Categories: Vintage Stories

Franca Viola: Η γενναία 17χρονη που αρνήθηκε δημόσια να παντρευτεί τον βιαστή της

Η Ιταλία κατά το παρελθόν έχει υπάρξει ως μία από τις χώρες με τον υψηλότερο αριθμό νυφών που προέκυπταν από απαγωγές και βιασμούς, ειδικότερα επειδή επιτρεπόταν από τη νομοθεσία της εποχής. Τα θύματα έπρεπε να αποδεχθούν τη μοίρα τους και να παντρευτούν τους βιαστές τους, ειδάλλως έρχονταν αντιμέτωπες με την απόρριψη και τον εξευτελισμό από την κοινωνία.

Με άλλα λόγια, όταν ένα κορίτσι έπεφτε θύμα βιασμού, γινόταν σχεδόν παρίας, εκτός αν ο βιαστής της την λύτρωνε με έναν γάμο αποκατάστασης.

Αυτός ήταν ο λόγος που η Φράνκα Βιόλα τη δεκαετία του 1960 τάραξε συθέμελα ένα ολόκληρο έθνος. Η ιστορία της θαρραλέας 17χρονης, η οποία απέρριψε δημοσίως τον γάμο της με τον βιαστή της, έριξε μία δυνατή γροθιά στους κανόνες της πατριαρχικής κοινωνίας και στάθηκε γενναία απέναντι στη φρικαλέα, σεξιστική αυτή παράδοση.

Το χρονικό της απαγωγής και των βιασμών

Η Φράνκα γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1948 στο Αλκάμο της Σικελίας και ήταν κόρη αγρότη. Ούσα η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, αρραβωνιάστηκε σε ηλικία 15 ετών, τον 23χρονο Φίλιππο Μελόντια, έναν άνδρα, τον οποίο γνώριζε μόλις έξι μήνες. Ο Φίλιππο ήταν ανηψιός ενός επιφανούς στελέχους της Μαφία, του Βιτσέντσο Ρίμι. Σύντομα, μπήκε σε μπελάδες, όταν τον συνέλαβε η αστυνομία για κλοπή, αναγκάζοντας έτσι τον πατέρα της Φράνκα να διαλύσει τον αρραβώνα, ώστε να μην παντρευτεί η κόρη του έναν εγκληματία.

Λίγο μετά την αποφυλάκισή του, ο Φίλιππο μετακόμισε στη Γερμανία και επέστρεψε περί το 1965, όταν έμαθε, πως η Φράνκα αρραβωνιάστηκε έναν άλλον άνδρα. Έτσι, άρχισε να την παρακολουθεί στενά και να απειλεί εκείνη και την οικογένειά της, αν δεν τον δεχόταν πίσω.

Στις 26 Δεκεμβρίου 1965, ενώ έλειπε ο πατέρας της Φράνκα, ο Φίλιππο και 12 ένοπλοι μπούκαραν στο σπίτι της, χτύπησαν τη μητέρα της και απήγαγαν το 17χρονο τότε κορίτσι. Ενώ την έσερναν, ο μικρός αδελφός της κρατούσε σφιχτά την αδελφή του και αρνιόταν να την αφήσει, ώσπου ένας από αυτούς τον πήρε μαζί του, αφήνοντάς τον ελεύθερο λίγες ώρες μετά. Από την άλλη, η Φράνκα κρατήθηκε όμηρος στο αγροτόσπιτο του αδελφού του Φίλιππο για περίπου οκτώ ακόμη ημέρες.

Εκεί την βίαζε κατά συρροή, πανηγυρίζοντας πλέον, ότι δεν θα μπορούσε να την παντρευτεί κανένας άλλος άνδρας, τώρα που είχε βιαστεί. Και αφού ο νόμος επέτρεπε στους βιαστές να παντρευτούν τα θύματά τους, εκείνη δεν είχε άλλη επιλογή από το να υπακούσει Όμως, εκείνος δεν φανταζόταν ποτέ το σοκ που τον περίμενε.

Η γροθιά στην πατριαρχική κοινωνία

Στις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, ο Φίλιππο επικοινώνησε με τον πατέρα της Φράνκα, Μπερνάρντο, ζητώντας του να παντρευτεί την κόρη του. Εκείνος προσποιήθηκε, ότι συμφώνησε, έτσι όταν ελευθερωνόταν η κόρη του θα έφτανε εκεί με την αστυνομία για να συλλάβει τους απαγωγείς.

Επτά μέρες πριν από τα γενέθλιά της, στις 2 Ιανουαρίου 1966 η Φράνκα απελευθερώθηκε και οι απαγωγείς της συνελήφθησαν. Μετά την σύλληψη, ο πατέρας της την ρώτησε τι πραγματικά ήθελε, τονίζοντάς της ότι θα ήταν στο πλευρό της, όποια κι αν ήταν η απόφασή της. Εκείνη, αγέρωχη, είπε στον πατέρα της ότι δεν θα ήθελε ποτέ να παντρευτεί τον Φίλιππο και εκείνος τη διαβεβαίωσε, πως θα έδινε αγώνα για εκείνη.

Η  υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο, διχάζοντας την τοπική κοινωνία. Οι γονείς της έγιναν αποδέκτες υποτιμητικών επιθέσεων και απειλών από Ιταλούς, ωστόσο έφτασαν την υπόθεση μέχρι τέλους.

Η δίκη πήρε τεράστιες διαστάσεις με τον Φίλιππο Μελόντια να καταδικάζεται σε 11 χρόνια φυλάκιση και το δικαστήριο να επιβάλλει εξίσου αυστηρές ποινές στους συντρόφους του που συμμετείχαν στην απαγωγή.

Η νεαρή Φράνκα έγινε σύμβολο για τις γυναίκες που είχαν υποστεί βιασμό και αναγκάστηκαν να δεχθούν ανεπιθύμητους γάμους, λόγω των συντηρητικών νόμων της ιταλικής πατριαρχικής κοινωνίας.

Δύο χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τον συμμαθητή της Τζουζέπε Ρουίζι, ο οποίος ήταν ερωτευμένος μαζί της από τα παιδικά τους χρόνια.

Για την ιστορία άρθρο του Νόμου που όριζε ότι ο βιαστής μπορεί να σβήσει το έγκλημα του εάν παντρευόταν το θύμα σε κατάργηση σχεδόν 20 χρόνια μετά το 1981, ενώ η σεξουαλική κακοποίηση ορίστηκε ως έγκλημα κατά του θύματος μόλις το 1996.

Πηγή: History of Yesterday

Διαβάστε επίσης:

Αυτή η νύχτα μένει: Η νέα σειρά του Alpha και το τρέιλερ που μας καθήλωσε

Η Κλέλια Ρένεση ξεσπά κατά του Δήμου Γαύδου – «Πώς γίνεται να αγαπάς έναν τόπο και να σε αφήνουν εκτεθειμένο»

Διονύσης Σιμόπουλος: Με χιούμορ μέχρι τέλους – Τι ζήτησε από το παιδί του δύο ημέρες πριν πεθάνει

Ναυσικά Διαμαντοπούλου

Recent Posts

Προσοχή: Απαγορεύτηκε συμπλήρωμα διατροφής που περιείχε υδράργυρο

Στην απαγόρευση συμπληρώματος διατροφής στο οποίο εντοπίστηκε υδράργυρος, προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Πρόκειται…

1 ημέρα ago

Συνάντηση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας με τον Υπουργό Υγείας

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 στο Υπουργείο Υγείας, συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη…

2 ημέρες ago

Νικ Κέιβ: Ο καταραμένος, αμφιλεγόμενος, καταθλιπτικός υπέροχος, κλείνει σήμερα τα 66

O Νικ Κέιβ έχει γενέθλια σήμερα. Ακούγοντας τις μουσικές του, θα επιχειρήσουμε μια ψύχραιμη εορταστική…

2 ημέρες ago

5 τύποι τοξικών συντρόφων που μπορούν να καταστρέψουν τη ζωή σας

Όταν ξεκινάτε μια σχέση πιστεύετε ότι ο σύντροφός σας είναι τέλειος, αλλά όταν λήξει η…

2 ημέρες ago

Μετά τη Φωτιά: Πρεμιέρα για τη νέα σειρά του ΑΝΤ1 – Δείτε το τρέιλερ

Τρεις γυναίκες, μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά, θα προσπαθήσουν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους και…

2 ημέρες ago

Υπέροχο ψωμί τυριού, ιδανικό για ορεκτικό ή να συνοδεύσει τις σαλάτες σας

Μια νοστιμιά που θα φτιάξετε εύκολα στο σπίτι, χωρίς ζύμωμα, χωρίς κόπο!  Ψωμάκια σκόρδου και…

2 ημέρες ago