Αρχική > Επικαιρότητα > Βατόπουλος: “Είμαστε σε άνοδο σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό στη χώρα μας. Φαίνεται από τους διασωληνωμένους και τους θανάτους”

Βατόπουλος: “Είμαστε σε άνοδο σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό στη χώρα μας. Φαίνεται από τους διασωληνωμένους και τους θανάτους”

Οι ειδικοί το λένε εδώ και καιρό. Οι δύο πρώτες εβδομάδες του Απρίλη θα είναι καθοριστικές για τη χώρα μας σε σχέση με την πορεία της διασποράς του ιού. «Είμαστε στην άνοδο όσον αφορά στα κρούσματα κορωνοϊού και προσπαθούμε να την κρατήσουμε χαμηλότερα. Είναι οι κρίσιμες 2-3 εβδομάδες», είπε ο ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Η κατάσταση βρίσκεται στην άνοδο. Να μην κοιτάζουμε τα κρούσματα αλλά τους διασωληνωμένους, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ και τους θανάτους. Αυτά είναι τα πιο σκληρά στοιχεία και μας δείχνουν την άνοδο», δήλωσε νωρίτερα σήμερα μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής, ενώ πρόσθεσε «είμαι ευχαριστημένος γιατί δεν έχουμε τις αυξήσεις που έχουν Ιταλοί και Ισπανοί».

Για τις αποσωληνώσεις ασθενών με κορωνοϊό

Με αφορμή τις αποσωληνώσεις ασθενών με κορωνοϊό ο κ. Βατόπουλος επισήμανε  ότι «δεν είναι απαραίτητο ότι θα πεθάνεις αν διασωληνωθείς» προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «για να σωθείς πρέπει να υπάρχει ΜΕΘ και αναπνευστήρας οπότε αν αρρωστήσουμε όλοι μαζί κάποιος θα μείνει εκτός».

Για όσους δεν υπακούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Μιλώντας για την κατάσταση με τις ουρές έξω από τράπεζες για δεύτερη μέρα ο καθηγητής Μικροβιολογίας σημείωσε ότι γι’ αυτό πρέπει να λέμε συνέχεια κρατάμε τις αποστάσεις. «Ο ιός μεταδίδεται με σταγονίδια που μεταφέρονται έως και απόσταση 2 μέτρων και ταξιδεύει στον αέρα».

Τι σημαίνει «ανοσία της αγέλης» για τον κορωνοϊό

Απαντώντας, τέλος, στους οπαδούς της λογικής της «ανοσίας της αγέλης» που είδαμε αρχικά στη Βρετανία ο κ. Βατόπουλος εξήγησε «για να σταματήσει η ιστορία θα πρέπει ο μισός πλανητής να αποκτήσει αντισώματα. Αυτό θα γίνει είτε να αρρωστήσουμε όλοι μαζί και να πεθάνουν οι μισοί είτε αυτό να γίνει σιγά-σιγά. Πρέπει να γίνει σιγά-σιγά, μιλάμε για ανθρώπους, δεν μιλάμε για κοτόπουλα».