δημοσιεύματα για τον χαμό του, το Reuters τον χαρακτηρίζει ως έναν από τους πιο διακεκριμένους και αγαπημένους φωτογράφους του πρακτορείου.

«Στα 30 χρόνια καριέρας, ο Μπεχράκης κάλυψε πολλά από τα πιο ταραχώδη γεγονότα ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν και την Τσετσενία, έναν πολύ ισχυρό σεισμό στο Κασμίρ και την εξέγερση στην Αίγυπτο το 2011. Στην πορεία κέρδισε τον σεβασμό τόσο των συνεργατών όσο και των αντιπάλων του για τις ικανότητές του και την γενναιότητά του», ήταν ο φόρος τιμής του πρακτορείου στον Έλληνα φωτορεπόρτερ.

Μάλιστα, έχει θεσπιστεί προς τιμήν του το Διεθνές Βραβείο Φωτορεπορτάζ «Γιάννης Μπεχράκης» από το Athens Photo World.

Διαβάστε επίσης:

Μαγιακόφσκι – Τατιάνα: Ο ανεκπλήρωτος έρωτας και τα λουλούδια του που την έσωσαν από την πείνα

Καλλιόπη: Πώς έγινε η… μούσα της πιο μισητής αγγαρείας στο στρατό!

Ο Πέδρο Αλμοδοβάρ μεταμόρφωσε την Πενέλοπε Κρουζ σε φλογερή Κάρμεν – Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό!

Σχετικά Άρθρα
Οι αληθινοί ήρωες της «Μεγάλης Απόδρασης» που έγινε ταινία με τον Στιβ Μακουίν - Έλληνας υποσμηναγός ανάμεσά τους
Οι αληθινοί ήρωες της «Μεγάλης Απόδρασης» που έγινε ταινία με τον Στιβ ΜακKουίν – Έλληνας υποσμηναγός ανάμεσά τους
Τι σκότωσε τον Μπετόβεν; Τούφες από τα μαλλιά του αποκαλύπτουν την αιτία θανάτου του
Τι σκότωσε τον Μπετόβεν; Τούφες από τα μαλλιά του αποκαλύπτουν την αιτία θανάτου του
%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bb%ce%b1%cf%82-%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%bf-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%bc%cf%80%ce%b10
Νικόλας Άσιμος: Ο αντισυμβατικός «μπαγάσας» που δεν άντεξε τη ρετσινιά του βιαστή
%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%b7%cf%82-%cf%89%ce%bd%ce%ac%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%b7-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b1-%ce%b7-%ce%bc%cf%80%ce%af0
Αριστοτέλης Ωνάσης: Η «Μαρίτσα», η «μπίζνα» με την Τζάκι και ο χαμός του Αλέξανδρου που τον τσάκισε
Οι Έλληνες των Όσκαρ: Όταν η Ελλάδα έλαμψε στα κορυφαία κινηματογραφικά βραβεία
Οι Έλληνες των Όσκαρ: Όταν η Ελλάδα έλαμψε στα κορυφαία κινηματογραφικά βραβεία (vid)
«Ηθοποιός σημαίνει φως» και Δημήτρης Χορν: Το μοναδικό ταλέντο του, το πάθος για τη Λαμπέτη και η Εντίθ Πιάφ
Δημήτρης Χορν, ηθοποιός γεμάτος φως: Το μοναδικό ταλέντο του, το πάθος για τη Λαμπέτη και η Εντίθ Πιάφ

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του