Αρχική > Κοινωνία > Τραγωδία στο θεραπευτήριο «Αγία Βαρβάρα»: 36χρονη με αυτισμό πνίγηκε με το φαγητό της

Τραγωδία στο θεραπευτήριο «Αγία Βαρβάρα»: 36χρονη με αυτισμό πνίγηκε με το φαγητό της

Μια γυναίκα 36 ετών με αυτισμό βρήκε φρικτό θάνατο το μεσημέρι της Κυριακής στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα». Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, η 36χρονη που έτρωγε μόνο αλεσμένο φαγητό, πνίγηκε από στερεά τροφή που πήρε από το πιάτο άλλου ασθενή.

Ένα ακόμη τραγικό στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι και ο αδελφός της 36χρονης είχε πνιγεί με αυγό στο ίδιο θεραπευτήριο πριν από χρόνια.

Ο Πρόεδρος των εργαζομένων του θεραπευτηρίου K. Μπάζος, μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» για την κατάσταση που επικρατεί: «Στο θεραπευτήριο νοσηλεύονται σήμερα 155 άνθρωποι, το προσωπικό είναι ελάχιστο, δεν υπάρχει γιατρός τα σαββατοκύριακα, δεν υπάρχει ψυχίατρος. Παλαιότερα τα παιδιά δένονταν γιατί δεν υπήρχε ψυχίατρος, ούτε τίποτα για την προσωπική τους ασφάλεια».

Στην επιφάνεια μετά το τραγικό περιστατικό βγήκαν καταγγελίες για βάναυση μεταχείριση των ασθενών στο συγκεκριμένο θεραπευτήριο.

Όπως καταγγέλλει ο Γ. Γεωργούλας, Πρόεδρος του «Σωματείου Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά», οι ασθενείς νοσηλεύονται σε απάνθρωπες συνθήκες και κατά περιπτώσεις το νοσηλευτικό προσωπικό τους δένει στα κρεβάτια τους.

«Ο αδελφός της Μαρίας είχε ταϊστεί στο κρεβάτι με αυγό, δεμένος με ιμάντες, και όταν ο νοσηλευτής λίγο αργότερα αφού τον τάισε, πήγε να δει πώς είναι και διαπίστωσε πως είχε χάσει τη ζωή του – διότι έπαθε παλινδρόμηση και πνίγηκε επειδή έτρωγε ξαπλωμένος – έπαθε ανακοπή ο ίδιος και πέθανε. Είναι αξιοπερίεργο και γι’ αυτό το περιστατικό και για άλλα, γιατί στα 30 χρόνια λειτουργίας του Σκαραμαγκά και στη μετέπειτα πορεία των πραγμάτων, δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση και καμία ποινή για κανέναν θάνατο παιδιού. Για θάνατο μιλάμε, όχι για τραυματισμό».

Τι ανέφερε για το τραγικό συμβάν

Για την περίπτωση συγκεκριμένα της 36χρονης, ο κ. Γεωργούλας ανέφερε: «Η Μαρία είχε όλα τα δόντια της. Η μητέρα της χάθηκε από τη ζωή το Πάσχα που μας πέρασε και έμεινε τελείως ανυπεράσπιστο το παιδί, καθώς μόνο αυτή είχε τη δυνατότητα να το επισκέπτεται τακτικά και να διαμαρτύρεται όταν το έδεναν με ιμάντες χωρίς εντολή ψυχίατρου και γιατρού, απλά και μόνο για να ρυθμίσουν τη βάρδια, για την ευκολία.

Η μητέρα της όσο ζούσε την τάιζε κανονικό φαγητό στα επισκεπτήρια που έκανε και παρουσίας δικής μου. Την τάιζε κανονικό φαγητό με την προϋπόθεση ότι θα ήταν μαλακό, δεν θα έτρωγε κάτι σκληρό γιατί τα άτομα που συνηθίζουν να τρώνε αλεσμένο φαγητό σταματάνε να μασάνε, απλώς καταπίνουν. Η μητέρα της δεν ήθελε να τρώει αλεσμένο από τη στιγμή που είχε όλα τα δόντια της και επειδή το αλεσμένο φαγητό κατά το ήμισυ είναι νερό. Η Μαρία ήταν αποστεωμένη όπως και άλλα παιδιά στο ίδρυμα».