Αρχική > Infohealth > Το νοσηλευτικό προσωπικό στο ΨΝΑ "Δρομοκαϊτειο" αντιστέκεται μέσω Τέχνης

Το νοσηλευτικό προσωπικό στο ΨΝΑ "Δρομοκαϊτειο" αντιστέκεται μέσω Τέχνης

1

Όλοι συμφωνούμε στο γεγονός ότι το επάγγελμα του νοσηλευτή είναι ένα από τα πιο δύσκολα, απαιτητικά, πολλές φορές και εξαντλητικά. Το 1/3 των νοσηλευτών σε ολόκληρο τον κόσμο παρουσιάζουν συμπτώματα επαγγελματικής εξουθένωσης ενώ ο κίνδυνος για εμφάνιση ψυχικών διαταραχών στη συγκεκριμένη ομάδα είναι πολύ μεγάλος.

5

Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (burn out) ορίζεται ως η σωματική κόπωση και η ψυχοσυναισθηματική εξουθένωση των εργαζομένων. Χαρακτηρίζεται από μια μακροπρόθεσμη αντίδραση του οργανισμού στο επαγγελματικό stress, συμπαρασύροντας και ενεργοποιώντας όλους τους νευροφυσιολογικούς, ενδοκρινικούς, συμπεριφορικούς και ψυχοσυναισθηματικούς μηχανισμούς του άγχους.

6

Έρευνα των Hannigan και συν. (2004) βρήκε ότι πάνω από το μισό ψυχιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό παρουσίαζε έντονα σημάδια συναισθηματικής εξάντλησης από την εργασία του.

7

Το προσωπικό του «Κουντουριώτειου» στο Δρομοκαϊτειο στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει το σύνδρομο βρίσκει αποτελεσματικότερους τρόπους διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου του.

8

Αποφεύγει την απομόνωση και ζητάει την συμπαράσταση και υποστήριξη των συναδέρφων του.

9

Προσφέρει όσο δύναται χρόνο στον εαυτό του εκφραζόμενο δημιουργικά και καλλιτεχνικά σε διαφορετικούς τομείς.

10

Ανατροφοδοτείται συναισθηματικά με κοινές εκδηλώσεις και εξόδους διασκέδασης.

11

Επιμορφώνεται και εκπαιδεύεται διαρκώς με δική του πρωτοβουλία και θέληση.

12

Την Τετάρτη 19 Οκτώβρη 2016 το προσωπικό του τμήματος (στην συντριπτική του πλειοψηφία νοσηλευτικό) εξέθεσε σε πλήθος συναδέρφων, συνεργατών και επισκεπτών στον προθάλαμο του αμφιθέατρου στο Ψ.Ν.Α “Δρομοκαΐτειο” τους τρόπους άμυνας και κυρίως αντίστασής του στην επαγγελματική εξουθένωση, θέλοντας να δηλώσει πως μάχεται κατά αυτής και υπέρ της βελτίωσης των υπηρεσιών που παρέχει. ΑΚΟΜΑ!!!!

15

19