Το Πανεπιστήμιο Γέιλ προσφέρει δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα για το πώς θα κατακτήσουμε την ευτυχία. Η καθηγήτρια Laurie Santos αποφάσισε να διδάξει για πρώτη φορά το μάθημα «Ψυχολογία και Καλή Ζωή» πριν από έναν χρόνο, ανταποκρινόμενη στα ανησυχητικά ποσοστά κατάθλιψης και άγχους των μαθητών της.Το μάθημα έγινε το πιο δημοφιλές στην ιστορία του Γέιλ και συγκέντρωσε την προσοχή μέχρι και των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Για να μοιραστεί το περιεχόμενο του μαθήματος με το ευρύ κοινό, η Laurie Santos δημιούργησε μια διαδικτυακή έκδοση του μαθήματος που μπορείτε να παρακολουθήσετε εντελώς δωρεάν.

Το περιεχόμενο του μαθήματος

Το μάθημα συνδυάζει τόσο την θετική ψυχολογία όσο και την πραγματική εφαρμογή της επιστήμης της συμπεριφοράς. Καταρρίπτει τις ψεύτικες αντιλήψεις για το τι κάνει τους ανθρώπους ευτυχείς και βοηθά τους μαθητές να καταλάβουν τις συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσουν για να έχουν πραγματικά πιο ευτυχισμένες και πιο ολοκληρωμένες ζωές.

«Η απήχηση ήταν πρωτοφανής»


Το μάθημα ξεκίνησε στις ΗΠΑ – που λέγεται ότι είναι ο πιο δυσαρεστημένος πληθυσμός στον κόσμο – σε ένα από τα πιο γνωστά κολέγια και η απήχηση ήταν πρωτοφανής. Η «Ψυχολογία και Καλή Ζωή» έγινε το πιο δημοφιλές μάθημα που διδάχθηκε ποτέ στην ιστορία των 317 χρόνων του Πανεπιστημίου Γέιλ. Ένας στους τέσσερις φοιτητές αποφάσισε να διδαχθεί το μάθημα με αποτέλεσμα, ενώ οι περισσότερες μεγάλες διαλέξεις στο Γέιλ να μην ξεπερνούν τους 600 φοιτητές, η «Ψυχολογία και Καλή Ζωή» να συγκεντρώσει 1.182 εγγραφές!

Ευτυχώς, για τους πιο πολυάσχολους από εμάς, το διάβασμα δεν είναι υποχρεωτικό. Όλες οι πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε συνοψίζονται στη διάλεξη. Αν θέλετε να εμβαθύνετε, η Laurie Santos παρέχει πληροφορίες για συμπληρωματικές αναγνώσεις. Επίσης, δεν υπάρχει επίπληξη αν τυχόν χάσετε την προθεσμία υποβολής για κάποια εργασία, επομένως μπορείτε να εργαστείτε με τον δικό σας ρυθμό. Με άλλα λόγια, αυτό το μάθημα αφορά την ευτυχία και λειτουργεί ενάντια στις απαιτήσεις του παραδοσιακού ακαδημαϊκού κόσμου.

από Μαρία Ιωαννάτου