Αρχική > Featured > Τσιόδρας: Αυτοί είναι οι 4 λόγοι που νοσούν σοβαρά και οι νέοι

Τσιόδρας: Αυτοί είναι οι 4 λόγοι που νοσούν σοβαρά και οι νέοι

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, στην ενημέρωση της Δευτέρας 6 Απριλίου μίλησε εκτενώς για τα περιστατικά κυρίως νέων που νοσούν και δίνουν μάχη με τον κορωνοϊό -σε διεθνές κυρίως επίπεδο. Σε ορισμένες μάλιστα σπάνιες περιπτώσεις «φεύγουν» από τη ζωή.

«Είναι ένας ιός που δεν έχουμε ανοσία. Όλοι νοσούν. Και οι νέοι», είπε.

Στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι ηλικίες των νοσούντων κυμαίνονται από τα 40 έως τα 64 έτη. Μόνο το 31% των κρουσμάτων είναι 18-39 ετών.

Ο κ. Τσιόδρας στάθηκε ιδιαίτερα στους 4 λόγους που οι νέοι άνθρωποι μπορούν να νοσήσουν από κορωνοϊό

1. «Οι επιστήμονες ψάχνουν τη πιθανότητα να υπάρχουν γονίδια που θα καθορίζουν ποιος ασθενής θα πάει ή δε θα πάει καλά. Όπως το γονίδιο του υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μας επιτεθεί στον οργανισμό μας. Η «πόρτα» αυτή βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων του πνεύμονα και της καρδιάς. Παραλλαγές στο γονίδιο αυτό θα μπορούσαν να κάνουν την «πόρτα» αυτή πιο ανοιχτή ή πιο κλειστή στο να μπει ο ιός στα κύτταρα του πνεύμονα.

2. Υπάρχει μια ουσία που βοηθάει τον πνεύμονά μας να συσπάται, ο επιφανειογραφικός παράγοντας και μπορεί γρήγορα να εξαντλείται στους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και δεν πάνε τόσο καλά ακόμα και αν έχουν μπει στον αναπνευστήρα.

3. Μάλιστα σε περιπτώσεις ορισμένων νέων ανθρώπων υγιών κατά τα άλλα, ενα αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καταιγίδα φλεγμονής που τα κατακλύει τον πνεύμονα και τα άλλα όργανα. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι ένα ηλικιωμένο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που δημιουργεί το πρόβλημα, είναι αυτό που λειτουργεί πολύ καλά.

4. Μία ακόμη παράμετρος είναι ότι οι νέοι άνθρωποι, επειδή φοβούνται λιγότερο, δεν παίρνουν τα σωστά μέτρα προφύλαξης και έτσι εκτίθενται σε υψηλότερες ποσότητες του ιού στο περιβάλλον τους.