Αρχική > Τι Νέα; > Τοξικό νέφος στη Μεταμόρφωση: «Κλείστε παράθυρα, καθαρίστε καλά τα σπίτια σας» συνιστούν οι επιστήμονες
τοξικό-νέφος-στη-μεταμόρφωση-κλείστ

Τοξικό νέφος στη Μεταμόρφωση: «Κλείστε παράθυρα, καθαρίστε καλά τα σπίτια σας» συνιστούν οι επιστήμονες

Στις επιπτώσεις του τοξικού νέφους, το οποίο εξακολουθεί να απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση, αναφέρθηκε ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Ευάγγελος Γερασόπουλος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ.Γερασόπουλος επεσήμανε ότι στο ευρύτερο λεκανοπέδιο της Αττικής, οι συγκεντρώσεις δεν είναι υψηλές, επισημαίνοντας ότι δεν ξεπερνούν τα 20 μικρογραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο. Παράλληλα, σημείωσε ότι υπήρξε φαινόμενο καπνισμού το βράδυ, λόγω της άπνοιας, γεγονός που στο κέντρο οι συγκεντρώσεις τοξικών σωματιδίων έφτασε κοντά στα 30 μικρογραμμάρια.

Ακόμη, υπογράμμισε, ότι ο άνθρακας δεν ξεπέρασε τα 9 μικρογραμμάρια, ενώ το ευτυχές της υπόθεσης ήταν, ότι ο καπνός ανέβηκε γρήγορα ψηλά και ήταν αρκετά αραιός.

Ωστόσο, για τις περιοχές περιμετρικά του εργοστασίου, ο κ.Γερασόπουλος τόνισε ότι η έκθεση στον καπνό εκεί είναι απαγορευτική. Συνέστησε στους κατοίκους να έχουν  κλειστά παράθυρα και να καθαρίσουν πολύ καλά τα σπίτια τους, καθότι οι ουσίες που έχουν εκλυθεί είναι άκρως τοξικές και καρκινογόνες. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την αιθαλομίχλη που σχηματίζεται από την καύση επίπλων με πλαστικό το χειμώνα στα τζάκια, κάτι που έχει κοινά χαρακτηριστικά, αφού πολλές φορές είναι επικαλυμένα με πλαστική μπογιά.

Κλείνοντας, είπε ότι δεν υπάρχει ειδική μέθοδος καθαρισμού, παρά μόνον με νερό και με ό,τι καθαριστικά διαθέτει το κάθε σπίτι.

Από την πλευρά του, ο πρώην διευθυντής του Ιντιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μ. Πετράκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις συστάσεις να μην απλώνουν οι πολίτες έξω τα ρούχα τους, υπογράμμισε ότι «δεν νομίζω πως υπάρχει άνθρωπος που θα φορέσει μία φανέλα που έχει εκτεθεί στον τοξικό καπνό».

Αναφορικά με τη χρήση των κλιματιστικών, σημείωσε ότι είναι πιο υγιές να μην έρχεται αέρας από τον εξωτερικό χώρο, αλλά να ανακυκλώνεται ο υπάρχων, κάτι που έρχεται σε αντιδιαστολή με τις αντίθετες συστάσεις για τον κορωνοϊό, που απαιτεί καθαρό αέρα από την ατμόσφαιρα.

«Το σωστό είναι να ανακυκλώνεται ο αέρας. Έχουμε χτυπηθεί από τον κορωνοϊό, τώρα το νέφος…», είπε ο κ.Πετράκης.

Σχετικά με τα λαχανικά και τα φρούτα, ανέφερε ότι εάν οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοήσουν τη μεταφορά των συγκεντρώσεων σωματιδίων προς τα κάτω είναι πιθανό να μεταφερθούν και σε αγροτικές καλλιέργειες. «Συνεπώς, οι πολίτες θα πρέπει να πλένουν πολύ καλά τα λαχανικά και τα φρούτα που έχουν προέλθει από αγροτική καλλιέργεια», σημείωσε.

Ζερεφός: Καμπανάκι για τις τοξικές ουσίες

Σημειώνεται ότι ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν από περιστατικά όπως η φωτιά που κατέκαψε το εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση.

«Δεν είμαστε υπέρ του να φουσκώνει ο αστικός ιστός με δραστηριότητες που αν γίνει ένα ατύχημα μπορεί να αποβεί μοιραίο» τόνισε ο κ. Ζερεφός.

Καθώς τα πλαστικά είναι ιδιαιτέρως βραδυφλεγή και εκλύουν δηλητηριώδεις ουσίες όπως η διοξίνη, οι κάτοικοι που ζουν σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από την εστία της φωτιάς θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Ζήτημα λόγω της τοξικότητας υπάρχει και για τις καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται και το πόρισμα του Ανακριτικού της Πυροσβεστικής για τις αιτίες της πυρκαγιάς.

Σχετικά Άρθρα

%cf%80%ce%bf%cf%8d-%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%ba%ce%b1%ce%bd-%cf%84%ce%b1-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%ac-%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%83%ce%bc%ce%b10

Πού εντοπίστηκαν τα σημερινά κρούσματα – Οι «κόκκινες» περιοχές

%cf%80%cf%8c%cf%83%ce%b1-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%8e%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b1%ce%bd-%cf%83%ce%ae%ce%bc0

Πόσα νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν σήμερα, 24/2, από τον ΕΟΔΥ

%cf%80%cf%8c%cf%84%ce%b5-%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%bd%ce%bf%cf%80%ce%ad%ce%bc%cf%80%cf%84%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b5%cf%82-%ce%bf%ce%b90

Πότε έχουμε Τσικνοπέμπτη και ποιες οι αργίες του 2021;

%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%bf%cf%87%ce%ae-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%800

Προσοχή: Ανακαλείται πασίγνωστο συμπλήρωμα διατροφής

%cf%80%ce%bf%cf%8d-%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%af%ce%b6%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%ac-%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%83%ce%bc%ce%b10

Πού εντοπίζονται τα σημερινά κρούσματα- Οι «κόκκινες» περιοχές

%cf%80%cf%8c%cf%83%ce%b1-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%8e%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b1%ce%bd-%cf%83%ce%ae%ce%bc0

Πόσα νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν σήμερα, 22/2, από τον ΕΟΔΥ

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του