Έλλη Λαμπέτη: Ένα σπάνιο κλικ από την τελευταία της παράσταση

Ήταν μία από τις ηθοποιούς που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στον ελληνικό κινηματογράφο και το θέατρο. Η αξέχαστη Ελλη Λαμπέτημε το μελαγχολικό βλέμμα και το τεράστιο ταλέντο πάντα γοήτευε με τις ερμηνείες της.

Ο γνωστός συλλέκτης Άρης Λουπάσης έκανε μία υπέροχη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram μία σπάνια φωτογραφία από την τελευταία παράσταση της Έλλης Λαμπέτη στο έργο «Δεσποινίς Μαργαρίτα».

«Η Έλλη Λαμπέτη σε μια από τις πιο ξεχωριστές και συγκλονιστικές στιγμές της καριέρας της στην τελευταία παράσταση του έργου “Δεσποινίς Μαργαρίτα” που ανεβάζει με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο “Διονύσια” (σημερινό “Δημήτρης Χορν”) την περίοδο 1975-76. Μετά το συνταρακτικό φινάλε του έργου, βγάζει την περούκα του ρόλου και καθισμένη στην σκηνή κρατώντας τα άνθη (φωτο) από λουλούδια των θαυμαστών της, συνομιλεί με λόγια ψυχής με το “μαγεμένο” και με δέος από την παρουσία της κοινό που παραμένει στην αίθουσα. Το 1975 μετά από πέντε χρόνια μεγάλης ψυχικής ταλαιπωρίας από την προσπάθεια υιοθεσίας ενός μικρού κοριτσιού που λάτρεψε και δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει, είναι έτοιμη για νέους μεγάλους θεατρικούς ρόλους. Ο φίλος και επί χρόνια συνεργάτης της σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης αγοράζει τα δικαιώματα του συγκεκριμένου έργου το οποίο την ενθουσιάζει απίστευτα και για δύο μήνες το καλοκαίρι απομονώνεται στο αγαπημένο της εξοχικό στον Άη Γιάννη Πηλίου για να μελετήσει τα δύσκολα “μονοπάτια” του ρόλου όπως εκείνη μοναδικά και δεξιοτεχνικά γνωρίζει. Η ηρωίδα του έργου είναι μια νευρασθενική δασκάλα στην πρώτη μέρα των μαθημάτων και το κοινό οι μαθητές της τάξης. Ένας πολιτικός μονόλογος για την δύναμη της εξουσίας στο σχολείο, την οικογένεια και την κοινωνία. Στην πρόβα τζενεράλε όλοι οι συν/στές και συνάδελφοί της ανάμεσα στους οποίους η Μελίνα Μερκούρη και η Ειρήνη Παππά καθώς και ο Βραζιλιάνος συγγραφέας του έργου Ρομπέρτο Ατάϊντε θα μείνουν άφωνοι από την ερμηνεία της, το ίδιο και το κοινό της πρεμιέρας καθώς και το κοινό σε όλη την διάρκεια των παραστάσεων. Η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός δίνει στο “Δεσποινίς Μαργαρίτα” μία από τις σπουδαιότερες θεατρικές της ερμηνείες, σαρώνει κυριολεκτικά την σκηνή σε ένα σπαρακτικό μονόλογο αλλάζοντας συνεχώς μπλούζες λουσμένες από τον ιδρώτα και με το σώμα και το κεφάλι της έτοιμο να εκραγεί κάθε φορά από την ένταση που απαιτεί ο ρόλος. Ένα πλάσμα που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει θεατρικός συνεργάτης της “θα μπορούσε να το ερωτευθούν ακόμη και οι πέτρες από την αγαπημένη της παραλία στο Πήλιο», έγραψε στη λεζάντα της φωτογραφίας.

Δείτε τη φωτογραφία:

View this post on Instagram

Η Έλλη Λαμπέτη σε μια από τις πιο ξεχωριστές και συγκλονιστικές στιγμές της καριέρας της στην τελευταία παράσταση του έργου “Δεσποινίς Μαργαρίτα” που ανεβάζει με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο “Διονύσια” (σημερινό “Δημήτρης Χορν”) την περίοδο 1975-76. Μετά το συνταρακτικό φινάλε του έργου, βγάζει την περούκα του ρόλου και καθισμένη στην σκηνή κρατώντας τα άνθη (φωτο) από λουλούδια των θαυμαστών της, συνομιλεί με λόγια ψυχής με το “μαγεμένο” και με δέος από την παρουσία της κοινό που παραμένει στην αίθουσα. Το 1975 μετά από πέντε χρόνια μεγάλης ψυχικής ταλαιπωρίας από την προσπάθεια υιοθεσίας ενός μικρού κοριτσιού που λάτρεψε και δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει, είναι έτοιμη για νέους μεγάλους θεατρικούς ρόλους. Ο φίλος και επί χρόνια συνεργάτης της σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης αγοράζει τα δικαιώματα του συγκεκριμένου έργου το οποίο την ενθουσιάζει απίστευτα και για δύο μήνες το καλοκαίρι απομονώνεται στο αγαπημένο της εξοχικό στον Άη Γιάννη Πηλίου για να μελετήσει τα δύσκολα “μονοπάτια” του ρόλου όπως εκείνη μοναδικά και δεξιοτεχνικά γνωρίζει. Η ηρωίδα του έργου είναι μια νευρασθενική δασκάλα στην πρώτη μέρα των μαθημάτων και το κοινό οι μαθητές της τάξης. Ένας πολιτικός μονόλογος για την δύναμη της εξουσίας στο σχολείο, την οικογένεια και την κοινωνία. Στην πρόβα τζενεράλε όλοι οι συν/στές και συνάδελφοί της ανάμεσα στους οποίους η Μελίνα Μερκούρη και η Ειρήνη Παππά καθώς και ο Βραζιλιάνος συγγραφέας του έργου Ρομπέρτο Ατάϊντε θα μείνουν άφωνοι από την ερμηνεία της, το ίδιο και το κοινό της πρεμιέρας καθώς και το κοινό σε όλη την διάρκεια των παραστάσεων. Η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός δίνει στο “Δεσποινίς Μαργαρίτα” μία από τις σπουδαιότερες θεατρικές της ερμηνείες, σαρώνει κυριολεκτικά την σκηνή σε ένα σπαρακτικό μονόλογο αλλάζοντας συνεχώς μπλούζες λουσμένες από τον ιδρώτα και με το σώμα και το κεφάλι της έτοιμο να εκραγεί κάθε φορά από την ένταση που απαιτεί ο ρόλος. Ένα πλάσμα που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει θεατρικός συνεργάτης της “θα μπορούσε να το ερωτευθούν ακόμη και οι πέτρες από την αγαπημένη της παραλία στο Πήλιο”.#arisloupasis#ellielambeti#greekactors#greekactress#greekcinema#greektheater#vintagegreece#vintagemovies#greeklegends#oldactors

A post shared by Aris Loupasis (@arisloupasis) on

Η Έλλη Λαμπέτη έφυγε από τη ζωή στις 3 Σεπτεμβρίου 1983 στο νοσοκομείο Mount Sinai Hospital των ΗΠΑ, όπου είχε μεταβεί λίγες εβδομάδες πριν.

Σχετικά Άρθρα
%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%b7-%ce%bb%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%ad%cf%84%ce%b7-%cf%83%ce%b1%ce%bd-%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%ad%cf%83%ce%b2%ce%b7%cf%83%ce%b1%ce%bd-%cf%84%ce%b10
Έλλη Λαμπέτη: Σαν σήμερα “έσβησαν” τα πιο θλιμμένα μάτια του ελληνικού θεάτρου
Μίκης Θεοδωράκης - Μάνος Κατράκης: Οι δύο σπουδαίοι και φίλοι έφυγαν την ίδια μέρα!
Μίκης Θεοδωράκης – Μάνος Κατράκης: Οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες και φίλοι έφυγαν την ίδια μέρα!
«Με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη...»: Ένα τραγούδι για τη δολοφονία Ισαάκ - Σολωμού
«Με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη…»: Ένα τραγούδι για τη δολοφονία Ισαάκ – Σολωμού
Εθνικός Κήπος: Το «κόσμημα» μίας γυναίκας που προτιμούσε τον τίτλο της βασίλισσας των φοινίκων παρά της Ελλάδας
Εθνικός Κήπος: Το «κόσμημα» μίας γυναίκας που προτιμούσε τον τίτλο της βασίλισσας των φοινίκων
Βρέθηκε ο τάφος της Κλεοπάτρας; Μία σήραγγα πιθανότατα οδηγεί στη λύση του μυστηρίου
Αυτό ήταν το άρωμα της Κλεοπάτρας που πήρε ξανά ζωή και τα 6 θρυλικά μυστικά ομορφιάς της
Cristobal Balenciaga: Η μυστηριώδης φιγούρα του «Πικάσο της μόδας»
Cristobal Balenciaga: Η μυστηριώδης φιγούρα του «Πικάσο της μόδας»

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του