Casa Batlló: Το σπίτι – αριστούργημα του Gaudi στη Βαρκελώνη και πώς συνδέεται με τον Άγιο Γεώργιο (εικόνες)

Είναι ένα από τα πιο διάσημα κτήρια στο κέντρο της Βαρκελώνης και ένα από τα αριστουργήματα του μοντερνισμού, που φέρει την υπογραφή του σπουδαίου αρχιτέκτονα, Αντόνι Γκαουντί. Το όνομά του Casa Batlló.

Το κτήριο χτίστηκε αρχικά το 1877 από τον Γκαουντί μετά απο την ανάθεσή του σε αυτόν από τον Lluís Sala Sánchez. Ωστόσο το 1904, το διαμόρφωσε σε κάτι εντελώς εξωπραγματικό, με τον Καταλανό καλλιτέχνη να βάζει ανεξίτηλα σφραγίδα του.

Ενώ το εσωτερικό κυματίζει και το θέμα του μοιάζει περισσότερο υδάτινο, εξωτερικά έχει να διηγηθεί μία ιστορία. Και εξιστορεί τον μύθο του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου της Βαρκελώνης, που σκότωσε τον δράκο.

Στην Καταλονία είναι γνωστός ως Sant Jordi και η τοπική εκδοχή της ιστορίας του Αγίου είναι λίγο διαφορετική με αυτό που γνωρίζουμε από τον βίο του.

Σε μία μικρή πόλη έξω από τη Βαρκελώνη, τη Montblanc, ένας τρομακτικός δράκος σκορπούσε τον φόβο στους κατοίκους. Το τέρας είχε φάει ό,τι ζώο κυκλοφορούσε εκεί και αφού τα αφάνισε στράφηκε στους ανθρώπους.

Για να κατευνάσουν την αγριότητά του, οι κάτοικοι αποφάσισαν κάθε μέρα να θυσιάζουν κάποιο πρόσωπο άνθρωπο και -σύμφωνα με μία εκδοχή του μύθου- νεαρά, παρθένα κορίτσια που ρίχνονταν βορά στα δόντια του δράκου.

Μία μέρα, ο κλήρος έλαχε στην αγαπημένη, νεαρή κόρη του βασιλιά. Την ώρα, όμως, που τη θυσίαζαν στον δράκο, εμφανίστηκε ένας νεαρός ιππότης, ο Γεώργιος, κραδαίνοντας την λόγχη του, σκότωσε τον δράκο και έσωσε τη νεαρή πριγκίπισσα.

Στο σημείο, όπου γέμισε από το αίμα του δράκου φύτρωσαν κόκκινα τριαντάφυλλα. Φυσικά, ο Γεώργιος παντρεύτηκε την πριγκίπισσα και πιθανότατα εκείνη έζησε στο κάστρο της, ενώ εκείνος ταξίδευε σκοτώνοντας δράκους σε άλλες χώρες.

Πώς ακριβώς το κτήριο αναπαριστά τον μύθο του Sant Jordi

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Casa Batlló – Gaudí, Barcelona (@casabatllo)

Ο δράκος: Εάν παρατηρήσετε την οροφή του κτηρίου, θα δείτε το σχήμα ενός δράκου, με μικρά τοξωτά ανοίγματα στα δεξιά που σχηματίζουν το κενό κάτω από το λαιμό του. Τα μπλε-πράσινα κεραμίδια συμβολίζουν τις φολίδες του δέρματός του, ενώ τα στρογγυλά κεραμίδια που ξεκινούν από την κορυφή σχηματίζουν τη ραχοκοκκαλιά του.

Η λόγχη: Στην κορυφή αριστερά υπάρχει ένας μικρός, στρογγυλός πυργίσκος με έναν σταυρό στην κορυφή του, που αναπαριστά το σπαθί του Άη Γιώργη που καρφώθηκε στο σώμα του δράκου.

Τα κόκκαλα: Στην πρόσοψη του σπιτιού τα μπαλκόνια έχουν το σχήμα κρανίων και οι στήλες συμβολίζουν τα οστά. Αυτό συμβολίζει τα κόκκαλα των άτυχων θυμάτων του δράκου.

Το τριαντάφυλλο: Στο κέντρο και την κορυφή του κτηρίου υπάρχει ένα μπαλκόνι στο σχήμα τριαντάφυλλου, το οποίο σύμφωνα με τον μύθο ξεπήδησε από το έδαφος που μουσκεύτηκε από το αίμα του δράκου.

Σχεδιάστηκε για μία μεσοαστική οικογένεια

Το 1904, οπότε και αναδιαμορφώθηκε από τον Γκαουντί, το σπίτι ανήκε ακόμα στον Josep Batlló. Η οικογένεια Μπατγιό ήταν πολύ γνωστή στη Βαρκελώνη για τη συμβολή της στη βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας.

Ο Μπατγιό ως βιομήχανος είχε αρκετά εργοστάσια στην πόλη και ήταν παντρεμένος με την Amalia Godo Belaunzaran που προερχόταν από την οικογένεια που είχε ιδρύσει την εφημερίδα La Vanguardia.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Casa Batlló – Gaudí, Barcelona (@casabatllo)

Ο Μπατγιό ήθελε έναν αρχιτέκτονα για να σχεδιάσει ένα σπίτι που να μη μοιάζει με κανένα άλλο και να ξεχωρίζει ως δημιουργικό και τολμηρό.

Ο Μπατγιό και η γυναίκα διάλεξαν τον αρχιτέκτονα που είχε σχεδιάσει το πάρκο Γκουέλ ώστε να δημιουργήσει ένα ριψοκίνδυνο σχέδιο χωρίς να τον περιορίσουν πουθενά. Η οικογένεια ζούσε στον όροφο των ευγενών του Casa Batlló μέχρι τα μέσα του 1950.

Το 1904 ο Josep Batlló προσέλαβε τον Γκαουντί να του σχεδιάσει το σπίτι. Αρχικά το σχέδιο ήταν το κτίριο να γκρεμιστεί και να ξαναχτιστεί ένα τελείως καινούριο. Ο Γκαουντί όμως έπεισε τον Μπατγιό ότι μια αναδιαμόρφωση ήταν αρκετή και ήταν σε θέση να υποβάλλουν αίτηση σχεδιασμού το ίδιο έτος. Το κτίριο ολοκληρώθηκε και ανακαινίστηκε το 1906.

Ο Γκαουντί άλλαξε τελείως το κύριο διαμέρισμα που έγινε η οικία της οικογένειας Μπατγιό. Επέκτεινε τον κεντρικό φωταγωγό ώστε να παρέχεται φως σε ολόκληρο το κτίριο και πρόσθεσε νέους ορόφους. Τον ίδιο χρόνο το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης επέλεξε το σπίτι ως υποψήφιο για το βραβείο του καλύτερου κτιρίου της χρονιάς. Το βραβείο, όμως, δόθηκε σε άλλον αρχιτέκτονα.

Ο Josep Batlló πέθανε το 1934 και το σπίτι περιήλθε στην κατοχή της γυναίκας του, μέχρι τον θάνατό της το 1940. Μετά τον θάνατο των γονέων, το σπίτι το διαχειρίζονταν τα παιδιά μέχρι το 1954. Το 1954 η ασφαλιστική εταιρία Seguros Iberia απέκτησε το κτίριο και δημιούργησε γραφεία εκεί. Το 1970 άρχισε η πρώτη ανακαίνιση σε μερικά δωμάτια. Το 1983 τα εξωτερικά μπαλκόνια ανακαινίστηκαν στο αρχικό τους χρώμα και ένα χρόνο μετά η εξωτερική πρόσοψη φωτίστηκε για την τοπική γιορτή La Mercè.

Το 1993, οι σημερινοί ιδιοκτήτες του, αγόρασαν το σπίτι και συνέχισαν τις ανακαινίσεις σε ολόκληρο το κτήριο. Δύο χρόνια μετά, το 1995, το Batlló άρχισε να νοικιάζει τις εγκαταστάσεις του για διάφορες εκδηλώσεις.

Περισσότερα από 2.500 τετραγωνικά μέτρα δωματίων, μέσα στο κτίριο, έχουν εκμισθωθεί για διάφορους σκοπούς.

Λόγω της θέσης του κτιρίου και της ομορφιάς των εγκαταστάσεων, τα δωμάτιά του είναι σε πολύ μεγάλη ζήτηση και φιλοξενούν αρκετά σημαντικά γεγονότα της πόλης, ενώ είναι ένα από τα πιο επισκέψιμα αξιοθέατα στη Βαρκελώνη.

Στολίζεται με κόκκινα τριαντάφυλλα

Ο Γεώργιος έγινε ο αγαπημένος άγιος της Καταλονίας και η μνήμη του γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου. Την ημέρα αυτή εορτάζεται η Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων, σαν μία παραδοσιακή παραλλαγή του Αγίου Βαλεντίνου και το Casa Batllo στολίζεται με κόκκινα τριαντάφυλλα.

Είναι μία ημέρα γεμάτη ενθουσιασμό και χαρά σε ολόκληρη την Καταλονία. Στις 23 Απριλίου οι δρόμοι κάθε πόλης γεμίζουν κόσμο και σε πάγκους πωλούνται βιβλία και λουλούδια. Μία γιορτή αγάπης και πολιτισμού.

Με το σύνθημα  «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα» η παράδοση θέλει τους άνδρες να δίνουν κόκκινα τριαντάφυλλα στις γυναίκες τους εις ανάμνησιν του αίματος του δράκου, ενώ οι γυναίκες ανταποδίδουν χαρίζοντας στους αγαπημένους τους ένα βιβλίο.

Καθώς δύο σπουδαίοι συγγραφείς, ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ και ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες πέθαναν ακριβώς την ίδια ημέρα, στις 23 Απριλίου 1616, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, η ημέρα έχει καθιερωθεί από την UNESCO και ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. 

Πηγές: casabatllo.es, barcelona.cat

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 2022

Διαβάστε επίσης:

«Μπάρτλεμπυ ο γραφιάς» του Χέρμαν Μέλβιλ σε σκηνοθεσία Σοφίας Φιλιππίδου

Οι καλύτερες και οι χειρότερες χώρες για τις single γυναίκες – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Σχετικά Άρθρα
H πριγκίπισσα Νταϊάνα μόνη στο Ταζ Μαχάλ: Η ιστορία πίσω από τη μοναχική φωτογραφία
H πριγκίπισσα Νταϊάνα μόνη στο Ταζ Μαχάλ: Η ιστορία πίσω από τη μοναχική φωτογραφία
Σε ελληνικό νησί η πιο καθαρή παραλία του κόσμου
Σε ελληνικό νησί η πιο καθαρή παραλία του κόσμου
Μία αίσθηση σα να κοιμάσαι και να ξυπνάς εκεί που «σκάει» το κύμα…
Μία αίσθηση σα να κοιμάσαι και να ξυπνάς εκεί που «σκάει» το κύμα…
Το τουριστικό θαύμα της Αίγινας
Το τουριστικό θαύμα της Αίγινας
Τζένη Καρέζη: Το εκπληκτικό εξώφυλλο για το περιοδικό «Εικόνες» που σάρωσε τις πωλήσεις
Τζένη Καρέζη: Η εκπληκτική φωτογράφιση για το περιοδικό «Εικόνες» που σάρωσε τις πωλήσεις
Δύο ελληνικά νησιά εξυμνεί το National Geographic - Στους top προορισμούς για φέτος
Δύο ελληνικά νησιά εξυμνεί το National Geographic – Στους top προορισμούς για φέτος

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του