«Και όταν ο εραστής του βρίσκεται κοντά του, παύει ο πόνος του, όπως και σ΄εκείνον, ενώ πάλι, όταν ο εραστής του απουσιάζει, με τον ίδιο τρόπο ποθεί και ποθείται, αφού τον κατέχει ο αντέρωτας, η ερωτική ανταπόκριση, που είναι αντανάκλαση μέσα στην ψυχή του, του έρωτα που εισπράττει από τον εραστή» (Πλάτωνος, Φαίδρος)
Αγίου Βαλεντίνου σήμερα και οι απανταχού ερωτευμένοι έχουν την τιμητική τους. Καρδούλες, μπαλονάκια, σοκολατάκια, αρκουδάκια, λουλούδια, αφιερώσεις και λόγια αγάπης κατακλύζουν την συγκεκριμένη ημέρα σε κάθε γωνιά της Γης.
Μία ωδή στον Έρωτα, τον φτερωτό, ξανθούλη θεό, γιο της Αφροδίτης και του Ουρανού κατά τη Σαπφώ, γιος της Αφροδίτης και του Άρη, σύμφωνα με τον Σιμωνίδη τον Κείο. Αναφέρεται και ως υπηρέτης και συνοδός της Αφροδίτης. Ο Αλκαίος ο Μυτιληναίος αναφέρει ότι ο Έρωτας ήταν γιος της Ίριδας και του Ζέφυρου.
Σύμφωνα με τον μύθο, όταν χτυπούσε με τα βέλη του δύο ανθρώπους, αυτοί ερωτεύονταν παράφορα.Ο Έρως χαρακτηρίζεται ανίκητος στην τραγωδία Αντιγόνη. Απεικονίζεται, συνήθως, φακλανος , με σακί και βέλη στο ώμο.
Ο Έρωτας, ωστόσο, κατά την Ελληνική Μυθολογία είχε και έναν αδελφό. Τον Αντέρωτα. Γιος της Αφροδίτης και του Άρη (γεγονός που ενισχύει την εκδοχή του Σιμωνίδη του Κείου για τον Έρωτα) που εκπροσωπούσε τον ατυχή έρωτα.
Είχε σκουρόχρωμα μαλλιά και συνεπτυγμένες τις φτερούγες του, σε αντίθεση με τον Έρωτα που ήτανε ξανθός με ανοιγμένα τα φτερά, έτοιμος για να πετάξει.
Φέρεται επίσης και ως τιμωρός της σκληρότητας και της μη ανταπόδοσης ερωτικού καλέσματος, καθώς και της έλλειψης πίστης στον έρωτα. Περίφημη είναι η σχετική αρχαία έκφραση “Αντέρως Αλάστωρ” (= Αντέρωτας Αλητήριος ή ολέθριος).
Κατ΄ άλλους όμως, όπως υποστηρίζει π.χ. και ο Γκομλέν στον Αντέρωτα οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν ιδιότητες εντελώς αντίθετες μ΄ εκείνες του Έρωτα με τον οποίον ετυμολογικά φέρεται αντίπαλος.
Αντιπροσώπευε δηλαδή την απέχθεια, την αποστροφή και την απομάκρυνση που χαρακτηρίζει μεταξύ τους τα διάφορα ζώα. Και επειδή πίστευαν οι αρχαίοι πως τόσο ο Έρως όσο και ο Αντέρως επεξέτειναν την επιρροή τους επί πάντων των όντων πέρα από τα έμψυχα, δηλαδή και στα φυτά, λίμνες, ποταμούς, ως αναγκαία αρμονία και ισορροπία της φύσης ο Αντέρως τελικά ήταν ευεργετική δευτερεύουσα θεότητα που εμπόδιζε τις διάφορες έλξεις στη φύση που θα μπορούσαν να επαναφέρουν το χάος των κατακλυσμών, όπου τα πάντα ήταν συγκεχυμένα.
Ο μύθος του Μέλη και του Τιμαγόρα
Ο Πλάτωνας πίστευε ότι ο Αντέρως αντιπροσώπευε την αίσθηση του να είσαι γεμάτος αγάπη για τον άλλον, στην ανταπόδοση της αγάπης.
Χαρακτηριστικός ο μύθος του Τιμαγόρα. Κατά την ελληνική μυθολογία ο Τιμαγόρας είχε ερωτευτεί τον νεαρό Αθηναίο, Μέλη, ο οποίος περιφρόνησε τον έρωτά του και προέτρεψε τον Τιμαγόρα να πέσει από την Ακρόπολη. Εκείνος το έκανε.
Όταν, όμως έγινε αυτό, ο Μέλης, στη θέα του νεκρού Τιμαγόρα, μετανόησε και αυτοκτόνησε. Σε ανάμνηση του θρύλου αυτού, ιδρύθηκε στην Αθήνα βωμός του Αντέρωτα.
Ο Αντέρωτας στην Τέχνη
Παραστάσεις του Αντέρωτα υπάρχουν (διασώθηκαν) πολλές, σε σύμπλεγμα με τον Έρωτα όπως π.χ. σε παλαίστρα της Ήλιδας όπου ο Έρως κρατάει φοίνικα και ο Αντέρως προσπαθεί να του το αποσπάσει.
Ένα περίπου ίδιο μαρμάρινο ανάγλυφο βρίσκεται στο Μουσείο της Νεάπολης όπου ο Αντέρως παρουσιάζεται με κυρτές πτέρυγες,Αντέρως: Ο «φτερωτός» αδελφός του Έρωτα που «εκδικείται» την ανεκπλήρωτη αγάπη

Στο Αμφιαράειο υπήρχε ζεύγος κυπέλλων που το ένα έφερε παράσταση του Αντέρωτα και το άλλο του Έρωτα.
Βωμοί του Αντέρωτα υπήρχαν σε πολλά μέρη με κυρίαρχα εκείνα της Ίλιδας και στην Αθήνα που τιμόταν ως Αλάστωρ, ενώ άγαλμά του κοσμεί το Piccadilli Circus στο West End του Λονδίνου.
Διαβάστε επίσης:
12 μεγάλοι έρωτες μας έκαναν να πιστέψουμε στο «για πάντα»
Valentine’s ready! Βρήκαμε τα κοσμήματα της αγάπης για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
Google News