Αυτό ήταν το άρωμα της Κλεοπάτρας που πήρε ξανά ζωή και τα 6 θρυλικά μυστικά ομορφιάς της

Λίγο λίγο οι σύγχρονοι ερευνητές αποκαλύπτουν πώς ζούσαν οι άνθρωποι στις αρχαίες κοινωνίες, πώς έμοιαζαν, πώς ένιωθαν.

Όμως, αν και αυτές οι μελέτες δίνουν έμφαση στη γεύση, όπως το Μουσείο Μαγειρικής στην Ιταλία που αναδημιουργεί αρχαία ρωμαϊκα ή για παράδειγμα μία άλλη μελέτη αναδημιούργησε ήχους και μουσικές από το Stonehenge, το να ξαναφτιάξεις ένα άρωμα δεν είναι τόσο πολύ εύκολο.

Σήμερα όλα αυτό αλλάζει και οι επιστήμονες αρχίζουν σταδιακά να αποκαλύπτουν και να αναδημιουργούν μυρωδιές και αρώματα του αρχαίου κόσμου. Όπως έκαναν οι ερευνητές Ντόρα Γκόλντσμιθ και Σον Κόφλιν, οι οποίοι κατάφεραν για πρώτη φορά να αναδημιουργήσουν το περίφημο άρωμα της Κλεοπάτρας. Δούλεψαν πάνω στα ευρήματα της αρχαιολογικής ανασκαφής στο Θμουίς, κοντά στο Μεντές.

Εκεί βρέθηκε ένα κτήριο το οποίο φαίνεται ότι ήταν εργοστάσιο αρωμάτων και στο οποίο βρέθηκαν τα δοχεία που περιείχαν τις πρώτες ύλες για τα αρώματα. Παράλληλα, αποκωδικοποίησαν και ένα αρχαίο ελληνικό κείμενο, το οποίο περιείχε μια συνταγή.

Άρχισαν να πειραματίζονται με τα υλικά της εποχής, όπως κανέλλα, έλαια και ρετσίνι, προκειμένου να κατασκευάσουν το άρωμα. Αυτό που προέκυψε είναι μια έντονη μυρωδιά, πικάντικη αλλά και γλυκιά.

Μία πρακτική που ακολουθούν και άλλοι επιστήμονες

Και άλλοι ερευνητές εργάζονται πάνω στην ίδια γραμμή, όπως Τζάκοπο λα Νάζα, από το Πανεπιστήμιο της Πίζας και η ομάδα του: Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύθηκε η δική τους έρευνα στο Journal of Archaeological Science. Οι ερευνητές μελέτησαν δοχεία από το ταφικό μνημείο του αρχαίου Αιγύπτιου αρχιτέκτονα Κα και της συζύγου του Μερίτ.

Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν έναν τεράστιο φασματογράφο για να βρουν τα χημικά κατάλοιπα μέσα σε βάζα και δοχεία και μέχρι τώρα έχουν ανακαλύψει λίπη, έλαια, και κεριά τα οποία χρησιμοποιούνταν για να δημιουργηθούν καλλυντικά και αλοιφές εκείνη την εποχή. Επίσης βρέθηκαν δοχεία που περιείχαν άλευρα και ψάρια.

Τον περασμένο Μάρτιο ερευνητές του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ της Ιένας για την Επιστήμη της Ανθρώπινης Ιστορίας, δημοσίευσαν μια εργασία για τις δικές τους βιομοριακές τεχνικές, τις οποίες χρησιμοποιήσαν για να εντοπίσουν αυτό που ονόμασαν «οσφρητικό πεδίο». Υποστηρίζουν ότι στοιχεία μπορούν να ληφθούν όχι μόνο από τα βάζα και τα δοχεία, αλλά και από απομεινάρια σκουπιδιών αλλά και από την τερηδόνα στα ανθρώπινα δόντια.

Δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Journal Of Archaeological Science και κάνουν λόγο για υπολείμματα ελαίων, λίπους και κεριού μέλισσας -που χρησιμοποιούνταν ως άοσμες βάσεις για αρώματα με συστατικά όπως άρκευθο.

Το άρωμα στην Αρχαία Αίγυπτο και στα πλοία της Κλεοπάτρας

Οι πρώτοι αρωματοποιοί στην Αρχαία Αίγυπτο ήταν ιερείς, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ρητίνη για να γλυκάνουν τις προσφορές για θυσίες. Οι Αιγύπτιοι πίστευαν, ότι τα θυμιάματα που καίγονταν ένωναν τους ανθρώπους με τους Θεούς και και ευχαριστούσαν τις θεότητες. Οι ιερείς χρησιμοποιούσαν τα αρώματα για θρησκευτικές και θεραπευτικές τελετές. Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι έφτιαχναν αρώματα από λουλούδια, εκχυλίσματα φυτών και έλαια ξύλου.

Ωστόσο, δεν χρησιμοποιούσαν τα θυμιάματα μόνο για τελετουργικούς σκοπούς, αλλά και στην καθημερινή τους ζωή, όπως για παράδειγμα σήμερα χρησιμοποιούμε τα κεριά. Πίστευαν, ότι αυτές οι ευχάριστες μυρωδιές βοηθούσαν να διατηρείται η αρμονία του σώματος και του πνεύματος.

Όσον αφορά την μυθική βασίλισσα Κλεοπάτρα, οι θρύλοι θέλουν τα καράβια της να καλύπτονται με άρωμα, προτού ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Το άρωμα διασκορπιζόταν στον αέρα, φτάνοντας στην ακτή πριν από την Κλεοπάτρα. Η ιδέα πίσω από αυτήν την πρακτική ήταν για να αποπλανήσει τον Μάρκο Αντώνιο με την άφιξή της, προτού καν εκείνος τη δει.

Απίθανη;

Τα 6 διαχρονικά μυστικά ομορφιάς της Κλεοπάτρας

Αν μη τι άλλο η Κλεοπάτα θεωρούνταν και εξακολουθεί να θεωρείται μία από τις πιο εντυπωσιακές γυναίκες στην παγκόσμια ιστορία. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν γνωστοί για τα τελετουργικά ομορφιάς τους ακόμη και 5000 χρόνια πριν και η Κλεοπάτρα ήταν η βασίλισσα όχι μόνο της χώρας, αλλά και της καινοτομίας σε αυτόν τον τομέα.

Χρησιμοποιούσε πάντα φυσικά προϊόντα, τα οποία ήταν διαθέσιμα 5.000 χρόνια πριν και ακόμη παραμένουν επίκαιρα.

Άλατα της Νεκράς Θάλασσας

Η Κλεοπάτρα γνώριζε πολύ καλά της ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες των αλάτων από την Νεκρά Θάλασσα και ήταν γνωστό πως τα χρησιμοποιούσε για αυτούς τους λόγους. Δεν είναι σαφές, βέβαια, αν γνώριζε σε ευρύτερη κλίμακα τα οφέλη στο δέρμα, αλλά ήταν ένα βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς της.

Κολ

Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρευαν το μακιγιάζ και το κολ ήταν ένα από τα πλέον διάσημα υλικά τους για το γνωστό μας σε όλους eyeliner. Η Κλεοπάτρα χρησιμοποιούσε κολ για να δημιουργήσει αυτό το σαγηνευτικό και διαχρονικό cat eye, το οποίο της ανήκει δικαιωματικά. Το κολ, όχι μόνο ήταν ευεργετικό ως προϊόν ομορφιάς, αλλά προστάτευε και το μάτι από μολύνσεις και από τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου. παραδοσιακός τρόπος παρασκευής του ήταν το άλεσμα του ορυκτού αντιμονίτης (στιβνίτης, Sb2S3), το οποίο εξυπηρετούσε παρόμοιο σκοπό με το ξυλοκάρβουνο που έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή της μάσκαρας.

Μάσκες στο πρόσωπο με μέλι και γάλα

Το μέλι χρησιμοποιείτο για τις ενυδατικές του ιδιότητες και η Κλεοπάτρα πίστευε πως σε συνδυασμό με το γάλα ήταν ό,τι πιο ιδανικά ενυδατικό για το πρόσωπό της. Διαφωνείτε;

Μπάνιο σε γάλα γαϊδούρας

Ίσως η πιο γνωστή και πιο εκκεντρική συνήθειά της ήταν τα μπάνια σε γάλα γαϊδούρας. Το γαλακτικό οξύ που περιέχει αναζωογονεί την επιδερμίδα και είναι εξαιρετικά απολεπιστικό. Τώρα βέβεια αν περιμένετε να γεμίσετε μία ολόκληρη μπανιέρα με ζεστό γάλα είναι λίγο δύσκολο, ωστόσο στην αγορά κυκλοφορούν προϊόντα που περιέχουν αντίστοιχα οξέα που μπορείτε να προσθέσετε στο αφρόλουτρό σας.

Σησαμέλαιο, καστορέλαιο και έλαιο Μορίνγκα

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τακτικά φυσικά έλαια για την πρόληψη των ρυτίδων και τη διατήρηση της νεανικής όψης. Πόσο μάλλον η βασίλισσά τους

Χέννα

Σήμερα η χέννα είναι γνωστή, τόσο για τα τατουάζ, όσο και σαν φυτική βαφή μαλλιών. Ωστόσο, η Κλεοπάτρα και γενικότερα οι Αρχαίοι Αιγύτιοι τη χρησιμοποιούσαν και σαν μία πρώτη μορφή βερνικιού νυχιών. Έτσι, λοιπόν η χέννα όχι μόνο έβαφε τα νύχια τους και ταυτόχρονα ήταν ένα υλικό που τα προστάτευε.

Πηγές: Smithsonian, aerowest

Διαβάστε επίσης:

Ρόμπιν Γουίλιαμς: 6 κορυφαίοι ρόλοι που δεν έπαιξε ποτέ

Silver shampoo: Ο φύλακας άγγελος που διατηρεί τα μαλλιά σας απαλλαγμένα από κίτρινους τόνους

Σχετικά Άρθρα
«Χωρίς εσένα θέλω να πεθάνω»: Ο ασίγαστος παράνομος έρωτας του Αλμπέρ Καμύ για τη Μαρία Καζάρες
«Χωρίς εσένα θέλω να πεθάνω»: Ο ασίγαστος παράνομος έρωτας του Αλμπέρ Καμύ για τη Μαρία Καζάρες
%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%ba%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%b7-%ce%bc%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%b9%ce%b4%ce%ac%ce%ba%ce%b9%cf%82-%cf%83%ce%b50
Μελίνα Μερκούρη – Μάνος Χατζιδάκις σε ένα βίντεο όπου τα λόγια περιττεύουν
Retro click: Η αγαπημένη «κακιά» του σινεμά Τασσώ Καββαδία νύφη στον δεύτερο στον γάμο της
Retro click: Η αγαπημένη «κακιά» του σινεμά Τασσώ Καββαδία νύφη στον δεύτερο στον γάμο της
Τζέιμς Ντιν: Ο «επαναστάτης» γόης του σινεμά που χάθηκε μέσα στον «Μικρό Μπάσταρδο» του
Τζέιμς Ντιν: Ο «επαναστάτης» γόης του σινεμά που χάθηκε μέσα στον «Μικρό Μπάσταρδο» του
%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b1-%ce%ae%cf%84%ce%b1%ce%bd-%ce%b7-%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%85%ce%b4%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%cf%86%ce%b1%ce%b9%ce%bd%cf%8c0
Ποια ήταν η Ρίτα του τραγουδιού – φαινόμενο «Ρίτα Ριτάκι» των αδελφών Κατσιμίχα
«Heroes»: Η ρομαντική ιστορία πίσω απο το θρυλικό τραγούδι του David Bowie
«Heroes»: Η ρομαντική ιστορία πίσω απο το θρυλικό τραγούδι του David Bowie

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του