Αρχική > Featured > Βεντουζοθεραπεία κατά της κυτταρίτιδας – Πώς εφαρμόζεται – Πόσες συνεδρίες χρειάζονται
%ce%b2%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%b6%ce%bf%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%cf%85%cf%84%cf%84%ce%b1%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b90

Βεντουζοθεραπεία κατά της κυτταρίτιδας – Πώς εφαρμόζεται – Πόσες συνεδρίες χρειάζονται

Σύμφωνα με μια παλαιά κινέζικη παροιμία: “Βελονισμός και Βεντουζοθεραπεία γιατρεύουν πάνω απ’ τις μισές αρρώστιες”. Σήμερα γνωρίζουμε, με επιστημονική τεκμηρίωση, ότι η Βεντουζοθεραπεία μπορεί να αξιοποιηθεί συμπληρωματικά με τον Ιατρικό Βελονισμό για να μεγιστοποιήσει το θεραπευτικό αποτέλεσμα ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του Πόνου.

Ας δούμε λοιπόν γιατί είχε δίκιο ο Ιπποκράτης που χρησιμοποιούσε τη βεντουζοθεραπεία σχεδόν για κάθε ασθένεια. Καθώς στα χέρια των ειδικών Ιατρών και θεραπευτών δεν προκαλεί παρενέργειες, αποτελεί μία δημοφιλή θεραπεία αποκατάστασης από τραυματισμούς ή αντιμετώπισης πόνου ακόμα και ανάμεσα σε διάσημους πρωταθλητές (Μάικλ Φελπς, Σερένα Γουίλιαμς), καλλιτέχνες και άλλες διασημότητες (Τζάστιν Μπίμπερ, Γκουίνεθ Πάλτροου, Κιμ Καρντάσιαν, Τζένιφερ Άνιστον κ.ά.).

Η θεραπεία με ζεστές ή κρύες βεντούζες έχει τις ρίζες της στη Μεσόγειο και την Κίνα. Εφαρμόζεται σε όλο το σώμα με διαφορετικές τεχνικές ανάλογα με την πάθηση. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα θεραπευτικά και χαλαρωτικά. Η θερμότητα, η μυϊκή χαλάρωση και η έντονη αιμάτωση που παράγονται στην περιοχή όπου εφαρμόζονται, κάνουν τις βεντούζες ένα πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων (παθήσεις του πεπτικού, παθήσεις του αναπνευστικού, γυναικολογικά προβλήματα, μυοσκελετικούς πόνους και κυτταρίτιδα).

Εμείς μιλήσαμε με την Αθηνά Παπαχρήστου, φυσικοθεραπεύτρια στο Holistic Physio για την εφαρμογή της βεντουζοθεραπείας στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, κάτι που ενδιαφέρει και τις περισσότερες από εμάς λόγω καλοκαιριού.

Τι ακριβώς είναι η βεντουζοθεραπεία;

Η βεντουζοθεραπεία (cupping massage) είναι μια πανάρχαια μέθοδος εναλλακτικής ιατρικής κατά την οποία ο θεραπευτής τοποθετεί ειδικές βεντούζες επάνω στην επιφάνεια του δέρματος για μερικά λεπτά προκαλώντας αναρρόφηση. Οι βεντούζες μπορεί να είναι διαφόρων μεγεθών καθώς και διαφόρων υλικών, όπως για παράδειγμα γυάλινες, σιλικόνης, πλαστικές ή και bamboo. Οι γνωστές σε όλους μας βεντούζες μπορεί να είναι τώρα της μόδας αλλά δεν είναι κάτι νέο. Η ιστορία τους είναι μεγάλη και αξιοθαύμαστη έχοντας τις ρίζες τους στην αρχαία Αίγυπτο, Ελλάδα, Κίνα και Μέση Ανατολή, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής τους ιατρικής.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί η εν λόγω θεραπεία;

Η θεραπεία με βεντούζες εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε ένα πλήθος παθήσεων. Σήμερα χρησιμοποιείται στη θεραπεία διαφόρων μυοσκελετικών συνδρόμων ή αθλητικών κακώσεων προάγοντας με τον τρόπο αυτό την αιμάτωση και την οξυγόνωση των μυών και των τοπικών ιστών. Εφαρμόζεται επίσης στο κοινό κρυολόγημα, στον χρόνιο βήχα, στο άσθμα, σε προβλήματα δυσπεψίας, δυσκοιλιότητας καθώς και στο άγχος και την κατάθλιψη. Ενώ έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

Στην περίπτωση της κυτταρίτιδας τι μπορεί να προσφέρει;

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με βεντούζες και κυρίως όταν κάνουμε μετακινούμενες βεντούζες στην εν λόγω περιοχή υπάρχει ταυτόχρονη ενεργοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου. Το αίμα συλλέγει και κατανέμει το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό, ενώ η λέμφος αποβάλλει όλα τα άχρηστα μεταβολικά προϊόντα, λειτουργώντας ως ένα σύστημα καθαρισμού. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να μειώσουν την εικόνα του «φλοιού πορτοκαλιού» και να βελτιώσουν την ποιότητα και ελαστικότητα του δέρματος αισθητά.

Πώς εφαρμόζεται;

Στην περίπτωση της κυτταρίτιδας εφαρμόζεται η μετακινούμενη βεντούζα ή αλλιώς μασάζ με βεντούζες (cupping massage). Αλείφουμε με αρκετό λάδι την πάσχουσα περιοχή και εφαρμόζουμε γρήγορες μετακινούμενες βεντούζες μεσαίας ή δυνατής πίεσης για 10’-15’ σε κάθε πλευρά του σώματος. Οι βεντούζες μπορεί να είναι σιλικόνης ή γυάλινες φωτιάς μεγάλου μεγέθους. Η κατεύθυνση της βεντούζας στην περιοχή των ποδιών θα πρέπει να είναι ανοδική. Μετά από λίγα τραβήγματα μπορεί να εμφανιστούν κόκκινα σημάδια κατά μήκος της γραμμής μετακίνησης, προκαλώντας έτσι υπεραιμία στην περιοχή. Η μέθοδος αυτή είναι σχετικά ανώδυνη, ενώ προσφέρει μια ευχάριστη αίσθηση τραβήγματος.

Θα εφαρμοστεί συνδυαστικά με βελονισμό;

Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και δράση θα μπορούσε να συνδυαστεί με βελονισμό, ο οποίος μάλιστα θα προηγείται της βεντουζοθεραπείας. Ο βελονισμός εφαρμόζεται σε τοπικά σημεία στην πάσχουσα περιοχή και βελτιώνει την τοπική αιμάτωση (μικροκυκλοφορία). Επιπλέον εφαρμόζεται και σε περιοχικά ή και γενικά σημεία σε όλο το σώμα, με σκοπό την εξισορρόπηση και ενίσχυση της λειτουργίας των οργάνων υπεύθυνων για την απορρόφηση, κατανομή θρεπτικών στοιχείων και κυκλοφορία των παχύρρευστων υγρών.

Πόσες θεραπείες θα χρειαστούν;

Εξαρτάται από την εκάστοτε πάντα περίπτωση. ‘Ένας εκτιμώμενος μέσος αριθμός συνεδριών για ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα είναι 10-20 συνεδρίες σε διάστημα 3 μηνών.

Σε τι διάστημα θα δει τα πρώτα αποτελέσματα η γυναίκα;

Συνήθως έχουμε ορατά αποτελέσματα ήδη από τις πέντε πρώτες συνεδρίες και μετά, εφόσον βέβαια αυτές ακολουθηθούν με συνέπεια και συνδυαστούν με σωστή διατροφή και καθημερινή άσκηση.

%ce%b2%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%b6%ce%bf%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%cf%85%cf%84%cf%84%ce%b1%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b90

Κατά την περίοδο της θεραπείας απαγορεύεται η γυμναστική;

Δεν απαγορεύεται αλλά επιβάλλεται κιόλας. Παράλληλα με τις βεντούζες πρέπει να ακολουθηθεί ένα κατάλληλα διαμορφωμένο πρόγραμμα αερόβιας κυρίως άσκησης που να περιλαμβάνει βάδιση από 30’ μέχρι 50’ κάθε μέρα σχετικά μέτριας έντασης.

Χρειάζεται συνδυαστικά να ακολουθηθεί κάποια συγκεκριμένη διατροφή από το άτομο;

Σημαντικό ρόλο στην εξάλειψη της κυτταρίτιδας σαφώς παίζει και η ισορροπημένη διατροφή. Καλό θα ήταν βέβαια να αποφεύγονται τα γαλακτοκομικά προιόντα, λίπη, κατεργασμένα γλυκά και υδατάνθρακες, ωμές και κρύες τροφές, η ζάχαρη και το αλάτι, το οποίο συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών από τα κύτταρα. Απαραίτητο στοιχείο της διατροφής αυτής είναι και η αυξημένη λήψη υγρών. Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν παίζει ρόλο τόσο η ποσότητα όσο η συχνότητα κατανάλωσης νερού.

Αντενδείκνυται η βεντουζοθεραπέια σε κάποιες περιπτώσεις;

Αν και θεωρείται μια ασφαλής, μη επεμβατική μέθοδος, χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες, θα πρέπει να εφαρμόζεται με προσοχή σε άτομα με εξασθενημένο οργανισμό, σε υπερτασικούς και σε άτομα με πολύ λεπτό δέρμα. Ενώ θα ήταν φρόνιμο να αποφεύγεται η χρήση τους μια εβδομάδα πριν από τις διακοπές στην παραλία λόγω ύπαρξης πιθανών σημαδιών. Οι βεντούζες γενικά και ειδικά αντενδείκνυνται σε ασθενείς επιρρεπείς σε αιμορραγίες κάθε είδους, σε εγκαύματα, ανοιχτές πληγές ή πρόσφατα τραύματα, όπως επίσης σε φλεβίτιδα ή και θρόμβωση. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αποφεύγεται η εφαρμογή τους στην περιοχή της κοιλιάς και της οσφύς. Όσο εύκολες κι αν είναι στην χρήση τους θα πρέπει να γίνονται πάντα από κάποιον ειδικό, έτσι ώστε να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

%ce%b2%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%b6%ce%bf%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%cf%85%cf%84%cf%84%ce%b1%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b90 %ce%b2%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%b6%ce%bf%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%cf%85%cf%84%cf%84%ce%b1%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b92

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %ce%b2%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%b6%ce%bf%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%cf%85%cf%84%cf%84%ce%b1%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b94