Εάν έχετε ήδη καταφέρει να βρείτε λίγο χρόνο στην πολυάσχολη μέρα σας για να πάτε για τρέξιμο, έχετε ήδη κερδίσει τη μισή μάχη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να βασιστείτε πλήρως στον «αυτόματο πιλότο» για να τα καταφέρετε. Απλά και μόνο επειδή ιδρώνετε, δεν σημαίνει ότι κερδίζετε όσα οφέλη θα μπορούσατε.

Ο προπονητής Michael Olzinski, MSc, που έχει δουλέψει με αμέτρητους δρομείς όλων των επιπέδων, αναφέρει: «Το πιο συνηθισμένο πράγμα που επισημαίνω κάθε εβδομάδα στους δρομείς είναι απλά ο τρόπος που τοποθετούν το πάνω μέρος του σώματος, δηλαδή τους ώμους, τους βραχίονες και τον άνω κορμό τους». Ναι, το άνω μέρος του σώματος παίζει τεράστιο ρόλο στο τρέξιμο, όμως είναι ο παράγοντας που παραμελείται περισσότερο.

«Το τρέξιμο είναι ένας απίστευτος τρόπος άσκησης που απαιτεί ισορροπία ανάμεσα στο να είναι άκαμπτος και να χαλαρώνεις» εξηγεί ο Michael Olzinski. «Όταν οι δρομείς είναι άκαμπτοι σε μέρη που πρέπει να είναι χαλαροί, μπορούν πραγματικά να κάνουν το τρέξιμο δυσάρεστο ή και οδυνηρό».

Υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία για την αντιμετώπιση της έντασης του άνω κορμού: η σωματική και η ψυχική προσέγγιση. Όταν πρόκειται για τη φυσική συνιστώσα, ο Michael Olzinski συμβουλεύει: «Θεωρώ πολύ σημαντικό να κάνετε ένα ζέσταμα που ενσωματώνει το άνω μέρος του σώματος. Τα μικρά πηδηματάκια θα σας χαλαρώσουν αρκετά. Έπειτα όταν τρέχετε, προσπαθήστε να έχετε μία χαλαρή ταλάντευση του βραχίονα, με τα χέρια σας δίπλα στο στήθος και όχι μπροστά στο σώμα σας».


Όσο για το ψυχικό κομμάτι, το μυαλό μπορεί να είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο: «Καθώς κάνετε τη διαδρομή σας, απλά προσπαθήστε να χαλαρώσετε λίγο το μυαλό σας. Σκεφτείτε κάτι που θα σας κάνει να νιώσετε απόλυτη ηρεμία. Όσο πιο δύσκολη γίνεται η πορεία σας, τόσο πιο σημαντικό είναι να σκέφτεστε κάτι ευχάριστο».

από Μαρία Ιωαννάτου